HomeHovedretter Fisk Ovnsbakt torsk med ovnsbakt potet- og grønnsaksblanding

Ovnsbakt torsk med ovnsbakt potet- og grønnsaksblanding

Posted in : Fisk, Grønnsaker, Hovedretter, Poteter, Tilbehør, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Å bake både fisk og potet- og grønnsaksblanding i ovnen samtidig er en praktisk måte å tilberede middagen på, og etterpå er det bare å sette de ildfaste fatene på bordet og servere direkte fra dem. På den måten holder maten også bedre på varmen og du sparer ekstra oppvask. Veldig enkelt og greit på en hverdag!

Til denne middagen skal poteter og grønnsaker renses først og settes inn i ovnen til baking, og mens de står der gjør du klar fisken som skal være med det siste kvarteret. (Det bør være plass til begge de to fatene ved siden av hverandre på samme rist i ovnen.) Som grønt tilbehør passer det godt med kokt brokkolini til. De ligner på vanlig brokkoli, men har mer sødme i smaken. Om du ikke får tak i brokkolini kan den erstattes med smørsurrede, flate eller runde sukkererter eller en enkel, grønn salat.

I denne oppskriften har Tantemat brukt torskefilét, men om du vil kan du istedet bruke filét av lyr eller steinbit. Vil du ha mer fest over det, kan du bytte den ut med kveitefilét. Isåfall bør du øke baketiden med et par minutter.

Tantemat bruker løkurtolje (se lenken Løkurtolje og -puré) i denne middagsretten, men om du ikke har det, er det helt greit å bruke en god, extra virgin olivenolje istedet.

Det vil danne seg kraft i fatet med fisk, og dermed er det ikke egentlig noe behov for saus her, men om du føler for det kan du servere pesto til, eller Chilimarmelade, om du er glad i mat med sting! Pesto er enkelt å lage selv, så bruk søkeordet pesto på Tantemat, så vil du få opp flere oppskrifter å velge blant.

 

 

 

OVNSBAKT TORSK MED OVNSBAKT POTET- OG GRØNNSAKSBLANDING

TID: Ca. 1 time og 25 min.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Potet- og grønnsaksblandingen

 • 12-16 mellomstore poteter (3-4 poteter per pers.)
 • 16 stenfrie, sorte oliven
 • 4 soltørkede tomater (bruk gjerne soltørkede tomater som ligger i olje)
 • 12 røde stjerneløk
 • 12 små, søte tomater
 • 1 rød spisspaprika
 • 6 ss olje (løkurtolje eller extra virgin olivenolje)
 • 2 ts tørket, knust oregano
 • 1-2 ts salt
 • 1 ts sort (nykvernet) pepper

 

Til: Torskefiléten

 • 800 gr ben- og skinnfri torskefilét (200 gr per pers.)
 • 2 + 2 ss olje (løkurtolje eller extra virgin olivenolje)
 • 4 sorte, stenfrie oliven
 • 5-6 ts nypresset sitronsaft
 • 1/2-1 ts salt
 • 1/2 ts sort (nykvernet) pepper

 

Til: Brokkolini

 • 2 pakker brokkolini
 • 2-3 liter vann
 • 2-3 ts salt

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 220ºC.

 

Potet- og grønnsaksblandingen:

Skrell potetene og del dem opp i tynne båter. Rens løken for skall og del dem i to. (Ta en titt på TIPS nederst i dette innlegget for å se hvordan du kan skrelle løk på en enkel måte.)

Fjern frøene fra paprikaen og del den opp i små biter. Del olivenene i to.

Skjær de soltørkede tomatene i strimler. De friske tomatene skal ikke deles opp.

Ha poteter, løk, paprika, oliven, soltørkede tomater og friske tomater i et ildfast fat og strø over salt, pepper og knust oregano. Fordel oljen utover og bland alt godt sammen.

 

 

Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 40 min. (Husk å sette fatet inn slik at det blir plass til fatet med fisk ved siden av.)

Mens potet- og grønnsaksblandingen står i ovnen, gjør du klar fisken:

 

Torskefiléten(e):

Skyll og tørk torskefiléten(e) med tørkepapir. Fjern raden med ben som sitter mellom rygg- og bukstykket på den øverste delen av filéten, som vist på bildet under. Del opp filéten(e) i passe serveringsstykker.

 

 

Del de fire olivenene i skiver.

Fordel 2 ss olje i bunnen av et ildfast fat. Legg torskestykkene utover, gjerne litt takstenslagt for å få plass til alle. Drypp sitronsaften utover fiskestykkene, fordel olivenskivene utover og strø over salt og pepper. Fordel de to siste spiseskjeene med olje over fisken. Legg et lag med aluminiumsfolie over fatet og tett til rundt kantene.

 

 

Når potet- og grønnsaksblandingen har stått i ovnen i 40 minutter, senker du ovnsvarmen til 200ºC og setter fisken inn i stekeovnen ved siden av. La alt bakes videre i 15 minutter (17 minutter hvis du bruker kveitefilét). Mens fisken bakes i ovnen sammen med poteter og grønnsaker, kan det være lurt å koke opp vannet til brokkolinien så det står klart. Se oppskriften nedenfor.

Når de 15 minuttene har gått (tilsammen 55 minutter) slår du av ovnsvarmen, åpner stekeovnsdøren og lar maten hvile i 5 minutter, og imens koker du brokkolini (eller surrer sukkererter i smør et par minutter hvis du bruker det):

 

Brokkolini:

Skyll brokkolinien og skjær bort nederste del av stilken. Kok opp 2-3 liter vann og 2-3 ts salt i en kasserolle, legg i brokkolinistilkene og la dem koke i 2 minutter. Slå av vannet.

 

Når potet- og grønnsaksblandingen samt fisken har hvilt og brokkolinien er ferdig kokt, er det tid for servering:

Sett fatene på bordet og dryss gjerne noe grønt over potet- og grønnsaksblandingen, for eksempel hakket persille eller annet, og legg brokkolinien oppå fisken. Kraften som har dannet seg i fiskefatet fungerer som sky, men om du ønsker mer smak kan du alltids servere en pesto eller chilimarmelade til. Husk også å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Av og til er skallet på løken sprøtt og vanskelig å få fjernet, så da kan det være lurt å legge løken i varmt vann en stund slik at skallet blir seigt og lett å ta bort. Kok opp vann i en kasserolle og ha løken oppi så snart det koker. Ta kasserollen av platen og la den stå i 15-20 sekunder før du slår av vannet. La løken avkjøles i ett minutt eller to så du kan håndtere den uten å brenne deg, og så er det enkelt å skrelle den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *