HomeHovedretter Hvit pizza med steinsopp og blåmuggost

Hvit pizza med steinsopp og blåmuggost

Posted in : Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Pizza, Pizza, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Fra juli og til ut i september popper steinsoppen opp. Den er en av de mest ettertraktede soppene i skogen, men kan være vanskelig å få øye på, godt kamuflert som den er med sin brune hatt som går i ett med omgivelsene. Med litt trening blir det stadig enklere, og heldigvis er det innimellom såkalte steinsoppår, da de vokser i store mengder. Er man heldig kan man komme over områder som ser ut som de er bestrødd med hveteboller og plukke så mye man orker og har lyst til. Steinsopp er en av få sopper som kan brukes fersk, eller den kan forvelles og legges i fryseren til senere bruk. Den har en delikat smak og konsistens og kan brukes til mye godt, som for eksempel på omeletter, sammen med pasta, i soppsmør eller fersk i skiver som carpaccio. Bruk gjerne søkeordet steinsopp på Tantemat, så finner du forskjellige oppskrifter, og ta en titt på bildene av steinsopp helt til slutt i dette innlegget. Denne gangen har Tantemat brukt steinsopp på en hvit pizza, sammen med blåmuggost og andre gode råvarer. Om du ikke er en som sanker sopp i naturen kan du bruke vanlig sjampinjong eller aromasopp istedet, eller du kan bruke kantareller, som du får kjøpt på butikken i sesong.

Tantemat velger å lage sin egen pizzadeig som krever inntil et par timers heving, avhengig av hvor mye gjær man bruker, men hvis du ønsker å bruke minst mulig tid kan du kjøpe ferdig pizzabunn istedet. Pizzadeigen og fyllet i denne  oppskriften er passe til størrelsen av et vanlig stekeovnsbrett.

For ekstra god smak til denne pizzaen kan du ved servering ringle over litt flytende honning, som gir fylde og sødme, eller Chilimarmelade om du ønsker litt sting. Eventuelt kan du bruke begge deler, som også er veldig godt! Hvis du ikke har chilimarmelade stående, kan du ha på noen dråper Tabasco istedet.

 

 

 

 

HVIT PIZZA MED STEINSOPP OG BLÅMUGGOST

TID: 1-2 timer til heving pluss 20 minutter steking (ca. 35 minutter om du kjøper ferdig pizzabunn og har ferdig forvellet sopp)

Til: 2-3 personer som middag, til 4 personer som lunsj

 

Du trenger:

 

 

Til: Pizzabunnen (om du ikke bruker ferdigkjøpt bunn)

 • 2 dl vann
 • 1 ts eller 1/2 pose tørrgjær (med 1 ts kreves 2 timers heving, med 1/2 pose ca. 1 time til heving)
 • 1 ts salt
 • 300 gr hvetemel type 00 (du kan også bruke vanlig hvetemel)

 

Slik gjør du:

Varm vannet i en liten kasserolle til nesten lunkent. Ha det i bakebollen, ha i gjæren og visp den ut i vannet. Vent til den er helt oppløst og visp inn saltet så det løser seg opp. Bruk hendene og elt inn hvetemelet, litt om gangen, til en jevn og smidig deig. Form den til en stor bolle, ha litt olje i hånden og smør deigen inn med den. Legg den tilbake i bakebollen og legg et lokk over. Pass på at det er stor nok plass under lokket til at deigen kan heves til dobbel størrelse. La deigen stå lunt på kjøkkenbenken til heving.

 

Til: Fyllet

 • 1,5 dl creme fraichè
 • 3 fedd hvitløk
 • 150 gr forvellet steinsopp (tilsvarer ca. 200 gr fersk sopp). Du kan også bruke andre typer sopp, som nevnt innledningsvis. Se TIPS nederst i dette innlegget angående forvelling av fersk steinsopp eller annen type fersk sopp om du bruker det.
 • 100 gr pepperoni (gjerne en med litt ekstra sting, om du liker det)
 • 250 gr mozzarella (= 2 runde mozzarellakuler à 125 gr)
 • 60 gr blåmuggost (bruk helst en type som er fast og har god saltsmak. Tantemat har brukt Selbu blå kraftig, men det finnes også andre faste blåmuggoster med god smak)
 • 1 liten eller 1/2 stor rødløk
 • 35 gr valnøtter
 • 2-3 ss frisk timian
 • 2-3 ts sort (nykvernet) pepper

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 220ºC.

Skrell og finhakk eller press hvitløken og bland den inn i creme fraichè.

Forvell soppen, som forklart under TIPS nederst, om du ikke har ferdig forvellet sopp.

Skjær mozzarellakulene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Smuldre blåmuggosten eller skjær den i tynne skiver.

Rens rødløken og skjær den i tynne skiver eller båter.

Dra skinnet av pepperonien og skjær den opp i små biter.

Hakk valnøttene grovt.

 

 

Montering av pizzaen:

Ta pizzadeigen ut på bakebordet og kjevle eller klapp den flat og dra den utover for hånd slik at størrelsen passer til stekeovnsbrettet. Legg bakepapir på brettet og legg pizzabunnen oppå. Stryk creme fraichè med hvitløk jevnt utover bunnen.

Fordel deretter mozzarella, blåmuggost, sopp, pepperonipølse og rødløk jevnt utover pizzabunnen. Strø deretter valnøtter og timian over og kvern til slutt godt med svart pepper over fyllet.

 

 

Stek pizzaen midt i ovnen i 20 minutter, del den opp i passe biter og server den straks, rykende varm!

Sett frem flytende honning og chilimarmelade eller tabasco, slik at hver enkelt kan forsyne seg med det de ønsker. Sett også frem pepperkvernen, om noen ønsker litt ekstra nykvernet pepper over, det smaker alltid godt! Nyt gjerne pizzaen med et glass øl eller din yndlingsrødvin til!

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Forvelling av sopp.

Steinsopp: Steinsopp er en fast sopp som ikke inneholder mye fuktighet, så den er det best å forvelle med olje og pepper, på følgende måte: Rens og del opp soppen i pene biter (stilken i 3-4 mm skiver og hatten i skiver eller i båter). Ha et par spiseskjeer olje i en stekepanne eller kasserolle, skru platen på nesten full varme og legg soppen i. Kvern over 1/4-1/2 ts sort pepper og la soppen stekes i 2-3 minutter så den lille fuktigheten som er i soppen kommer ut og fordamper. Pass på å røre jevnlig så den ikke brenner seg. Ha soppen over på en skål for avkjøling.

Sjampinjong eller aromasopp behandles på samme måte som steinsopp.

Kantareller: Dette er en sopp som inneholder mye fuktighet og som forvelles på følgende måte: Rens og del opp store sopper i mindre biter, ha dem i en kald stekepanne eller kasserolle og skru platen på fullt. Etterhvert som varmen øker vil det komme vann ut av soppen. Demp varmen litt og rør i soppen med jevne mellomrom inntil all fuktigheten har fordampet. Når alt vannet er borte har du i 1-2 ss smør, strør over litt salt og pepper og lar soppen steke til smøret har trukket inn i den. Husk på å røre jevnlig så ikke soppen brenner seg fast. Ha den over på et fat for avkjøling.

 

BILDER AV STEINSOPP

Det karakteristiske ved steinsoppen er at den har et hvitt årenett øverst på stilken. Det finnes flere typer steinsopp og de har litt forskjellig farge.

NB! Husk at når man plukker sopp må man være 100% sikker på at man har funnet riktig type. Lær av erfarne sopplukkere, kjøp en god soppbok eller bruk nettet til å finne informasjon og gode bilder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *