HomeHovedretter Høstsuppe med lam og sopp (restemat)

Høstsuppe med lam og sopp (restemat)

Posted in : Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Lam, RESTEMAT, Sopp, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Tantemat bruker å ta vare på alle rester av kraft, enten de er store eller små, oppbevare dem i små bokser i fryseren og så koke suppe på dem når det er mange nok. Å ta vare på alle matrester istedenfor å kaste dem er noe av det beste en kan gjøre for miljøet, og dessuten er det bra for lommeboken din. Kraft du kan ta vare på kan for eksempel være fra ovnsbakt vilt, lam, oksestek, entrecote eller kyllinglår, eller kraften du får når du koker ut pannen etter å ha stekt karbonadekaker. Bruk det du har, for så lenge hver enkelt rest smaker godt, vil det helt sikker smake kjempegodt når de blandes også! Om du ikke har nok, kan du fylle opp med vann og kjøttbuljongterning.

Siden det er høst og tid for både lam og sopp har Tantemat valgt å lage en suppe med lammekjøtt i, sammen med blant annet skogsopp og kikerter for å få mer protein og dermed en mer mettende suppe. Om du ikke er sopplukker og har skogsopp liggende klar til bruk i fryseren, kan du for eksempel erstatte den med sjampinjong eller aromasopp fra butikken.

Brød og smør smaker godt ved siden av denne varmende og mettende høstsuppen!

 

 

 

 

HØSTSUPPE MED SOPP OG LAM (RESTEMAT)

TID: Koketid for kjøttet: 1 1/2 – 2 timer. Tilberedning av suppen: 45-50 minutter.

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr lammekjøtt med ben (Tantemat har brukt lårskiver, men du kan også bruke bog)
 • 1,5 liter vann (eller så mye vann at det dekker kjøttet med minst et par centimer)
 • 1 ts hel pepper
 • 1 laurbærblad
 • 6 dl rester av kjøttkraft (fyll opp med vann og buljongterning om du ikke har nok) (Se TIPS 1 på slutten av dette innlegget om fett på kraftrester)
 • 1 stor sellerirot (ca. 900 gr)
 • 2 store persillerøtter (ca. 400 gr)
 • 2 store gulrøtter (ca. 350 gr)
 • 1 stor purreløk (ca. 250 gr)
 • 1 gul løk
 • 1 boks hakkede tomater (400 gr)
 • 1 boks kikerter (400 gr)
 • 4 fedd hvitløk
 • 2 røde chili (kan utelates, eller bruk mindre)
 • 300 gr ferdig forvellet (rød)skrubb, eventuelt ferdig forvellede traktkantareller eller gule kantareller (se under TIPS 2 på slutten av dette innlegget hvordan du forveller sopp). (Du kan erstatte skogsopp med 200 gr sjampinjong eller aromasopp fra butikken).
 • 2 ts malt spisskummen
 • Salt
 • Sort pepper

 

Slik gjør du:

Legg kjøttet i en kasserolle og hell over vannet. Det må være så mye at det står minst 2 cm over kjøttet, så bruk om nødvendig mer enn 1,5 liter. Kok opp og bruk en hullsleiv eller skje til å fjerne det grå skumlaget som dannes på toppen. Ha i laurbærblad og pepper og demp varmen slik at vannet bare syder, det vil si at det såvidt koker, med lokket halvveis på. La koke til kjøttet er mørt, det kan ta inntil 2 timer. Når det er ferdig kokt tar du det opp og legger det over på en fjøl slik at det får avkjølt seg så mye at du kan rense det for ben, brusk og hinner og skjære det i passe store biter, ca. 2 x 2 cm. Vannet som kjøttet har kokt i siler du over i en ny, stor kasserolle som suppen skal kokes i. Tilsett kraftrester/buljong.

Mens kjøttet koker, renser og deler du opp grønnsakene:

Skrell sellerirot, persillerøtter og gulrøtter og del dem opp i ca. 1,5 x 1,5 cm store terninger. Legg gjerne terningene av sellerirot og persillerøtter i vann med noen sitrondråper eller eddik i, for å unngå at de blir mørke.

Skyll purreløken godt og del den i to eller fire på langs før du skjærer den i små biter. Hakk den gule løken og finhakk hvitløken. Fjern frø og hvite hinner fra chiliene og finhakk dem.

Sil laken fra kikertene.

Hvis du bruker sjampinjong eller aromasopp, skjærer du bort nederste bit av stilken og deler soppen i biter eller skiver. Sjampinjong eller aromasopp trenger ikke å forvelles før de skal i suppen.

Kok opp kraften (den som er fra kokingen av kjøttet pluss kraftrestene/buljongen). Ha i gul løk, gulrot, sellerirot, persillerot (NB! Ikke ta med sitron/eddikvannet som selleri- og persillerot har ligget i) og sopp, kok opp, demp varmen og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett hvitløk, chili, purreløk, kikerter, tomatboksen, kjøttet i terninger samt spisskummen, kok opp, demp varmen og la det småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Hvor mye du trenger avhenger av smaken på kraftrestene du har brukt, så prøv deg frem til du synes du har fått passe smak. Så er suppen klar for servering, men den må gjerne få lov til å stå i noen minutter så smaken får utviklet seg, da blir den enda bedre! Om du ikke spiser opp alt, kan restene fryses ned til senere bruk.

Ha gjerne godt brød og smør til denne suppen, det smaker deilig og du blir god og mett!

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS 1: I oppskriftsbøker står det ofte at fettlokket som danner seg på kraften når den er avkjølt skal kastes, men Tantemat foretrekker å la det bli med i suppen. Det er selvfølgelig en smakssak om du vil ha det med, men det ligger mye smak i fettet, og dessuten vil suppen mette mer når fettet beholdes i den.

 

TIPS 2: Hvordan forvelle sopp:

1) Alle typer skrubb: Skrubb er en sopp med et fast soppkjøtt, og derfor bruker Tantemat å forvelle den på følgende måte: Ha ferdig renset og oppdelt skrubb i en kald stekepanne. Ha i 1 ss olje, for eksempel olivenolje eller rapsolje, i pannen og kvern over litt pepper. Skru platen på full varme. Etter hvert som platen blir varm vil soppen begynne å stekes og vann kommer ut av den. Rør jevnlig og la soppen steke til vannet er fordampet, så er den ferdig forvellet. Hvis du skal fryse den ned, bør den avkjøles helt før du pakker den inn og legger den i fryseren. NB! Når skrubb forvelles vil vekten reduseres med ca. 1/3, noe som må tas med i beregningen om du veier opp fersk sopp til bruk i en matrett og det er vekten på ferdig forvellet sopp som oppgis i oppskriften.

2) Traktkantareller/kantareller: Dette er sopp med mykt soppkjøtt og forvellingen skjer ved at vannet drives ut av soppen og fordampes. Ha traktkantareller/kantareller i en kald stekepanne og skru platen på fullt. Etter hvert som pannen blir varm vil det komme vann ut av soppen. Rør jevnlig og la soppen stekes til alt vannet er fordampet, så er den ferdig forvellet. Hvis du skal fryse den ned, bør den avkjøles helt før du pakker den inn og legger den i fryseren. NB! Når traktkantareller og kantareller forvelles vil vekten reduseres til halvparten av vekten i fersk tilstand, så ta det med i beregningen om du veier opp fersk sopp til bruk i en matrett og det er vekten på ferdig forvellet sopp som oppgis i oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *