Spiring av erter

Posted in : Spiring av erter, SPIRING AV FRØ, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Å dyrke sine egne spirer er både morsomt og nyttig. Etter å ha sådd frøene i et lite brett og satt det i vinduskarmen, kan du hver dag følge med på utviklingen og glede deg til å høste grønne og friske, små næringsbomber. Har du barn i familien kan de også ha stor glede av være med på dette, og samtidig lære noe om hvordan mat blir til.

Planter som spirer får økt næringsinnhold og er mer lettfordøyelige enn de opprinnelige frøene, og du kan drive med dette året rundt. Sett dem i et vindu med mye lys, gjerne sørvendt, og om du ikke har det kan du få kjøpt lamper spesielt beregnet for planter. Bruk søkeordene plantelys eller vekstlys på Google, så får du opp mange lenker du kan klikke på.

Ertespirer inneholder 20% protein, vitamin A, B1 og C og mineralene fosfor, sink og jern. Spis dem som de er, bruk dem som et grønt dryss eller pynt på småretter eller bland dem i en salat. De smaker mildt av sukkererter og litt grønt og er best å bruke frem til de er ca. 4-6 cm høye, etter det kan de bli seige å tygge på.

Du trenger ikke kjøpe ekstra utstyr for spiring av frø, det holder å bruke et plastbrett som man får med når man kjøper ferdigpakkede matvarer som kjøtt eller fisk på butikken. Husk bare at brettet må vaskes grundig før du bruker det. I tillegg trenger du selvfølgelig erter og litt jord. Tantemat har kjøpt erter i frøpose på en hagebutikk, men frø for spiring får du også kjøpt på nettet eller på helsekostbutikk. Det skal gå an å spire erter fra en vanlig pakke med erter som er å få kjøpt på matbutikken også, om du har lyst til å prøve det.

 

 

 

SPIRING AV ERTER:

For å få ertene til å spire må de legges i bløt i kaldt vann natten over. Dagen etter strør du et 1,5 cm lag med plantejord i bunnen av et godt rengjort plastbrett, fukter jorden godt, fordeler ertene utover brettet og dytter dem ned i jorden. Det går an å så dem mye tettere enn det du ser på bildet under, det er opp til deg og hvor mye spirer du ønsker. Plasser brettet i et vindu med mye lys, gjerne sørvendt, og fortsett å holde jorden godt fuktet inntil ertespirene har nådd den høyden du ønsker. Hvor lang tid det tar før ertespirene er høye nok til å spises avhenger delvis av hvor lyst de står, og kan ta 10-14 dager. Pass på at jorden holdes fuktig hele tiden, den bør ikke tørke ut.

 

Under ser du bilder av Tantemats spiring av erter på dag 1, 7 og 11:

 

Dag 1. Såing av bløtlagte erter i godt fuktet plantejord.

 

Dag 7. Du kan begynne å klippe og spise av disse, men ikke klipp dem helt ned, så vil de fortsette å vokse.

 

Dag 11. Klar til bruk! Klipp eventuelt slik at et bladpar blir stående igjen, så vil de fortsette å stadig gi deg nye spirer.

 

Lykke til med ditt sunne prosjekt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *