Kompott på rød stjerneløk

Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Løk er noe av det beste og sunneste som finnes, fulle av vitaminer og mineraler, og de kan tilberedes og brukes på veldig mange forskjellige måter. Tantemat liker godt kompott på rød stjerneløk, et litt søtlig tilbehør som også er en anelse syrlig og som går til det meste, både kjøtt, fisk og ost. Egentlig finnes det vel ingen grenser for hva den kan passe til, det er bare å prøve seg frem og kanskje finne et helt nytt bruksområde!

Oppskriften du får her fant Tantemat i et ukeblad for noen år siden og syntes den var så god at flere bør få gleden av den! Får du ikke tak i rød stjerneløk, kan den erstattes med vanlig rødløk.

 

 

 

KOMPOTT PÅ RØD STJERNELØK

TID: 30-40 minutter

Gir ca. 2 dl kompott

 

Du trenger:

 

 

  • 1 pose rød stjerneløk (ca. 250 gr) (eller tilsvarende mengde vanlig rødløk)
  • 2 ss smør
  • 3 ss balsamicoeddik (Tantemat bruker en som er litt tykk og søtlig, men du kan bruke andre typer også. Juster eventuelt med mer sukker)
  • 1 ss solbærsirup
  • 2 ss sukker
  • 1/4-1/2 ts sort pepper
  • 1/2-1 ts salt

 

Slik gjør du:

For rensing av løken kan det være lurt å koke opp en liten kasserolle med vann og la løken ligge i vannet i 15-20 sekunder før du siler det av. Det mykgjør skallet slik at den blir enklere å skrelle.

Del de skrelte løkene i 4 båter. Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og la løken surre til den blir myk, 5-7 minutter. Rør innimellom. Tilsett resten av ingrediensene og la det småputre til nesten all væsken er forsvunnet, 12-15 minutter. Husk å røre innimellom.

Fyll kompotten på skoldede glass (se TIPS nederst i dette innlegget). La den avkjøles, og så er den klar til bruk. Oppbevares i kjøleskapet og har lang holdbarhet. Før bruk bør kompotten få 10-15 minutter i romtemperatur, slik at konsistensen blir mykere og smaken kommer bedre frem.

 

Denne deilige kompotten kan brukes til fisk, kjøtt, ost eller der du måtte ønske et tilbehør som har en behagelig sødme og syre på samme tid.

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Varm kompott bør fylles på varmt, skoldet glass, det øker holdbarheten. Glasset skoldes ved å legge både det og lokket i kaldt vann og gi det et oppkok. Bruk eventuelt en pølseklype til å ta det opp av vannet med. Fyll straks kompotten i glasset og sett på lokket. Avkjøles helt før det settes i kjøleskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *