HomeForretter Smørstekte geitramsskudd (vårens beste forrett)

Smørstekte geitramsskudd (vårens beste forrett)

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Ingredienser fra naturen, Skudd on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Geitrams er en plante som de fleste kjenner til, siden den er utbredt over hele landet og vokser i store bestander. De høye plantene blomstrer med vakre, rødlilla blomster samlet i en klase i toppen utover sensommeren og høsten, gjerne langs veier og i grøftekanter, på hogstfelt og i skogkanten. På engelsk kalles den Fireweed fordi den raskt koloniserer områder der det har vært brann. Alle plantedelene er spiselige, men om våren er det de delikate skuddene vi leter etter. De bør plukkes når de er mellom 12 og 20 cm høye og ser ut som små «palmer», med naken stengel nederst og blader som henger utover på toppen (se bilde under TIPS nederst i dette innlegget). Det er ikke mange skuddene du trenger til en liten forrett, kun 6-8 per person, og det er fort gjort å sprøsteke dem i smør og servere dem med litt flaksalt, et par sitrondråper og godt smør til. Du kan oppleve at noen av dem kan ha litt bitterhet, men det balanserer du med salt, smør og sitron. For ordens skyld skal du vite at bitterstoffer faktisk er bra for fordøyelsen og at det er helt ok å spise. I tillegg inneholder planten både A- og C-vitaminer og andre stoffer som er nyttige for oss. Om du plukker flere skudd enn du trenger samme dag, kan du skjære av den nederste halve centimeteren av stengelen før du setter dem i et glass vann og lar dem stå kjølig, så  holder de til dagen etter også.

NB! Når man plukker ville vekster må man alltid være 100% sikker! Derfor kan det være lurt å google planten på forhånd for å se bilder og lese seg opp på relevant informasjon. Prøv søkeordene «geitramsskudd bilder» eller «geitrams bilder», så får du opp mange lenker du kan klikke deg inn på. Det finnes også mange gode bøker om spiselige vekster i naturen, og under TIPS nederst i dette innlegget finner du navnet på en som Tantemat ofte bruker og absolutt kan anbefale. Når man har skaffet seg nødvendig kunnskap kan man med god samvittighet plukke, tilberede og nyte det naturen har å by på!

 

 

 

SMØRSTEKTE GEITRAMSSKUDD (VÅRENS BESTE FORRETT)

TID: Den tiden det tar å plukke geitramsskudd pluss 15-20 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 24-32 geitramsskudd (6-8 per person)
  • 4-6 ss smør
  • 4 små sitronbåter
  • Flaksalt
  • Ekstra smør til servering (bruk gjerne Kviteseidsmør hvis du har, hvis ikke kan du bruke det samme smøret som du steker i)

 

Slik gjør du:

Skyll geitramsskuddene godt og klapp dem tørre med kjøkkenpapir.

Ha 4 ss smør i en stekepanne og sett platen på fullt. Når smøret har sluttet å bruse legger du geitramsskuddene i pannen, demper varmen til middels og lar dem steke i 15-20 sekunder. Ikke ha flere skudd i pannen om gangen enn at de kan ligge ved siden av hverandre og har direkte kontakt med stekeflaten, stek heller i flere omganger. Etterfyll med mer smør om nødvendig. Det er valgfritt om du vil snu skuddene og steke dem på begge sider, men Tantemat synes det holder å steke dem bare på den ene. Det er praktisk å bruke en matpinsett til dette, da er det enklere å håndtere dem. Hvis du ikke har det, kan du for eksempel bruke stekespade og en gaffel.

Fordel de stekte geitramsskuddene på fire tallerkener og drypp smøret fra stekepannen over dem.

Strø litt flaksalt over, legg en klatt godt smør på og en liten sitronbåt på hver tallerken og server straks. Sett også frem flaksalt og et smørstykke så hver enkelt kan forsyne seg med mer etter egen smak. Har du spiselige blomster for hånden, for eksempel fiol eller stemor, er det nydelig pynt. Så er det bare å nyte den sprøstekte delikatessen, helt gratis fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: På bildet under ser du et geitramsskudd, rødlig på farge og med naken stengel nederst og blader som henger utover på toppen. De bør plukkes når de er 12-20 cm lange, som regel i første halvdel av mai, men det avhenger selvfølgelig av hvor i landet du bor og om det er tidlig eller sen vår. Som du ser på bildet kommer geitramsskuddene gjerne samtidig med og på samme område som skvallerkål og brennesle. Hvis du generelt er interessert i å lære mer om spiselige vekster fra naturen, kan Tantemat anbefale boken Norges spiselige planter og bær, skrevet av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo. Den inneholder fine bilder og nyttig, lettfattelig informasjon. På nettet kan du slå opp på rolv.no, der finner du omfattende informasjon om hvordan plantene historisk har vært brukt som mat og medisin.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *