HomeIngredienser fra naturen Parkslireknesyltetøy med vanilje

Parkslireknesyltetøy med vanilje

Posted in : Ingredienser fra naturen, Pålegg, Syltetøy, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Tantemat antar at de færreste har hørt om parkslirekne, men faktisk er det en viltvoksende plante som flere burde få kjennskap til og bruke. Den er i slekt med rabarbra og minner mye om den, men er mildere og mer aromatisk. Enkel å plukke er den også, siden skuddene kommer som stilker som er lett å brekke av. Planten kan brukes til mye forskjellig og er svært anvendelig, så her får du oppskrift på et velsmakende syltetøy som passer på brødskiven, ved siden av ost eller som fyll i en dessertpai. Kanskje går det til kjøtt eller fisk også, det er bare å prøve seg frem!

Om du ikke kjenner til parkslirekne fra før, men har lyst til å prøve den, bør du ta en titt på TIPS helt til slutt i dette innlegget, der finner du et par bilder av parkslirekneskudd og litt informasjon om den samt forslag til en god bok og et informativt nettsted om spiselige vekster i naturen. I tillegg kan du google parkslirekne, så vil du få opp mange lenker der du kan lese om den. Sanketiden er mars til juni, så du har ennå muligheten til å prøve ut denne fantastiske matplanten, og det er jo alltid moro å finne noe nytt man kan ha på menyen! Husk bare at man alltid må være 100% sikker når man plukker ville vekster!

Til syltetøy av parkslirekne bør bladene og tuppen av skuddene fjernes, de smaker lite og trenger ikke være med. Skuddene/stilkene har ledd, noe som har gitt den tilnavnet «falsk bambus», og Tantemat foretrekker å fjerne også disse ved koking til syltetøy, siden de har lite smak og gir tyggemotstand, men det er en smakssak. Noen mener stilkene bør skrelles, noe Tantemat synes er unødvendig, men det bestemmer du også selv.

 

 

 

PARKSLIREKNESYLTETØY MED VANILJE

TID: Den tiden det tar å plukke parkslirekne + ca. 45 minutter

Gir ca. 0,5 liter syltetøy

 

Du trenger:

 

 

  • 500 gr ferdig renset parkslirekne (ca. 600 gr urenset)
  • 200 gr sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 0,5 dl vann

 

Slik gjør du:

Skyll parkslirekneskuddene godt og fjern bladene og toppen. Tantemat fjerner også leddene, men det er valgfritt. Del stilkene i 1/2-1 cm biter og ha dem i en kasserolle……

 

 

sammen med sukker og vann. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både frøene og stangen i kasserollen og kok opp. La koke i ca. 15-20 minutter, til du har fått passe syltetøykonsistens. Husk at det vil bli litt tykkere når det blir kaldt. Fyll syltetøyet i kokte glass og sett straks på lokket. Snu glassene opp ned og la dem stå til de er helt avkjølt. Bør oppbevares kaldt.

Dette syltetøyet smaker nydelig på brødskiven, men du kan også bruke det som tilbehør til ost eller som fyll i en pai eller på et wienerbrød, om du skulle få lyst til å bake det en gang. Bruk fantasien og prøv det der du tror det vil passe, det er alltid gøy å finne nye kombinasjoner!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Parkslirekne er en plante som finnes på deler av Østlandet og langs kysten til Troms og danner villniss der den vokser. Tantemat har funnet mye i sitt nærområde i Oslo i år, uten noen gang å ha lagt merke til den før. Den er svartelistet både i Norge og andre land fordi den fortrenger annen vegetasjon og er nærmest umulig å bli kvitt, så å plukke tomt av denne planten er helt i orden! Nederst i dette innlegget kan du se bilder av parkslirekneskudd. De vokser ofte i veikanter, på fuktig mark, elvebredder, grøfter osv., gjerne sammen med brennesle og skvallerkål, og de tørre, brune stenglene fra fjorårets planter står igjen omkring dem.

Tiden for plukking av parkslirekneskudd er mars til juni, frem til de blir 30-40 cm høye. Etter hvert vil de forgrene seg i toppen og hovedstengelen bli trevlete og seig, men toppskuddene kan likevel plukkes, så lenge de er saftige og sprø. Det sies at de kan kokes og spises som asparges, men Tantemat har foreløpig ikke har prøvd ut akkurat det.

NB! Som alltid når man plukker ville vekster må man være 100% sikker på at man plukker riktig plante! Det er mange bøker om emnet å få kjøpt, bl.a. «Norges spiselige planter og bær», av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo. På nettet er det også veldig mye informasjon å hente, prøv å google parkslirekne, så får du opp mange lenker du kan klikke på. Særlig rolv.no har grundig og allsidig informasjon om denne (og andre) planter. Det er viktig å se bilder for å gjøre seg kjent med spesielle kjennetegn, blant annet at stilken er hul og leddete og at den har rødlige spetter.

Alle spiselige vekster, også dem vi kjøper på butikken, inneholder virkestoffer, og noen av disse gjør at de kun bør spises i små mengder av noen eller helt unngås av andre, for eksempel allergikere, gravide, ammende, folk med visse sykdommer osv. Når det gjelder parkslirekne inneholder den oksalsyre, på samme måte som rabarbra, som ammende, små barn og personer med nyrestein bør være forsiktig medDessuten bør den unngås av gravide og personer som går på blodfortynnende medisiner. Hvis du, eller dem du serverer til, ikke hører med i noen av kategoriene nevnt, er det derimot fritt frem for å nyte en virkelig god nyttevekst fra naturen. Den sies å være en av de beste av de svartelistede artene våre! Uansett gjelder regelen om at man ikke skal overdrive bruken av noe som helst, «den gyldne middelvei» er alltid det beste!

Parkslirekne er også en plante som kan brukes til å fremstille droger, det vil si urtemedisin, av, og noen av virkestoffene har vært brukt i legemidler. Du kan lese mer om dette på nettstedet rolv.no/parkslirekne.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *