HomeTilbehør Grønnsaker Blomkål- og bønnepuré med pølser og spinatsalat

Blomkål- og bønnepuré med pølser og spinatsalat

Posted in : Grønnsaker, Hovedretter, Kjøtt, Pølser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Bønner er fulle av proteiner og fint for den som trener og bruker kroppen mye, men de smaker og metter godt for alle, uansett om man driver med fysiske utskeielser eller ikke. En puré laget på bare bønner ville blitt ganske mektig, derfor har Tantemat hatt i en blomkål for at den skal bli litt lettere, og poteter er med for å gi smidig konsistens. Oppskriften er ganske stor, nok til 6-8 personer, men det går helt fint å fryse eventuelle rester, så  har du lettvint tilbehør senere en gang. La den tine i kjøleskapet natten over, og så er det bare å varme den opp. Det kan være at den har tyknet litt, og i så fall er det bare å spe den ut med litt vann eller melk. Alternativt kan du lage halv porsjon, om det passer deg bedre.

Puréen er enkel å lage, men bør planlegges dagen før siden tørkede bønner må vannes ut over natten. Tantemat har brukt store, hvite, tørkede bønner i denne oppskriften, men det går også an å bruke vanlige hvite, tørkede bønner. Den timen de trenger til koking benytter du til å koke blomkål og poteter, steke pølsene og gjøre klar salaten. Om du vil gjøre det mer lettvint, kan du i stedet for tørkede bønner bruke tilsvarende mengde hvite bønner på boks, så trenger du veldig lite tid til å lage denne middagen.

Denne blomkål- og bønnepuréen går til det meste, for eksempel gryteretter, stekte karbonader, pølser eller stekt sei, gjerne noe som er litt godt krydret. Tantemat har brukt smakfulle pølser fra Jacobs, men du kan bruke de pølsene som du og familien liker best. Ved siden av smaker det ekstra godt med en frisk og grønn salat, som spinat, men det går an å ha en blanding av forskjellige typer grønn bladsalat istedet. Litt avhengig av hva slags pølser du bruker, kan du ha sennep og/eller ketchup, eventuelt en grønn pesto til. Vil du lage den selv kan du søke på pesto på Tantemat, så finner du oppskrift på mange forskjellige typer. Selvfølgelig kan du også bruke pesto fra butikken.

Til salaten trenger du en vinaigrette. Start gjerne med å lage den først, slik at den kan stå og utvikle smak mens du gjør klar resten av middagen. Oppskriften finner du under lenken Enkel vinaigrette med balsamicoeddik.

 

 

 

 

 

BLOMKÅL- OG BØNNEPURÉ MED PØLSER OG SPINATSALAT

TID: Ca. 1 time og 15 minutter, inkl. koketiden til bønnene. Husk at tørkede bønner trenger utvanning over natten (minst 10-12 timer).

Nok til: Blomkål- og bønnepuré: 6-8 personer. Pølser og spinatsalat: 4 personer.

 

Du trenger:

 

 

Til: Blomkål- og bønnepuréen

 • 1 pose hvite bønner (400 gr. Ferdig utvannet ca. 800 gr). Eventuelt tilsvarende mengde, 800 gr, hermetiske hvite bønner.
 • 1 blomkål (ca. 650 gr, ferdig renset ca. 500 gr)
 • 2 store mandelpoteter eller en annen type melne poteter (ca. 150 gr)
 • 150-200 gr romtemperert smør
 • Eventuelt vann eller melk
 • 1,5-2 ts salt
 • 1/2 ts hvit pepper

 

Til: Pølsene

 • 600-800 gr pølser
 • 3-4 ss smør til å steke i

 

Til: Spinatsalaten

 • 1 stor pose babyspinat, ca. 200 gr (eller tilsvarende mengde av annen grønn bladsalat)
 • 4-5 ss vinaigrette (lenken med oppskrift finner du øverst i dette innlegget)

 

 

Slik gjør du:

Blomkål- og bønnepuré:

Hvis du bruker tørkede bønner: Ha bønnene i en stor bolle og slå over kaldt vann til det står minst 5-6 cm over bønnene. La dem vannes ut over natten (minst 10-12 timer). Neste dag siler du av vannet og skyller bønnene et par ganger i rent vann. Ha dem i en kasserolle og tøm i så mye kaldt vann at det står et par cm over bønnene. Kok opp og bruk en skje eller lignende til å ta bort skummet som dannes på toppen. Senk varmen, legg lokket nesten helt på og la bønnene småkoke i ca. 1 time, til de er møre. Prøv med en gaffel å klemme en bønne mot siden av kasserollen. De er ferdig kokt når den lett lar seg knuse. Hell av kokevannet, men la det bli igjen litt fuktighet i bunnen.

Hvis du bruker hermetiske bønner: Tøm av laken og skyll bønnene. La dem få et oppkok og tøm av vannet, men la det bli igjen litt fuktighet i bunnen.

Mens bønnene koker gjør du klar resten av middagen:

Skyll blomkålen og del den opp i buketter. Skrell potetene og del dem opp i mindre biter. Ha blomkålbuketter og potetbiter i en kasserolle og slå over vann til det står såvidt over. Kok opp og la det koke til det er mørt, 5-10 minutter, og hell av vannet. Sett kasserollen til side inntil videre. Når bønnene er ferdig kokt og vannet tømt av, heller du den kokte blomkålen og potetene sammen med dem. Bruk en stavmikser til å kjøre det hele til en jevn og glatt blanding. Rør inn romtemperert smør, litt om gangen, til du har fått en smidig puré. Smak til med salt og pepper. Om du synes puréen blir for tykk, kan du blande inn mer smør eller litt varmt vann eller melk til du synes konsistensen er passe, så er puréen klar!

 

Pølsene:

Smelt smør i en stekepanne på noe over middels varme og stek pølsene. Se på pakken og følg eventuelt steketips på den. Legg gjerne noen søte, små tomater, delt i to, i stekepannen det siste minuttet. Dryss over grønne urter, for eksempel persille, om du har det. Det gir både fine farger og god smak, og er i tillegg et lite tilskudd av mineraler og vitaminer.

 

Spinatsalaten

Skyll spinaten (eller annen grønn bladsalat) godt og plukk bort stygge blader. Kjør den i salatslynge eller klapp den tørr med kjøkkenpapir. Bland inn vinaigretten like før servering.

 

Dette er en enkel hverdagsmiddag som smaker og metter godt, og som du både kan trene og jobbe lenge på!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *