HomeIngredienser fra naturen Bær Nypemos/nypesyltetøy

Nypemos/nypesyltetøy

Comments : 4 Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen, Pålegg, Syltetøy on by : tantemat Stikkord: , , ,

August og september er tiden for å plukke nyper, enten de vokser vilt eller i hagen. Det finnes flere arter ville nyperoser, og formen på fruktene kan variere, fra ovale til mer avlange, mens de som er vanlig brukt til beplantning i hager og parker har større og rundere frukter. Disse er også spiselige, og går raskere både å plukke og rense. Nypene bør plukkes når de er blitt røde og er fine og faste.

Nyper er noe av det sunneste du kan få i deg. De inneholder 60 ganger så mye C-vitamin som sitrusfrukter og topper listen over C-vitaminrike matvarer, ifølge matvaretabellen. I tillegg har de et høyt innhold av A-vitaminer og kalsium og de er rike på B-vitaminer og jern. Antioksidantinnholdet er høyere enn hos blåbær. I tidligere tider ble nyper brukt medisinsk, blant annet mot skjørbuk på grunn av det høye C-vitamininnholdet, og også i dag regnes visse preparater av nyper som medisinsk virksomme. Dette kan du lese mer om på nettet, om du har tid og lyst.

Men nyper er ikke bare supersunne, de smaker også godt og er veldig anvendelige. Det finnes oppskrifter både på chutney, ketsjup og mye annet du kan lage av dem, men her får du oppskrift på nypemos/nypesyltetøy. Det er en litt omstendelig jobb å rense nyper, men du får mye sunnhet og god smak igjen for innsatsen. Hvordan du gjør det kan du se under TIPS 1 til slutt i dette innlegget. Der kan du også se et bilde av ville nyper på busken.

Ifølge nettstedet spiseligevekster er alle nyper spiselige. Har du lyst til å lese mer om dem før du går i gang å plukke, finner du masse lenker å klikke på om du for eksempel bruker søkeordene nyper spiselige, nyper oppskrifter eller nyper i naturen på Google.

Nypemos/nypesyltetøy har lang holdbarhet når du fyller det på kokte glass, som forklart under TIPS 2 til slutt i dette innlegget, eller du kan fryse det ned i passende porsjonspakninger.

 

 

 

 

NYPEMOS/NYPESYLTETØY

TID: Den tiden det tar å rense nypene pluss 1 – 1 1/2 time til koking og mosing. Om du velger å ikke mose nypene, blir det syltetøy i stedet.

Gir 6-7 dl

 

Du trenger:

 

 

 • 300 gr rensede nyper
 • 170-200 gr sukker
 • 1-2 ss nypresset sitronsaft
 • Kaldt vann

 

Slik gjør du:

Ha de rensede nypene i en kasserolle og slå på kaldt vann så det dekker. Kok opp og la dem småkoke under lokk til de er møre, det kan ta fra 30 minutter til én time, avhengig av hvor faste de er i utgangspunktet. Etterfyll med vann om nødvendig slik at det alltid står over nypene, og rør med jevne mellomrom så ikke bærene setter seg fast i bunnen.

 

Nypemos:

Hvis du velger å lage mos, bruker du en stavmikser eller matmølle til å mose nypene til en fin og jevn blanding.  Du kan også velge å mose dem bare delvis slik at det blir igjen noen klumper som gir en viss tyggemotstand, det er opp til deg. Hvis nypemosen er tynn, kan du la den koke forsiktig inn til du synes konsistensen er passe. Husk at den blir tykkere når den blir kald. Hvis du synes at den er for tykk kan du ha i mer vann. Når du har fått konsistensen slik du ønsker har du i sukker. Kok opp og rør til det er helt oppløst og kjenn om du vil ha i mer, hvor søt du vil ha den avgjør du selv. Kanskje vil du ha mer enn det som står i oppskriften her. Smak til med sitronsaft, den skal tilføre friskhet. La mosen få et siste oppkok før den skal fylles på kokte glass (se TIPS 2 til slutt i dette innlegget).

 

Nypesyltetøy:

Hvis du velger å lage syltetøy hopper du over mosingen. Juster tykkelsen ved å enten la det koke forsiktig inn hvis du synes det er for tynt, eller ha i mer vann om du synes det er for tykt. Husk at det blir tykkere når det blir avkjølt. Når konsistensen er passe har du i sukker og rører til det er oppløst. Kjenn om du vil ha i mer, kanskje vil du også ha i mer enn det som er angitt i oppskriften. Smak til med sitronsaft til slutt, den skal tilføre friskhet. La syltetøyet få et siste oppkok før det skal fylles på kokte glass (se TIPS 2 nederst i dette innlegget).

 

 

Nypemos/nypesyltetøy kan du ha på yoghurt eller is eller spise som pålegg på brødskiven. En liten teskje mos eller syltetøy oppå blåmuggost på en sprø, liten toast er en nydelig liten munnfull!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Rensing av nyper: Skjær bort blomst og stilk, del nypene i to med en skarp kniv og bruk en teskje til å grave ut frøene (eller lusene, som de også kalles) med.

 

 

Dette er omstendelig og litt plundrete, så det kan være lurt å fryse ned de hele nypene først og så ta dem opp og la dem tine litt før du skal dele dem og grave ut lusene. Ta opp litt om gangen, så de ikke tiner for mye. Når du har renset så mye som du ønsker, skyller du dem i kaldt vann, gjerne både 2 og 3 ganger for å bli kvitt mest mulig av de små hårene som henger igjen etter lusene. Deretter er nypene klar til å kokes mos eller syltetøy av.

 

TIPS 2: For å øke holdbarheten på mos eller syltetøy er det lurt å koke glassene som du skal fylle det på først. Legg både glass og lokk i en kasserolle med så mye vann at det dekker og la det får et oppkok. Når mosen/syltetøyet er ferdig kokt tar du et glass om gangen opp fra det kokende vannet (bruk gjerne en pølseklype til å hjelpe deg med), og når glasset er fylt opp tar du opp lokket og skrur det straks på. Snu glasset opp ned og la det stå slik til mosen/syltetøyet er helt avkjølt.

4s COMMENTS

4 thoughts

 • Erna Marie Nilsen
  september 11, 2022 at 7:23 pm

  Takk for oppskrift. I min barndom ble aldri nyper brukt. Og nå i en alder av 58 år så har jeg for første gang kokt mos av nyper.
  Nydelig.

  • tantemat
   september 12, 2022 at 7:59 am

   Hei, Erna! Så hyggelig å høre! Nyper er jo både sunt og godt og fortjener å bli brukt! Hilsen Tantemat

 • Karley Wenche Andersen
  november 18, 2023 at 10:00 am

  Å lage nypesyltetøy er en tradisjon hjemmefra. Min mor måtte alltid ha nypesyltetøy til jul om ikke annet. Det var stas, og smakte nydelig!
  Mye arbeid med rensingen, men man får virkelig noe igjen.
  Trist å se når den næringsrike frukten blir hengende igjen på buskene når vinteren setter inn. Så her bør flere absolutt trø til!

  • tantemat
   november 20, 2023 at 2:04 pm

   Hei, Karley!
   Min mor laget også nydelig nypesyltetøy! Mye arbeid, som du sier, men det er så verdt det! Tantemat er så enig med deg, det er veldig trist å se at de sunne og vitaminrike bærene blir så lite brukt. Muligens er det slik at mange faktisk ikke vet at de kan spises.
   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *