Løkurtaioli

Posted in : Ingredienser fra naturen, Kalde sauser, Sauser, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Hvis du så oppskriften Tantemat la ut en uke før denne, har du kanskje allerede laget både løkurtolje og -puré, og isåfall får du her bruk for oljen. Aioli laget med løkurtolje får en delikat grønnfarge og en mild hvitløk- og løksmak som passer veldig godt til asparges, en av de lekreste grønnsakene som kommer om våren. I tillegg kan den brukes til fisk, kjøtt eller der du ellers ville brukt majones. Aioli er nemlig det samme som majones, men skifter navn når det er hvitløk i den. Hjemmelaget aioli smaker mye bedre enn den du kjøper, og ikke er den vanskelig å lage heller, du visper den raskt sammen for hånd eller med elektrisk visp i løpet av noen minutter.

Om du ikke har prøvd deg på løkurt før og lurer på hva det er, kan du ta en titt på forrige ukes innlegg, Løkurtolje og -puré, der finner du bilder av og nødvendig informasjon om denne urten under TIPS helt på slutten.

 

 

 

LØKURTAIOLI

TID: 15-20 minutter

Gir ca. 3 dl, nok som tilbehør til minst 6 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 3 eggeplommer
  • 1 ts Dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/2 ts hvit pepper
  • 2,5 dl løkurtolje
  • 2 limebåter (saften)
  • 2 store eller 4 små hvitløksfedd

 

Slik gjør du:

Ha eggeplommer, sennep, hvitvinseddik, salt og pepper i en bolle og visp det sammen. Hell så i løkurtoljen mens du fortsetter å vispe, først bare dråper om gangen, etter hvert i en tynn stråle. Fortsett til du har hatt i all oljen og har en tykk, jevn aioli. Rens og press hvitløksfeddene, press saften av limebåtene og visp dette inn i aiolien. Hvis du synes den blir for tykk, kan du tynne den ut ved å vispe inn litt kaldt vann, noen dråper om gangen, til ønsket konsistens. Om du ønsker enda mer løkurtsmak, går det an å finhakke noen blader og blande inn i aiolien til slutt.

Det hender at en aioli skiller seg, men det retter du raskt opp ved å vispe inn noen dråper iskaldt vann, eller ved å sette bollen i iskaldt vann og så vispe til den samler seg igjen.

Løkurtaioli kan du ha over hvit eller grønn asparges (se lenken Hvit asparges med løkurtaioli), til fisk eller kjøtt eller der du ellers bruker majones. Nyt din hjemmelagede aioli med smak fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *