HomeHovedretter Langtidsbakt svinenakke (pulled pork)

Langtidsbakt svinenakke (pulled pork)

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Svin on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Tantemat har stor sans for langtidsbakt kjøtt. Det krever tid, men har man det er det utrolig praktisk å bare sette det i stekeovnen på lav varme og så «glemme» det i noen timer. Resultatet er kjøtt som er så mørt at det enkelt kan plukkes fra hverandre, og desto mer innmarmorert fett det har, desto bedre og mørere blir det. Bruker du kjøtt med ben, gir det ekstra næring og smak til kraften som dannes i fatet. Den kan man sile, smake til og bruke som sjy til kjøttet, eller fryse ned til senere bruk som basis for suppe eller ramen. Søk på ramen på Tantemat, så finner du oppskrift på denne herlige japanske suppen.

Langtidsbakt svinenakke kan spises som en «vanlig» middag med grønnsaker og poteter eller pasta til, men mer spennende er det å legge kjøttstrimlene på et stykke sprøstekt brød sammen med andre godsaker og spise det som en «åpen burger». Ta en kikk på lenkene Kompott på rød stjerneløk, Syltede rødbetestrimler og Coleslaw «radicchio rosso» pluss Chilimarmelade, så finner du oppskrift på smaksrikt tilbehør som du kan lage selv. Og lag det gjerne i god tid, for alle disse tilbehørene er holdbare i lang tid i kjøleskapet. I tillegg kan du ha syltede agurker, rødløk, salatblader, ketchup, sennep, paprika, tomater osv., i det hele tatt, alt det som du ellers liker på en burger. Dette er kjempegod mat med masse smak som passer veldig godt nå i sommersesongen, eller når som helst du ønsker et uformelt måltid! Med mye godt tilbehør å velge blant kan både store og små finne sine favoritter!

 

 

 

LANGTIDSBAKT SVINENAKKE (PULLED PORK)

TID: Litt over 4 timer

Til 4-8 personer

 

Du trenger:

 

 

 • Ca. 1 kg svinenakke
 • 0,5 dl olivenolje
 • 2 ss nypresset sitronsaft
 • 1 terning kyllingbuljong
 • 1 ts salt
 • 1 ts sort pepper
 • 1 rødløk
 • 1/2 – 1 rød chili
 • 1 stort fedd hvitløk
 • 2 dl tørr hvitvin
 • 1,5 dl vann
 • Frisk timian

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 130ºC.

Smuldre buljongterningen. Skrell rødløken og del den opp i båter. Fjern frø og hvite hinner fra chilien og del den opp i biter. Skrell hvitløksfeddet og skjær det i biter.

Hell oljen i bunnen av et ildfast fat, legg i svinenakken, ha over sitronsaft og strø over buljongterningen. Krydre med salt og pepper. Legg rødløk, chili og hvitløk rundt og hell vin og vann i formen. Fordel en liten håndfull timiankvister over kjøttet.

 

 

Legg lokk på fatet eller dekk det tett til med 2 lag aluminiumsfolie. Sett det inn i ovnen og la kjøttet bakes i 4 timer. Det tåler også å stå 1 time eller 2 lenger, om det passer deg bedre. Det vil danne seg en deilig kraft i fatet, og den bør du absolutt ta vare på. Sil den og bruk den som sjy, eller frys den ned til senere bruk som basis for saus eller suppe.

Ta formen ut av ovnen og legg kjøttet over på en fjøl. Fjern eventuell svor og del det opp ved å trekke kjøttrevlene fra hverandre. To gafler er praktisk å bruke til dette.

 

 

Pulled pork, som det gjerne kalles, er nydelig å ha på landbrød eller burgerbrød som du har stekt i veldig varm panne med olje slik at det får en sprø overflate. Topp med salatblader, rødløk i skiver, sure agurker,  Tantemats coleslaw «radicchio rosso», syltede rødbetestrimler, kompott på rød stjerneløk, chilimarmelade, ketchup, sennep, paprika i ringer, tomater i skiver eller annet som du liker. Med mye forskjellig tilbehør er det fritt frem for hver enkelt å variere mellom få eller flere av dem, alt etter egen smak! Du kan også sette frem pesto eller dressinger om du ønsker det, men coleslawen er kremete og fungerer som fyldig dressing i seg selv. Dette er mat som egner seg utmerket til et uformelt måltid sammen med familie eller venner, både store og små!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *