HomeTilbehør Grønnsaker Grønn ertestuing

Grønn ertestuing

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Skal du servere tradisjonsrike middagsretter som lutefisk, stekte kjøttpølser eller kjøttkaker med brun saus, er grønn ertestuing selvsagt tilbehør. Det er enkelt å lage, men krever planlegging siden ertene må bløtlegges minst 12 timer på forhånd, gjerne natten over. Til gjengjeld får du en ekte, hjemmelaget stuing slik du kanskje husker mor eller bestemor brukte å lage den.

For å spare tid og arbeid den dagen ertestuingen skal serveres, kan det være lurt å lage den allerede et par dager i forveien og så oppbevare den godt tildekket i kjøleskapet. Varm den opp over forsiktig varme og pass på å røre i den ofte slik at den ikke setter seg fast i bunnen eller brenner seg. Ertestuingen vil bli tykkere etter å ha stått en stund, så spe den med vann til passe tykkelse. Ferdiglaget ertestuing kan også fryses ned, da har den enda lengre holdbarhet. Fryst ertestuing bør tines i kjøleskapet natten over før servering.

 

 

 

 

GRØNN ERTESTUING

TID: Bløtlegging av ertene natten over (minst 12 timer). Koketid ca. 1 time pluss ca. 15 minutter for jevning og tilsmaking

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 1 pk tørkede grønne erter (500 gr)
  • Vann til bløtlegging og koking
  • 2-4 ts salt
  • 1/2-1 ts hvit pepper
  • 1-2 ts tørket timian

 

Smør- og meljevning

  • 40 gr romtemperert smør
  • 40 gr hvetemel

 

Slik gjør du:

Dag 1: Bløtlegging:

Tøm de tørkede ertene i en stor bolle og fyll på vann så det står minst 5-6 cm over. De kommer til å trekke til seg mye vann og volumet vil øke. Dekk til med et lokk eller en stor tallerken og la dem stå på kjøkkenbenken til bløting natten over, eller minst 12 timer.

 

Dag 2: Koking av ertestuingen:

Start med å lage smør- og meljevningen slik at den står klar: Ha romtemperert smør i en liten bolle sammen med melet. Bruk en gaffel til å blande hvetemelet inn i smøret med, slik at det blir en jevn blanding. La den stå på kjøkkenbenken til den skal brukes. Ta gjerne en titt på lenken Smør- og meljevning (beurre manié), så ser du hvordan det gjøres.

Tøm bløtevannet av ertene og skyll dem godt i nytt, kaldt vann. Hell ertene i en romslig kasserolle, tøm over kaldt vann så det står 1 cm over og la dem få et oppkok. Legg på lokk og demp varmen slik at det småkoker. La ertene koke i ca. 1 time, eller til de er møre. Tantemat brukte tørkede grønne erter fra Coop, og ifølge pakken skulle de koke i 1-1 1/2 time, men de var ferdig etter ca. 50 minutter. Dette kan variere, så følg med og kjenn allerede etter 50 minutter om de er møre ved å bruke en gaffel og presse noen erter mot siden av kasserollen. Når ertene lett lar seg knuse, er de ferdig kokt. Noen ganger kan det ta 1 1/2-2 timer, det kan variere etter hvilken produsent de kommer fra, men Tantemats erfaring er at det vanligvis tar ca. 1 time.

Underveis i kokingen bør du følge med og tilsette mer vann om det begynner å koke tørt, men når man koker med lokket på er det mer sannsynlig at du må la ertene koke videre en stund uten lokk etter at de er ferdig for at overskudd av vann skal fordampe. Det er passe mengde vann når det står like høyt som ertene, men det kan også være litt mindre enn det.

Når du skal jevne ertestuingen har du i ca. 1 teskje av smør- og meljevningen om gangen. Rør den helt ut før du tilsetter mer, og pass på at det ikke blir klumper. Stuingen er passe når den er som en tynn potetstappe, siden den vil tyknes litt mer etter hvert. Om du ikke får bruk for all smør- og meljevningen, kan resten fryses ned til senere bruk. La stuingen småkoke i ca. 5 minutter for å få bort melsmaken.  Smak deretter til med salt, pepper og timian. Begynn med minste mengde og tilsett mer til du synes smaken er passe, det kan være at du vil ha mer enn det som er angitt i oppskriften. Om du føler for det kan du også ha i noen spiseskjeer meierismør til slutt, for enda rundere og fyldigere smak.

Server den grønne ertestuingen varm som velsmakende tilbehør til lutefisk, kjøttkaker eller stekte kjøttpølser.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *