HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Pannacotta på bladskudd av rogn (vårens beste dessert)

Pannacotta på bladskudd av rogn (vårens beste dessert)

Comments : 2 Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Melk og fløte on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Når våren kommer er det spennende å ta en tur ut i skog og mark og se hva en kan finne av spiselige vekster. Perioden man kan plukke de forskjellige kan være veldig kort, så det er om å gjøre å følge med og gripe muligheten når den er der, så fort som alle plantene utvikler seg på denne tiden. (Se også under TIPS nederst i dette innlegget hvordan du kan oppbevare skuddene en stund i kjøleskapet). Sesongene varierer i vårt langstrakte land, men akkurat nå er det tid for å sanke bladskudd av rogn her på Østlandet. Om du putter et i munnen og tygger på det vil du kjenne en typisk marsipansmak, bare uten sukker. Denne deilige smaken kan en trekke ut av bladskuddene ved å varme dem i fløte, og av den kan man lage en fløyelsmyk pannacotta, som du får oppskrift på her. Den får en tydelig marsipan- eller mandelsmak og et ørlite grønnskjær over seg.

Til pannacottaen kan du servere bær eller frukt, enten hver for seg eller i blanding, eller du kan lage en coulis, det vil si at du kjører bær og/eller frukt med stavmikser, siler den om det er steiner i den, som for eksempel hvis du lager den av bringebær eller multer, og søter den med sukker. Det går også an å tilsette litt vaniljesukker, om du vil. Alle typer bær og frukt kan brukes, så ta det du liker best. Tantemat har prøvd med coulis av både jordbær og multer, og begge passer helt utmerket!

NB! Når man sanker matvekster i naturen, må man være helt sikker på at man plukker riktig plante. Det finnes mange bøker om spiselige planter å få kjøpt, men det ligger også veldig mye informasjon på internett. Google «rogn bladskudd» for eksempel, så får du opp flere lenker med bilder, beskrivelse og diverse oppskrifter. Helt til slutt i dette innlegget har Tantemat tatt med et bilde av bladskudd av rogn som er passe store til å plukkes.

 

 

 

 

PANNACOTTA PÅ BLADSKUDD AV ROGN (VÅRENS BESTE DESSERT)

TID: Den tiden det tar å plukke rognskudd, 1 time til å koke og trekke rognbladskuddene i fløte og 3-4 timer for pannacottaen til å stivne

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 30 gr nye bladskudd av rogn (en stor neve)
 • 5 dl kremfløte
 • 1 dl sukker
 • 3 gelatinplater

 

Sånn gjør du:

Ha rognbladskuddene og fløten i en kasserolle og varm det sakte opp på noe over middels varme. Det skal bli så varmt at det ryker, men ikke koke. Legg lokk på kasserollen, sett platen på laveste varme og la det stå og trekke i 50-60 minutter. Pass på at det ikke koker, og rør innimellom så det ikke brenner seg.

 

 

Når det har gått 50-60 minutter siler du blandingen gjennom en sikt. Bruk en slikkepott eller lignende og press på skuddene så du får ut all fløten og mest mulig smak.

Legg gelatinplatene i kaldt vann, de skal ligge til bløting i minst 5 minutter.

Rør sukkeret ut i den silte fløten, og når gelatinbladene er ferdig oppbløtt klemmer du vannet av dem og rører dem ut i fløten. Den må være varm nok til at gelatinplatene smelter, så varm den litt på platen igjen, om nødvendig. Pass på at det ikke blir klumper, gelatinplatene skal være helt utrørt i fløten.

Hell fløteblandingen over i passende serveringsskåler og sett dem i kjøleskapet til de stivner, 3-4 timer. Som serveringsskåler kan du bruke pene glass eller eller én stor bolle. Du kan også fylle den i fine former som du kan snu pannacottaen ut av når den er stivnet. For å få dem ut av formen må du dyppe dem i rykende varmt vann og holde dem der i noen sekunder. Da vil pannacottaen smelte litt ytterst og gli lett ut av formen når du snur den.

 

Denne pannacottaen er en nydelig avslutning på et hvilket som helst måltid, og kan serveres med jordbærcoulis, som du ser på bildet under, eller coulis laget på andre typer bær eller frukt. Du kan også lage en liten salat av finhakket frukt og/eller bær, eventuelt litt sukker, og ha til. Pynt gjerne med noen spiselige vårblomster, om du har. Så er det bare å nyte en fløyelsmyk dessert med en deilig marsipan/mandelsmak – vårens beste dessert!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

Nedenfor ser du et bilde av rognbladskudd som har begynt å åpne seg. Du kan også plukke dem mens de ennå er lukket og etter at de har brettet seg ut litt mer enn på bildet.

 

TIPS: Rognbladskudd kan plukkes og legges i kjøleskapet i en lett fuktet plastpose. Blås den opp og lukk den med klype så den blir helt tett, så er skuddene holdbare i 1-3 døgn.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • solveig
  juni 12, 2022 at 9:01 am

  Kjempegod dessert!!!!!

  • tantemat
   juni 16, 2022 at 3:18 pm

   Hei, Solveig! Veldig glad for å høre at du likte denne vårlige desserten! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *