HomeHovedretter Fisk Kremet laksesuppe med reker (restemat)

Kremet laksesuppe med reker (restemat)

Comments : 1 Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, RESTEMAT, Suppe, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

En fyldig, kremete laksesuppe med reker er god og mettende hverdagsmat som du like gjerne kan servere på en søndag. Det fine med denne suppen er at den kan lages på rester av fiskekraft, om du har slikt liggende i fryseren, og om du ikke har nok kan du fylle opp med vann og buljongterning. Har du ikke rester av kraft i det hele tatt, er det greit å bare bruke buljong på terning som basis også.

Tantemat liker å ha en chili i suppen, siden det gir smak og karakter uten at den på noen måte blir sterk, men om du ikke er så glad i det kan den utelates.

Om du ikke klarer å spise opp all suppen samme dag, kan resten settes i kjøleskapet, så har du lettvint middag neste dag. Pass bare på at den kun varmes opp og ikke blir stående og koke, for da blir rekene seige.

 

 

 

 

KREMET LAKSESUPPE MED REKER (RESTEMAT)

TID: 60-70 minutter

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1,5 liter fiskekraft (bruk gjerne rester fra fryseren, eller 1,5 liter vann og 3 terninger fiskebuljong)
 • 3 dl kremfløte
 • 400 gr skinn- og benfri laksefilet
 • 1 kg reker med skall (gir ca. 300 gr rensede reker)
 • 3 mellomstore gulrøtter (ca. 250 gr)
 • 1 brokkoli (ca. 400 gr)
 • 1 fennikel (ca. 75 gr)
 • 3 stilker vårløk
 • 150 gr frosne, grønne erter
 • 1 rød chili (kan utelates)
 • 1 dillplante (gir 1/2-1 dl hakket, frisk dill. Hold av noen stilker til pynt)
 • 2 ts gurkemeie
 • Salt
 • Sort eller hvit pepper
 • 2 ss smør
 • 4 ss Maizena og ca. 1 dl vann til jevning

 

Slik gjør du:

Rens rekene.

Skyll og rens fennikelen og skjær stilkene, som er ganske trevlete, i ca. 2 mm tynne skiver. Del knollen i små biter. Hvis de grønne duskene på fennikelen er fine, kan du ta vare på dem til å pynte med.

Del vårløken i 1 cm ringer og legg til side dem fra den øverste, grønne delen. De skal i suppen helt til slutt.

Skyll brokkolien godt og skjær den i små buketter. Bruk stilken også. Riv av eller skjær bort det ytterste, seige laget og skjær den i små biter.

Skrell gulrøttene og del dem i fire på langs og så i tynne skiver.

Fjern frøene fra chilien og finhakk den.

Hakk dillen, men ta vare på noen stilker til å pynte suppen med.

Del laksen opp i ca. 1,5 x 1,5 cm store terninger.

 

 

Ha fiskekraften/buljongen i en stor kasserolle og la den få et oppkok.

Smelt smøret i en mindre kasserolle på noe over middels varme og surr fennikel og den lyse, nederste delen av vårløken i smøret i ett minutt under omrøring. Ha det over i kraften sammen med gulrøtter og brokkoli, kok opp og la det småkoke i ett minutt. Ta alle grønnsakene opp av kraften med en hullsleiv og sett dem til side inntil videre. Hell fløten i kraften, tilsett gurkemeie og la det småkoke i ca. 10 minutter. Rør Maizena ut i vann og tilsett under omrøring for å unngå at det blir klumper. La det såvidt småkoke i ett minutt. (Hvis du ikke synes suppen blir tykk nok, kan du ha i litt mer jevning). Smak til med salt og pepper. Hvor mye du trenger avhenger av om du bruker kraft på buljongterning eller rester av fiskekraft og hvor mye egensmak den har, så her må du prøve deg frem med litt om gangen til du synes det blir passe. Tilsett hakket dill, laks, frosne erter og chili, kok opp igjen og la det såvidt småkoke i 2 minutter. Ha i de kokte grønnsakene, det grønne fra vårløken samt reker og la det trekke like under kokepunktet i 2 minutter.

Slå suppen over i en serveringsbolle og pynt med dill og eventuelt fine dusker fra fennikelen. Server straks, og husk, som vanlig, å sette frem salt og pepperkvern så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de ønsker det!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

1 COMMENT

One thought on : 1

 • anne-brit
  april 18, 2020 at 5:58 pm

  Hei Grethe. Jeg lagte kremet laksesuppe med reker til min sønn og meg i går kveld. Suppen var veldig god! Ble rikelig til oss to så idag er den med som niste når sønnen min er på jobb :). Denne retten er veldig hyggelig å lage når man er to som lager sammen. Tok litt tid for meg alene. Neste gang skal jeg ha i mer chili. Klem til dere begge! Anne-Brit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *