HomeHovedretter Fisk Sei- og løkgryte med tomater

Sei- og løkgryte med tomater

Posted in : Fisk, Hovedretter, Sei on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Tantemat elsker sei, en fast fisk i torskefamilien som burde stå på middagsbordet mye oftere, siden den er sunn, metter og smaker godt og kler mye forskjellig tilbehør. I denne oppskriften er det sei og løk sammen, en super kombinasjon som også er «budsjettmat», siden begge deler er rimelig, særlig om du kjøper blokkfryst sei fra frysedisken. Løk kommer i mange varianter, og det er utrolig godt å kombinere forskjellige typer av dem, da får en både forskjellige farger og litt forskjellig tekstur i retten, og tomater på toppen gir fin farge og deilig smak.

Du vil kanskje synes at det er rart at det ikke skal være væske i denne retten, annet enn smør, men det skyldes at både fisken og grønnsakene vil gi fra seg så mye fuktighet at det i seg selv er tilstrekkelig . Når det gjelder løken har Tantemat angitt omtrentlig vekt på den, siden den bør utgjøre ca. en kilo tilsammen når den er ferdig renset for at forholdet mellom fisk og grønnsaker skal bli passelig. Husk at frossen sei bør tines i kjøleskapet natten over.

Denne seigryten er nydelig sommermat, selv om den smaker like godt på den kalde årstiden også, og ved siden av passer det med kokte poteter, gjerne litt melne nypoteter nå på sommeren.

Ta en titt på TIPS nederst i dette innlegget, så ser du at det går an å variere med løk og grønnsaker i denne gryten, og at den også kan fungere som en måte å bruke rester på.

 

 

 

 

SEI- OG LØKGRYTE MED TOMATER

TID: Ca. 1 time og 30 minutter

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 pakke dypfrossen sei (625 gr) (eventuelt tilsvarende mengde fersk seifilet uten skinn og ben)
 • 1 stor purreløk (ca. 150 gr)
 • 1 bunt vårløk (ca. 300 gr)
 • 1 nett  rød stjerneløk (250 gr)
 • 1 nett sjalottløk (250 gr)
 • 1 stor eller 2 små rødløk (ca. 200 gr)
 • 1 stor eller 2 små gule løk (ca. 200 gr)
 • 2 store eller 4 små hvitløksfedd
 • 300 gr små, søte tomater
 • 1 terning fiskebuljong
 • 120 gr smør
 • 1 + 1 ts salt
 • 1 + 1 ts sitronpepper
 • 1 ts tørket estragon
 • 3 + 1 ss nypresset sitronsaft

 

Slik gjør du:

Del fiskeblokken/filéten opp i ca. 2 cm brede stykker.

Rens og skyll purreløken og del den i to på langs og så i ca. 1 cm biter. Rens og skyll vårløken og del den opp i ca. 1 cm biter.

Skrell stjerneløk og sjalottløk og del dem i to eller fire, avhengig av størrelsen. For å gjøre det enklere å rense skallet av dem, kan det være lurt å la dem ligge et par minutter i kokende vann, da blir skallet seigere og lettere å få av.

Rens rødløk og gul løk og del dem i litt grove biter.

Skrell hvitløksfeddene og skjær dem opp i tynne skiver.

Skyll tomatene og del dem i to.

Smuldre buljongterningen.

 

 

Smelt smøret på noe over middels varme i en vid kasserolle eller stekepanne med høye kanter. Ha i stjerneløk og sjalottløk og la dem surre i 3-5 minutter, til de begynner å bli myke og blanke. Rør innimellom. Øk varmen noe og ha i resten av løken og hvitløken. La alt surre videre i 4-5 minutter, til det begynner å falle sammen. Husk å røre innimellom. Reduser varmen igjen om nødvendig, løken skal ikke stekes, kun surres. Strø over første teskje av salt og sitronpepper samt estragon, den knuste buljongterningen og 3 ss sitronsaft og rør det godt inn i løkblandingen.

Fordel tomatene oppå og press dem litt ned i løkblandingen. Fordel så seibitene utover på toppen og trykk dem ned i grønnsakene. Strø andre teskje av salt og sitronpepper over fisken og drypp over siste spiseskje av sitronsaften.

Legg lokk på kasserollen/pannen og reduser varmen slik at det ikke boblekoker, kun såvidt kokes. Følg med og trykk fisken ned i gryten innimellom, slik at den blir liggende i væsken. La det stå slik og såvidt koke i 15-20 minutter, til du ser at fisken skifter farge og blir hvit, da er den ferdig.

 

Gjør det lettvint og server sei med løk og tomater rett fra kasserollen/stekepannen, sammen med nykokte, melne poteter. Gi den gjerne et dryss med gressløk eller annet grønt på toppen, det ser fint ut og smaker godt. Husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, slik at hver enkelt kan krydre på egen tallerken, om de ønsker det, og nyt en smakfull og sunn fisk- og grønnsaksmiddag!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Dette er en seigryte som kan varieres som du føler for! Noe av løken kan byttes ut med fennikel (må kuttes ganske smått, siden den er hardere i konsistensen enn løk og dermed trenger mer varmebehandling) og/eller stangselleri, bare husk at mengden grønnsaker utenom tomatene tilsammen bør være den samme som i oppskriften her. Dessuten kan selvfølgelig forholdet mellom de forskjellige typene løk varieres, alt etter hva du har i grønnsaksskuffen eller hva du finner i butikken. Gryteretten kan også fungere som restemat, på den måten at om du en gang iblant har løk, fennikel eller stangselleri til overs som du ikke helt vet hva du skal bruke til, så kan du kutte det opp og surre det såvidt i smør, avkjøle og fryse ned. Slike bokser kan du senere ta frem og bruke i denne gryteretten. En kjempefin måte å ta vare på rester på og som blir til en deilig og lettvint middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *