HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Grovt grytebrød med tørkede bjørkeblader

Grovt grytebrød med tørkede bjørkeblader

Posted in : Blomster og blader, Brød, FROKOST, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Når man baker brød er det morsomt å variere litt, lage det mer eller mindre grovt og tilsette smak av forskjellig slag. Nå om våren er det muligheter for å smaksette med ting som vokser i naturen, som for eksempel bjørkeblader. Det gir en god, litt sødmeaktig smak på brødet. Dessuten inneholder de mye C-vitaminer og virker utrensende på kroppen, noe man alltids kan ha nytte av. Bladene må plukkes før de er helt utsprunget, eller «store som museører», som det heter. Klikk på lenken Plukking og bruk av bjørkeblader, så finner du den informasjonen du trenger. Som tørket er bladene holdbare lenge, forutsatt riktig oppbevaring, slik at du kan bake brød med tørkede bjørkeblader hele året, om du vil. Det smaker spesielt godt med ost eller pølse på, men kan nytes med det meste av pålegg!

Å bake brød i gryte er lettvint og enkelt og krever ingen knaing eller elting, kun tid og planlegging, siden det skal heves natten over og stekes neste morgen. Du kan også velge å sette deigen tidlig om morgenen og bake brødet om kvelden, om du synes det er mer praktisk, bare deigen får 10-12 timers heving.

NB! Husk at dette brødet ikke kan serveres til noen med bjørkeallergi!

 

 

 

 

GROVT GRYTEBRØD MED TØRKEDE BJØRKEBLADER

TID: 10 minutter til å blande sammen brøddeigen. Heving av brødet natten over (10-12 timer). Steketid 55 minutter + 15 minutter.

Gir ett stort brød

 

Du trenger:

 

 

  • 8 dl vann
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ss flytende honning
  • 2 ts salt
  • 50 gr knuste linfrø
  • 50 gr solsikkefrø
  • 1 dl tørkede bjørkeblader
  • 200 gr grovmalt rugmel
  • 100 gr finmalt hvetemel
  • Ca. 450 gr siktet hvetemel

 

Slik gjør du:

Varm vannet til fingervarmt (det vil si at du kan stikke en finger i vannet og ikke kjenne om det er hverken varmt eller kaldt). Ha det i en stor bakebolle og ha i tørrgjæren. Visp den ut slik at den oppløses i vannet. Ha i honningen og visp den ut, deretter saltet.

Visp inn knuste linfrø og solsikkefrø. Knus de tørkede bjørkebladene i hånden og visp dem inn i væsken. Gå deretter over til å bruke sleiv og bland inn grovmalt rugmel og finmalt hvetemel. Til slutt blander du inn det siktede hvetemelet, litt om gangen. Det kan være at du trenger litt mer eller litt mindre enn den mengden som er angitt. Deigen skal være fast, men ikke så fast at du ikke klarer å røre inn hvetemelet med sleiven.

Når alt er blandet godt sammen, legger du et lokk oppå bakebollen. Pass på at det er god klaring fra deigen til lokket, slik at den får plass til å heves. Legg eventuelt et klede oppå lokket for å beskytte mot trekk.

 

 

La bakebollen stå i romtemperatur over natten. Som du vil se av bildet under har deigen hevet seg og så falt litt sammen, men det gjør ingen ting.

 

 

Sett en jerngryte med lokk som tåler sterk varme inn i kald stekeovn, midt i eller nesten nederst. Sett stekeovnen på 250ºC. Når ovnen har nådd 250ºC tar du gryten ut av ovnen og heller brøddeigen i gryten. NB! Bruk tykke grytekluter og vær forsiktig så du ikke brenner deg, for både gryten og lokket er VELDIG varmt!

 

 

Legg lokket på gryten, sett den tilbake i stekeovnen og la brødet stekes i 50 minutter. Da tar du bort lokket og lar det steke i ytterligere 15 minutter, til det får en fin, gyllen skorpe. Ovner er forskjellige, så følg med og ta ut brødet før om du ser at overflaten er i ferd med å bli brent.

Velt brødet ut av gryten. Bank på undersiden av det med hånden. Hvis det gir en hul lyd, er brødet ferdig.  Hvis ikke kan du legge det inn på risten i ovnen i noen minutter til. Når brødet er ferdig stekt legger du det over på en rist til avkjøling, men pass på at det blir liggende med oversiden opp, hvis ikke kan det bli klemt sammen og få rårand inni.

La brødet bli skikkelig avkjølt før du deler det i to eller fire biter og fryser ned det som du ikke kommer til å spise opp i løpet av et par dager, så har du ferskt og godt brød til senere!

Dette brødet med bjørkeblader er saftig, har sprø skorpe og kan spises og brukes som ethvert annet grovbrød. Prøv det gjerne med ditt favorittpålegg, enten det er ost, pølser eller noe annet!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *