HomeHovedretter Langtidsbakt lammeskank med rødbeter og fåresopp

Langtidsbakt lammeskank med rødbeter og fåresopp

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam, Skogsopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Lam er typisk høstmat, og hva passer vel bedre sammen med det enn årets nye, sødemefylte rotfrukter og sesongens skogsopp? En fast sopp som fåresopp er perfekt i denne ovnsbakte retten, men den kan også erstattes med skrubb, gjerne rødskrubb. Om du ikke plukker sopp selv kan du kjøpe på butikken, for eksempel aromasopp eller sjampinjong, eller bare utelate den, det går også bra. (Hvis du aldri har plukket fåresopp kan du trykke på lenken Fåresopp, forvelling og bruk for å se bilder, få litt informasjon og idéer til bruk av den).

Det fine med ovnsbakte retter er at de kan settes i ovnen og «glemmes», i dette tilfellet i 3 1/2-4 timer. For den saks skyld kan den også stå lenger, det er bare å senke varmen når tiden er ute og la den stå videre. Så lenge det er tett lokk på det ildfaste fatet vil ikke maten bli ødelagt, faktisk blir kjøttet bare enda mørere. Både skank, som Tantemat har brukt, og tykke lår- eller bogskiver passer fint i denne gryten. Det som er viktig for å få det møre resultatet er at kjøttet har innmarmormert fett, og med ben blir det ekstra god smak på kraften i fatet.

Dette er skikkelig «comfort food» som passer til en mørk høstkveld, og da er det også nydelig med et glass rødvin til, gjerne en fyldig rødvin med litt sødme. Spør på Vinmonopolet om de kan hjelpe deg å finne en som passer, eller prøv med din favorittvin!

Til denne retten smaker det aller best med potetmos, gjerne med hvitløk i. Søk på potetmos på Tantemat, så får du opp flere alternativer.

 

 

 

LANGTIDSBAKT LAMMESKANK MED RØDBETER OG FÅRESOPP

TID: 4-4 1/2 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • Ca. 1 1/2 kg kjøtt med ben (lammeskanker og/eller tykke lår- eller bogskiver)
 • 1 ts sort pepper og 2 ts salt til å krydre kjøttet med
 • minst 2 ss smør og 4 ss olje til å brune kjøttet i
 • 1 stor eller 2 mindre rødbeter (250-300 gr)
 • 120 gr ferdig forvellet fåresopp eller skrubb (tilsvarer ca. 200 gr fersk sopp) eller ca. 150 gr fersk aromasopp eller sjampinjong + 2-3 ss smør til å steke soppen i
 • 2 store pastinakker (ca. 350-400 gr)
 • 2 store gulrøtter (ca. 250-300 gr)
 • 1 stor, grønn squash (ca. 400 gr)
 • 4 ss smør til å surre grønnsakene i
 • 1 stor eller 2 mindre rødløk (ca. 150-200 gr)
 • 2 hele kinesiske hvitløk
 • 2 fedd vanlig hvitløk
 • 2 røde chili (kan utelates)
 • 1/2 dl nypresset sitronsaft
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 1-1 1/2 ts salt
 • 2 dl vilt- eller oksekraft (fond eller terning + vann)
 • 2,5 dl rødvin

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 160ºC.

Skrell rødbetene og rødløken og del dem opp i tynne båter.

Skrell gulrøtter og pastinakk, skjær dem i tykke skiver på skrå og del disse i to på langs. Skjær squashen i tykke skiver som deles i to eller fire.

Fjern frøene fra chilien og del den opp i små biter. Skrell kinesisk hvitløk og del i båter. Skrell vanlig hvitløk og skjær i tynne skiver.

Hvis du bruker frosset sopp, bør den tines først. Det kan du gjøre ved å la den stå i kjøleskapet natten over, eller du kan hurtigtine den ved å legge frossen pakning med sopp i kaldt vann, det tar fra en halv til én time. Bruker du fersk sopp fra butikken skjærer du bort nederste del av stilken og deler soppen i fire.

Gni kjøttet inn med salt og pepper. Smelt smøret i en gryte på sterk varme og tilsett oljen. Legg i kjøttet, litt om gangen så ikke gryten blir for mye avkjølt, og brun det godt på alle sider. Legg det over i et stort, ildfast fat etter hvert, og fyll på med mer smør og olje om det stekes tørt.

Ha smør i gryten og stek soppen i 3-5 minutter, pass på å røre innimellom. Ha soppen over i formen med kjøttet.

Etter at kjøttet og soppen er ferdig brunet har du smøret til grønnsakene i gryten og demper varmen noe. Ha i pastinakk, gulrøtter, squash og rødløk og la det surre i 1-2 minutter under stadig omrøring. Ha dem over i det ildfaste fatet sammen med kjøttet.

Hell kraften og rødvinen i gryten, la det småkoke i ca. 10 minutter og ha det så i fatet med kjøtt og grønnsaker.

Legg rødbetene, rødløken, chilien og hvitløken i det ildfaste fatet og fordel sitronsaften over. Kvern over salt og pepper til slutt.

 

 

Legg lokk på eller dekk tett til med to lag aluminiumsfolie og sett fatet inn på nederste rille i stekeovnen og la det bakes i 3 1/2-4 timer. Om du vil kan du da senke varmen til 80º og la det fortsatt stå i ovnen (1/2-1 time) til det passer å spise. Ta fatet ut av ovnen og la det gjerne stå i et par minutter før du tar av lokket. Dette er rustikk mat, så sett fatet på bordet, da holder maten seg lenger varm også! Har du noen kvister timian å legge på, vil det både smake godt og se fint ut! Server en god potetmos til, og ikke glem å sette frem salt og pepper så hver enkelt kan krydre på egen tallerken, om de ønsker det. Har du rårørte tranebær eller tyttebær er det deilig og fruktig tilbehør til denne retten, og unn deg en god rødvin til!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *