HomeHovedretter Grønnsaker Varm grønnsakssalat med bønner og granateplekjerner

Varm grønnsakssalat med bønner og granateplekjerner

Posted in : Grønnsaker, Hovedretter, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Når høsten kommer og dagene blir mørkere og kjøligere dukker lysten på kraftigere og mer mettende middager opp, men det trenger ikke være et kjøtt- eller fiskemåltid. En varm vegetarsalat med grønnsaker og proteinrike bønner som en viktig ingrediens, er et måltid som metter godt og gir både vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Kort sagt en næringsrik middag som gir en energiboost og som attpåtil har få kalorier, med mindre du vil ha en god olje eller dressing til. De forskjellige ingrediensene gir en fin kombinasjon av teksturer: myke, fyldige bønner, grønnsaker med tyggemotstand og granateplekjerner som gir krønsj. En liten agurksalat til gir en lett syrlig kontrast til de andre smakene.

Tantemat liker at maten har litt sting, og i denne salaten er det fersk ingefær som står for det, i tillegg til «hot» karri. Det blir på ingen måte sterkt, men om du ønsker mer kontroll på smaksbildet kan du halvere mengden ingefær og heller rive over fersk ingefærrot ved servering, om du føler for det, og eventuelt ha i mindre karri. For den som er glad i sting går det an å ha i mer av begge enn det som står i oppskriften.

Granateplekjerner får man kjøpt ferdig renset, men du kan også kjøpe et granateple og rense ut kjernene selv. I en boks med lokk holder de seg godt i kjøleskapet i mange dager, så det kan gjøres i god tid før de skal brukes. Hvis du ikke har renset granateple før, kan du kikke på lenken Hvordan rense granateple og se hvordan det kan gjøres. De granateplekjernene du ikke bruker i middagen kan du spise som de er som sprø snacks, eller du kan ha dem på yoghurt, en frokostblanding eller morgengrøten. Granateplekjerner er både søte og syrlige på samme tid og passer til det meste.

Ved å bytte ut kyllingbuljong med grønnsaksbuljong  og smør med olje, blir denne salaten vegansk/vegetarisk, for den som ønsker det.

 

 

 

 

VARM GRØNNSAKSSALAT MED BØNNER OG GRANATEPLEKJERNER

TID: Ca. 1 time

Til: 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 200 gr tørkede, svartøyde bønner (eventuelt en annen type bønner, linser eller kikerter) pluss vann til bløtlegging. Gir 400 gr ferdig kokte bønner. (Kan erstattes med 400 gr hermetiske bønner)
 • 1 liter vann til å koke i pluss eventuelt 1 terning kyllingbuljong (grønnsaksbuljong om du vil ha måltidet vegansk/vegetarisk)
 • 1 spisskål (eller en liten nykål, hvitkål eller rødkål)
 • 3-4 gulrøtter (ca. 350 gr)
 • 1/2 rødløk
 • 2-4 ss nypresset sitronsaft
 • Ca. 1,5 dl granateplekjerner (kjerner fra et halvt granateple)
 • 25 gr fersk ingefær (eller mer eller mindre)
 • 4 ss smør (eller olje, om du vil ha måltidet vegansk/vegetarisk)
 • 1-4 ts karri
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper
 • 1 dl vann

 

Til: Agurksalaten

 • 13-14 cm slangeagurk
 • 2 ts sukker
 • 4-6 ts hvitvinseddik
 • 4 ts vann
 • 1/4 ts salt
 • 1 klype pepper

 

Slik gjør du:

Tørkede bønner:

Hvis du bruker tørkede, svartøyde bønner bør de legges i bløt på forhånd i minimum 6 timer eller helst natten over. (Bruker du andre bønner eller kikerter bør de bløtlegges natten over). Ha dem i en stor bolle og hell på så mye vann at det står 5-6 cm over bønnene, de vil utvide seg ganske mye under bløtleggingen.

Før koking tømmer du av bløtleggingsvannet, skyller bønnene, har dem i en kasserolle og heller over 1 liter kaldt vann. Om du ønsker det kan du ha i 1 buljongterning for å tilføre litt smak. Kok opp og demp varmen slik at bønnene småkoker og legg lokket halvveis på. Avhengig av hvor lenge de har vært bløtlagt kan koketiden ta fra 30 minutter til nesten 1 time. Ifølge pakningen trenger svartøyde bønner 30-40 minutter etter 6 timers bløtlegging, men Tantemat fant ut at det var for kort tid og måtte koke dem i nesten 1 time for å få dem møre. (Andre bønner eller kikerter kan trenge opptil 1 1/2 time). De skal ikke være kokt i stykker, men ha litt tyggemotstand. Prøv allerede etter 30 minutter om de er kokt ved å bruke en gaffel til å presse en bønne mot siden av kasserollen. Bønnene er ferdig kokt når du klarer å presse den i stykker med litt motstand. Tøm av kokevannet og legg på lokket slik at de holder seg varme mens du gjør ferdig resten av ingrediensene til middagen.

Hermetiske bønner:

Siden dette er en varm salat, bør bønnene varmes før de skal blandes inn: Tøm av væsken som bønnene ligger i, ha dem i en sil og skyll dem. Kok opp litt vann i en kasserolle, trekk kasserollen fra platen, ha i bønnene og la dem ligge i et par minutter før du siler av vannet. Dette bør gjøres like før bønnene skal blandes inn i salaten.

Øvrige ingredienser:

Hvis du ikke har kjøpt ferdig rensede granateplekjerner, bør du starte med å plukke kjernene ut av granateplet. Husk på å ta på deg et forkle og gjerne tynne plasthansker også, siden den purpurrøde saften kan sette farge på både klær og fingre.

Skrell gulrøttene og riv dem på den grove siden av rivjernet.

Fjern de ytterste, stygge bladene av kålen, del den i to på langs og så i 2 eller 3 og skjær den tynne strimler. Skjær bort den tykke kålstilken, den skal ikke være med.

Skrell rødløken og skjær den i tynne skiver eller båter.

Skrell ingefæren og finhakk den.

Skyll og skjær agurken i tynne skiver som du så deler i strimler.

 

 

Agurksalaten:

Ha agurkbitene i en liten bolle og ha i sukker, eddik, vann, salt og pepper. Det skal kun være et lite dryss av pepper. Bland godt og smak om du vil ha i mer av noe. Det skal være nok eddik til at den gir et lite sting av syre, slik at denne lille agurksalaten blir en kontrast til de andre ingrediensene.

 

Varmebehandling og servering:

Smelt smøret på noe over middels varme i en vid panne eller kasserolle, ha i minste mengde karri og la det surre i ca. et halvt minutt under omrøring. Ha i ingefær og minste mengde sitronsaft og la det surre en liten stund til. Ha i vann, gulrot og kål og rør mens grønnsakene surrer. Når de begynner å falle sammen rører du inn løken og de kokte bønnene, drysser over salt og pepper og blander godt. Smak om du vil ha i mer karri eller sitronsaft. Ha alt over på et serveringsfat og strø granateplekjernene over. Legg agurksalaten på toppen eller ved siden av og strø over noe grønt, for eksempel hakket persille, gressløk eller annet. Server salaten straks, mens den er varm.

Sett frem salt- og pepperkvern på bordet så hver enkelt kan krydre på egen tallerken, om de ønsker det. Om du føler for det, kan du ha en god, extra virgin olivenolje eller rapsolje til, eller en dressing som du liker, det spørs om du vil spare på kaloriene eller om du ikke synes det er viktig!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *