HomeHovedretter Oksehalegryte med sopp og øl

Oksehalegryte med sopp og øl

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Skogsopp, Storfe on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Dette er en gryterett som egner seg å lage en mørk høst- eller vinterdag når været er surt og en ikke har lyst til å gå ut, men heller vil kose seg hjemme, gjerne på kjøkkenet med å lage god mat. Oksehale er nemlig en type kjøtt som trenger lang varmebehandling, så her bør man starte med matlagingen tidlig på dagen. Som belønning får du en gryterett med fyldig, god smak og masse gode byggestoffer for kroppen. Kjøttstykker kokt med både bein, sener og fett inneholder nemlig mye mer næring enn kun rent kjøtt, så det er absolutt verdt å bruke tid på. I denne gryteretten kan du bruke skogsopp som (rød)skrubb eller fåresopp, om du er så heldig å ha det, men hvis ikke kan du bruke fersk champignon fra butikken.

Med både ingefær og chili i skulle en kanskje tro at dette er en sterk gryterett, men det er den altså ikke. Den er fyldig og mild og minner mer om en god, gammeldags lapskaus. Men en skal være oppmerksom på at smaken på chili kan variere ganske mye, så for sikkerhets skyld kan du ha i mindre eller utelate den helt, om du er redd for at det skal bli sterkt. Bruk isåfall heller mer sort pepper til å krydre med.

Denne oksehalegryten lages i flere «avdelinger», det vil si kjøtt, grønnsaker og sopp hver for seg, og ingrediensene er derfor gruppert i henhold til dette, slik du vil se i oppskriften. Tilberedningen av de forskjellige blir også forklart hver for seg. Når alle er gjort klar skal oksehalegryten settes sammen, koke noen minutter og krydres og smakes til, og så er den ferdig. Som tilbehør foretrekker Tantemat potetmos (for eksempel Mandelpotetmos med hvitløk), men vanlig kokte eller pressede poteter passer også utmerket til. Rårørte tranebær eller rårørte tyttebær er det «lille ekstra» som høyner det hele med sin friske fruktighet.

 

 

 

OKSEHALEGRYTE MED SOPP OG ØL

TID: 4-5 timer

Til 6 personer

 

Du trenger:

(NB! I tillegg til ingrediensene du ser på bildet under kan du ha sopp i denne gryten. Oppskriften er basert på enten ferdig forvellet skogsopp eller fersk champignon).

 

 

Oksehalestykkene:

 • 1,4-1,6 kg oksehaler
 • 3-4 ss smør
 • 1-2 ts salt
 • 1-2 ts sort pepper
 • 1 ss tomatpuré
 • 5 dl mørkt øl
 • Ca. 8 dl vann (nok til at det står litt over kjøttet)
 • 2 ss ingefær (skrellet og finhakket)
 • 1/2 ts knust, tørket rosmarin
 • 1/2 ts knust, tørket timian
 • 1 ss nypresset sitronsaft

 

Grønnsakene:

 • 1 fedd hvitløk
 • 1 stor gulrot
 • 1 stor persillerot
 • 1 stor pastinakk
 • 1/2 stor sellerirot
 • 1 gul løk
 • 2 røde chili (du kan redusere mengden eller utelate den helt)
 • 4 ss smør

 

Soppen:

 • 240 gr ferdig forvellet skogsopp, for eksempel (rød)skrubb eller fåresopp, eller 300 gr fersk champignon
 • Ca. 1 1/2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 ss smør

Eventuelt 1-2 ss maizena og 3/4-1 dl vann til jevning av gryteretten.

 

Slik gjør du:

Oksehalestykkene:

Gni stykkene av oksehale godt inn med salt og pepper. Smelt smøret i en (jern)gryte på ganske sterk varme og brun dem godt på alle sider, noen få om gangen, så ikke pannen blir avkjølt, da blir de «kokt» istedenfor brunet. Legg dem over på et fat, ha tomatpuréen i gryten og stek den i 15-20 sekunder under omrøring. Ha oksehalestykkene tilbake i gryten sammen med ingefær, timian, rosmarin og sitronsaft og hell over ølet. Fyll opp med vann så det står litt over kjøttet. Kok opp, legg lokket nesten helt over gryten og la det småkoke i 3-4 timer, til kjøttet løsner lett fra beinet. Ta alle oksehalestykkene opp av kraften og la den stå og småkoke/reduseres uten lokk i 20-25 minutter. Når oksehalestykkene er passe avkjølt skjærer du kjøttet fra benene og deler det opp i mindre biter. Sett til side inntil videre.

 

Grønnsakene:

Skrell gulrot, persillerot, pastinakk og sellerirot og del dem i ca. 1 cm terninger. La gjerne persillerot, pastinakk og sellerirot ligge i vann med litt sitronsaft eller eddik i, så unngår du at de blir misfarget. Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken. Fjern frøene fra chilien og finhakk den.

 

 

Smelt smøret på noe over middels varme og ha i løk og hvitløk. La det surre under omrøring i ca. 1 minutt, til det er blitt blankt. Ha i gulrot, persillerot, pastinakk og sellerirot og la det surre i 1-2 minutter, under omrøring. Trekk kasserollen fra platen og la stå inntil videre. Chilien skal du ikke gjøre noe med nå, den skal tilsettes i oksehalegryten helt på slutten av koketiden.

 

Soppen:

Hvis du ikke har ferdig forvellet skogsopp kan du bruke fersk champignon. Skjær bort bunnen av stilken og del champignonen i mindre biter.

Smelt smøret på noe over middels varme i en liten kasserolle og ha i soppen. Hvis du bruker fersk champignon skal du nå la den steke i 2-3 minutter først, det er ikke nødvendig med ferdig forvellet skogsopp. Strø så over salt og pepper, ha i sitronsaften og la det steke under omrøring til væsken begynner å trekke inn i soppen. Smak om du vil ha i mer salt, pepper eller sitronsaft. Trekk kasserollen fra platen inntil videre.

 

Slik gjør du gryteretten helt ferdig:

Tøm de smørsurrede grønnsakene i gryten med den reduserte kraften fra oksehalen og la det småkoke i 5-10 minutter, til de begynner å bli møre. Ha i kjøttet, soppen og chilien og la det fortsatt koke i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper til slutt. Hvis du synes gryteretten er tynn, kan du jevne den med maizena. Rør maizena ut i kaldt vann og ha det i gryteretten samtidig som du rører for å unngå klumper. Når du synes den er passe tykk, lar du den koke i 1 minutt, og så er den ferdig!

Server oksehalegryten med et grønt dryss over, gjerne persille, samt potetmos og rårørte tranebær eller tyttebær. Og husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det.

 

 

Vel bekomme!

 

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Turid Inger Valen
  november 5, 2020 at 1:55 pm

  Dette er en fantastisk nydelig gryte !!! Kommer til å stå fast på menyen her i huset. Verdifull mat med god kraft og mye gode grønnsaker. Tusen takk for at du har gjort oppskriften tilgjengelig.

  • tantemat
   november 7, 2020 at 12:06 pm

   Hei, Turid! Tusen takk for en veldig hyggelig tilbakemelding! Godt å høre at gryten falt i smak! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *