HomeForretter Fisk Klippfiskcarpaccio med løkkompott og urter og blomster fra hagen

Klippfiskcarpaccio med løkkompott og urter og blomster fra hagen

Posted in : Fisk, Forretter, Torsk/klippfisk, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Klippfisk egner seg til mer enn bare bacalao, den kan også spises rå i skiver som carpaccio, med en frisk, grønn salat supplert med urter fra egen hage eller terrasse til. Den lett salte smaken av klippfisken balanseres med sødmefull løkkompott og små, søte tomater, og vakre og velsmakende blomster til pynt er en fryd for både øyet og ganen. Urtene som er brukt i denne oppskriften vokser og trives i hagen eller på terrassen til langt ut på høsten, men om det er utenom sesong er de også, med unntak av blomkarse og ringblomst, å få kjøpt på butikken. Bladene fra disse kan du da erstatte med babyspinat eller blandet babysalat, og istedenfor blomkarseblomstene kan du drysse over karsespirer, som du også kan dyrke selv (lenke i oppskriften nedenfor). De pynter riktignok ikke like mye opp på tallerkenen, men smaker ligner.

Idéen om å bruke klippfisk på denne måten kommer fra Grete Garshol, som sto på bondens marked på Røros og solgte klippfisk og begeistret delte sin egenkomponerte oppskrift på klippfiskcarpaccio med Tantemat. Denne er forskjellig fra den hun lager, men hun skal likevel ha æren for å ha gitt inspirasjon til den!

Denne forretten forutsetter at du har ferdig løkkompott og vinaigrette, så start med å lage disse først. Oppskriftene på disse finner du ved å klikke på lenkene i oppskriften nedenfor. De tar ikke lang tid å lage noen av dem, og de er veldig fine å ha stående i kjøleskapet til bruk i andre sammenhenger også.

For å få delikate skiver av klippfisk til denne forretten, vil Tantemat anbefale at du skjærer dem av loinen, det vil si den tykke, øverste delen av fiskefiléten.

Oppskriften er til to personer, men er enkel å skalere opp om du skal servere til flere.

 

 

 

 

KLIPPFISKCARPACCIO MED LØKKOMPOTT OG URTER OG BLOMSTER FRA HAGEN

TID: 5 timer til bløtlegging av klippfisken. 10-15 minutter til tilberedning.

Til: 2 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 12-14 tynne skiver klippfisk (ca. 70 gr)
  • Kaldt vann til å vanne ut klippfisken
  • Noen dråper av din beste, extra virgin olivenolje
  • Et par klyper grovstøtt sort pepper
  • 2-4 små, søte tomater
  • 2-4 skiver av en liten, rød stjerneløk, delt opp i ringer
  • Noen løkbiter fra Kompott på rød stjerneløk
  • Et par håndfuller tilsammen av crispisalat i biter, rucola, erteskudd, om du har (du kan spire dem selv, se lenken Spiring av erter), blader fra persille, sitronmelisse, blomkarse og ringblomster (eventuelt babyspinat og/eller blandet babysalat). Kronblader fra ringblomst kan også blandes i salaten.
  • Blomster fra blomkarse til å pynte med (eventuelt spiret karse, se lenken Spiring av karsefrø)
  • 1-2 ss Enkel vinaigrette med balsamicoeddik

 

Slik gjør du:

Skjær ønsket antall skiver av klippfisken (helst av loinen), ca. 2 mm tynne, og legg dem i en bolle. Hell over kaldt vann så det dekker godt og sett bollen i kjøleskapet i 5 timer. Skift vann en gang underveis. Slå av vannet, klapp skivene tørre med kjøkkenpapir og sett dem til side inntil videre.

Rens stjerneløken, skjær ønsket antall skiver og del dem opp i ringer. Del tomatene i skiver eller båter.

Skyll alle salat- og urteblader som skal brukes og kjør dem i salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha dem over i en bolle og bland inn vinaigretten. Dette bør gjøres like før forretten skal anrettes på tallerkenen, for at salaten skal være så frisk og fin som mulig. Blomstene til pynten skal ikke skylles eller blandes med vinaigrette.

Legg en liten neve blandet salat på hver tallerken, legg klippfisken oppå og fordel løkkompott, tomatbåter og stjerneløk over. Ringle over litt av din beste olivenolje og strø over en liten klype sort pepper. Pynt med blomstene og server straks.

Sett frem olivenolje, vinaigrette og pepper slik at hver enkelt kan forsyne seg med mer, om de ønsker det.

Til denne forretten vil noen foretrekke en hvit vin, mens andre helst vil ha en rød. Prøv deg gjerne frem selv, eller be en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *