HomeIngredienser fra naturen Løkurtolje og -puré

Løkurtolje og -puré

Posted in : Ingredienser fra naturen, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Som navnet antyder er løkurt en urt det smaker løk av. Ta et blad og tygg på det, og du vil snart kjenne smaken av både hvitløk og løk, mild, men likevel tydelig. Både blader, blomst, knopp, frukt og rot er spiselig, men til løkurtolje og -puré brukes bare bladene. De kan høstes og brukes frem til etter at planten har begynt å blomstre, men kan få noe bitterhet etter det, så for å få den fineste smaken bør de plukkes tidlig. Løkurt kan komme så tidlig som i mars, men det avhenger selvfølgelig av hvor i landet du bor. Å lage løkurtolje og -puré er en fin måte å bevare smaken på, slik at du kan nyte den lenge etter at selve planten er visnet og borte.

Det er enkelt å plukke løkurt, siden den ofte vokser i store bestander, slik du kan se på et av bildene nederst i dette innlegget, og kanskje finner du ut at du har massevis av den i nærheten når du først har lært hvordan den ser ut. De seneste årene er ramsløk, med sin tydelige hvitløksmak, blitt veldig populær, men siden den kan være vanskeligere å finne kan løkurt være en fin en erstatning for den, selv om den ikke har riktig så mye smak og farge som ramsløken.

NB! Som alltid når man plukker ville vekster gjelder det å være 100% sikker på at man plukker riktig art, så ta en titt på TIPS nederst i dette innlegget, der ser du bilder og finner litt mer informasjon om løkurt, måter du kan google den på, en spesiell nettadresse samt tittelen på en veldig bra bok om spiselige planter i naturen. Det er viktig å lese seg opp før man går ut for å plukke en plante man ikke kjenner fra før, slik at man trygt kan tilberede og spise noen av skattene som finnes der ute!

 

 

 

 

LØKURTOLJE OG -PURÉ

TID: Den tiden det tar å plukke, skylle og klargjøre løkurten, pluss ca. 1 time

Gir ca. 7 dl olje og 4 dl puré

 

Du trenger:

 

 

  • 150 gr løkurtblader (som er en ganske stor bunt med planter)
  • 1 liter god, extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

Start med å klargjøre flasker og glass som du skal fylle olje og puré i: Vask dem godt med såpe og varmt vann, legg dem samt korker og lokk i en langpanne og sett den i stekeovnen. Slå ovnen på 100ºC og la langpannen stå i ovnen til den har nådd innstilt temperatur pluss minst et kvarter. Slå av ovnen, men la langpannen stå inni. Glass og flasker skal tas ut først når du er kommet så langt i prosessen at du har begynt å sile massen av olje og løkurtblader, så blir de såpass avkjølt til de skal fylles at du kan håndtere dem uten problemer. Husk å bruke tykke grytekluter så du ikke brenner deg når du tar dem ut av stekeovnen! Forhåndsoppvarmingen bidrar til å øke holdbarheten til olje og puré.

——-

Skyll løkurtplantene godt i kaldt vann og klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Plukk av bladene, og ta kun fine og uskadede, ikke de som har flekker eller er spist på. Ha dem i en romslig kasserolle, tøm over oljen og bruk en sleiv til å blande det godt sammen. Skru platen på noe over middels temperatur og la oljen sakte varmes opp til den såvidt begynner å syde, den skal ikke koke. Trekk straks kasserollen av platen, legg på lokk og la det stå og trekke et kvarters tid. Bruk en stavmikser eller kjør det i en blender til en findelt og jevn masse. Sil den gjennom en fin sikt og bruk en sleiv eller slikkepott til å presse ut mest mulig av oljen. Fyll oljen på varme flasker og puréen på varme glass, sett straks på kork eller lokk og la dem stå til de er avkjølt. Pass på å ikke fylle flasker/glass helt opp i tilfelle de skal i fryseren, siden innholdet vil utvide seg når det fryser.

Hvis du planlegger å bruke oljen/puréen raskt, for eksempel i løpet av en uke, holder det å la dem stå i kjøleskapet, men ellers bør de fryses. Ved senere bruk bør de tines natten over i kjøleskap. Oljen kan brukes slik du ellers bruker olje, for eksempel i vinaigretter, til å helle over fisk, kjøtt eller grønnsaker eller i aioli. Puréen kan du bruke på fisk, grønnsaker eller kjøtt som skal bakes i ovnen, blande den med fløte og koke til saus eller i majones eller rømme til dressing. Ellers er det spennende å bare prøve seg frem for å finne nye bruksområder, det er bare fantasien som setter grenser!

Løkurtolje og -puré kan kjennes litt smakløse når de tilberedes så enkelt som dette, men når du senere skal bruke dem er det naturlig å krydre retten du skal bruke dem i, og da vil den fine løk- og hvitløkssmaken bli lokket frem igjen. Du kan også tilsette salt, pepper og eventuelt litt nypresset sitronsaft etter smak til oljen eller puréen rett før bruk, om du ønsker det. Lykke til med å utforske løkurt som en ny ingrediens i matlagningen!

 

 

 

 

TIPS: Løkurt er en toårig plante som vokser langs kysten til Trøndelag og spredt videre nordover til Troms. Den danner store bestander der den vokser, så det er enkelt å plukke mye av den. Over ser du et nærbilde av løkurt samt et bilde som viser at den vokser i store mengder der den trives. Den vokser i skogkanter, kratt, veikanter, brakkmark, parker og egentlig «overalt». Løkurtblader kan plukkes fra planten dukker opp om våren og frem til den har begynt å blomstre, etter det kan smaken få noe bitterhet. Nye knopper og blomster er også spiselige og kan plukkes og brukes som dekorativ og smakfull pynt. Frø og rot er også spiselig. Løkurt kan spises rå eller tilberedt, så prøv deg frem med bruken av den. Noen mener at pesto av løkurt er den aller beste pestoen.

Tantemat har mange forskjellige bøker om spiselige vekster, men er spesielt glad i boken Norges spiselige planter og bær, av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo. På nettet finner du rolv.no, som har omfattende og grundig informasjon om en masse ville planter, også løkurt. Ellers går det an å google Løkurt, spiselig, eller Løkurt, matplante, så dukker det opp mange lenker som du kan klikke på for å hente så mye informasjon som du bare ønsker. Lykke til med utforskningen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *