HomeSPIRING AV FRØ Spiring av karsefrø

Spiring av karsefrø

Posted in : SPIRING AV FRØ, Spiring av karsefrø, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , ,

Spiring av frø er noe av det enkleste man kan holde på med når det kommer til «dyrking av egne grønnsaker», og man får veldig mye næring igjen for bare en liten innsats. For voksne er dette en både morsom og nyttig hobby om man har lyst til å bidra med noe godt og ekstra sunt til eget kosthold, men også for barn kan det være veldig spennende å så frø, passe på dem, følge med på utviklingen og senere høste og spise dem. Det ligger mye god læring og forståelse av hvordan mat blir til i det! Ikke er det nødvendig med innkjøp av spesielt utstyr heller, du kan bruke et plastbrett som det ligger kjøtt eller fisk på når du kjøper det i butikken samt litt jord og frø, og så er det bare å sette igang! Husk bare at brettet må rengjøres godt før du tar det i bruk. Hvor lang tid det tar fra du sår til spirene er klar til å høstes er avhengig av hvor lyst de står, men for Tantemats frø tok det 11 dager i et sørvendt vindu på sommeren.

Karsespirer har en tydelig smak som er litt pepperaktig eller nesten som reddiker og kan brukes som et grønt dryss over en hvilken som helst matrett, enten den er varm eller kald, som for eksempel over en gryterett, på en brødskive med ost eller annet pålegg, på en burger, i salater eller hakket i en rømmedressing. I det hele tatt er det bare å bruke dem der du synes de passer! De er fulle av næring, nærmere bestemt ekstremt rike på vitamin K, rike på kalium, vitamin A, C og folat, i tillegg til at de inneholder B12. De virker rensende på kroppen, stabiliserer blodsukkeret og har få kalorier, så det finnes bare gode grunner til å begynne med spiring! En fin ting er at man kan drive med det året rundt, såfremt frøene får lys nok. Om du ikke har mulighet til å sette dem i en vinduskarm, finnes det spesielle plantelys å få kjøpt. Bruk plantelys eller vekstlys som søkeord på Google, så får du opp mange lenker du kan klikke på.

 

 

 

SPIRING AV KARSEFRØ:

Fyll 1 cm plantejord i et lite plastbrett (Tantemat bruker et godt rengjort brett fra en matvarebutikk), fukt jorden og strø karsefrø oppå. Hvert frø gir bare én spire, så de bør derfor sås tett. Drypp over noen dråper vann igjen så frøene fuktes og sett brettet i en vinduskarm, som gjerne må være sørvendt. Det går helt fint, selv midt på sommeren, såfremt du er nøye med vanningen. Det er veldig viktig at du holder jorden og frøene fuktig hele tiden, så de ikke tørker ut og dør!

 

Under ser du bilder av Tantemats spiring av karsefrø.

Første bilde viser nysådde frø, andre bilde viser spirene 11 dager etter såing, da er de store nok til å brukes. Klipp av det du trenger og la eventuelt rester stå og vokse videre. Når alt er brukt opp kaster du jorden, rengjør plastbrettet og starter på nytt igjen.

 

 

  1. bilde: Nysådde frø, godt fuktet.

 

 

2. bilde: Spirene etter 11 dager, ca. 2 cm lange og klar til å brukes.

 

Lykke til med spiringen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *