HomeForretter Fisk Laksetartar Florida

Laksetartar Florida

Posted in : Fisk, Forretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Laks er populær mat overalt, og i USA fikk Tantemat en gang servert en herlig laksetartar med en frisk og  solgul saus laget på mango og pasjonsfrukt til. Kombinasjonen av det litt fete fiskekjøttet og den syrlige, fruktige sausen var utrolig god, så tilbake på eget kjøkken har Tantemat gjort sitt beste for å prøve å gjenskape den. Det resulterte i denne forretten som Tantemat synes passer aller best på en varm dag, noe som trolig skyldes at den første gang ble spist på en solfylt feriedag i Florida. Men selvfølgelig kan den nytes når som helst ellers på året også, om du føler for det!

Både tartaren og sausen kan gjerne lages dagen før forretten skal serveres, noe som er veldig praktisk om man skal ha gjester, for eksempel. Da er det en fordel å ha så mye som mulig unnagjort på forhånd, slik at det kun er anretning og servering som gjenstår.

Et lite tips når du skal lage tartaren, er å skjære opp laksefiléten mens den ennå bare er halvtint, da er det enklere å få til fine, små terninger av den.

 

 

 

LAKSETARTAR FLORIDA

TID: Sausen ca. 30 min. Laksetartaren ca. 20 min.

Til 6 personer

 

Du trenger:

Til: Laksetartaren

 

 

 • 300 gr skinn- og benfri laksefilét (om du ikke kjøper sushi-kvalitet må fisken ha vært dypfrosset i minst ett døgn først)
 • 4 ss hakket avocado
 • 3 ss hakket, rød paprika
 • 2 ss hakket, rød stjerneløk eller rødløk
 • 1 ts finhakket chili (kan utelates)
 • 1 ts finhakket fersk ingefær
 • 2 ss god, extra virgin olivenolje
 • 1-2 ss nypresset limesaft
 • 1-3 ts (flak)salt
 • 1/4-1/2 ts sort pepper fra kvern
 • 4-6 små, runde sukkererter

I tillegg trenger du 1/2 søt og saftig appelsin til å lage biter av appelsinfiléter til pynt. Klikk på lenken Hvordan skjære ut appelsinfileter så ser du hvordan det skal gjøres. Del hver appelsinfilét i tre biter.

 

Slik gjør du:

Skjær laksefiléten i ca. 3 mm terninger. Det gjør du enklest ved å først skjære den i ca. 3 mm tynne skiver flatt på langs, deretter i ca. 3 mm brede strimler og så i 3 mm terninger, som vist på bildet under. Skjær avocado, paprika og løk i terninger av samme størrelse som laksen. Finhakk chili og ingefær. Bland laks, avocado, paprika, løk, chili og ingefær forsiktig slik at ikke avocadobitene går istykker, for å unngå at blandingen blir grøtete. Vend inn olivenoljen og deretter limesaft. Start med én spiseskje og kjenn om du vil ha i mer. Limesaften skal friske opp tartaren. Smak til med salt og pepper til slutt. Husk at salt er med på å fremheve de andre smakene, så bruk mer enn angitt i oppskriften om du synes det er nødvendig.

Skjær sukkerertene i tynne biter og sett dem til side inntil videre, de skal legges på ved servering.

 

 

Legg plastfolie over tartarten og sett den i kjøleskapet mens du lager sausen.

 

 

Til: Frisk og syrlig fruktsaus

 

 

 • 0,5 dl mango-«saus» (fruktkjøttet av ca. 1/4 mango kjørt med stavmikser)
 • 0,5 dl pasjonsfruktsaft (3-4 pasjonsfrukter)
 • 0,5 dl silt appelsinsaft (saften fra 1/2-1 søt og saftig appelsin)
 • 1 ts honning
 • 1/4-1/2 ts (flak)salt
 • 1/4-1/2 ts sort pepper fra kvern
 • 1 ts Maizena og 0,5 dl vann til jevning

 

Slik gjør du:

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet med en skje. Ha det i en bolle og bruk stavmikser i noen sekunder til å løsne fruktkjøttet fra steinene. Ikke bruk stavmikseren så lenge at steinene blir knust, da kan saften bli bitter. Sil alt gjennom en sikt og kast steinene. Noen småbiter av dem vil det allikevel bli, men bruk en skje og fjern så mye av det som du kan.

 

 

 

Skjær fruktkjøttet av den kvarte mangoen og skrell den (se lenken Hvordan skrelle mango på en enkel måte hvordan du kan gjøre det på en praktisk måte). Del fruktkjøttet i mindre biter og kjør det til en fin og jevn «saus» med stavmikser.

Press saften ut av appelsinen og sil den. Mål opp 0,5 desiliter.

Bland sammen saften fra pasjonsfrukten, mangoen og appelsinen. Tilsammen skal det bli 1,5 dl. Hell saften i en kasserolle og la den få et oppkok. Bland Maizena og vann og hell i saften mens du rører slik at det ikke danner seg klumper.  Ha i så mye som du synes du trenger for å få passe sauskonsistens, den skal være som en litt tykk suppe, og det kan være at du ikke trenger all jevningen. La sausen få et raskt oppkok igjen og smak til med salt og pepper. Pass på at sausen ikke blir salt, det skal fungere mer som en syredemper og fremheve fruktsmaken i sausen. Bland inn honningen. Den er med for å gi sausen sødme, uten at den skal bli søt, og avrunde smaken. Sausen skal altså være fruktig og rund, og samtidig ha nok friskhet og syrlighet til å balansere mot umami og fett i laksetartaren.

Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet i minst en halv time.

 

 

Like før servering fordeler du sausen i serveringsskålene og legger en stor skje laksetartar i sausen. Pynt med biter av appelsinfiléter, fordel sukkerertbitene rundt og server straks!

Sausen gjør denne forretten til en frisk rett, så hvis du vil servere en vin til, vil det passe godt med en Petit Chablis!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *