HomeHovedretter Fisk Lutefisk med grønn ertestuing og stekt bacon

Lutefisk med grønn ertestuing og stekt bacon

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Allerede i oktober begynner restaurantene å servere tradisjonsmat slik de gjør hvert år på høsten frem mot jul, deriblant lutefisk med alt godt av tilbehør. Men hvorfor gå ut og spise når du kan lage den enda bedre hjemme? Så kan du samtidig benytte anledningen til å samle venner eller familie til et hyggelig lag og nyte et nydelig, tradisjonsrikt måltid sammen med deg. Vanskelig er det ikke, og som du vil se nedenfor kan mye gjøres klart i forveien.

Hva som er tradisjonelt tilbehør til lutefisk kan variere etter hvor i landet man kommer fra, men Tantemat synes det er best med stekt bacon, grønn ertestuing og en sterk sennep. Og gode, kokte poteter, selvfølgelig, som kan være mandelpoteter, gulløye, pimpernell eller en hvilken som helst annen type som du foretrekker.

Det fine med et lutefiskmåltid er at tilbehøret kan lages i god tid på forhånd, slik at du får det så lettvint som mulig den dagen middagen skal serveres. Ferdig stekt bacon tåler å stå minst to dager i kjøleskapet, og det samme gjør ertestuingen. Den kan også lages enda lengre tid på forhånd og fryses ned, og så er det bare å tine den i kjøleskapet natten over før den skal brukes.

Grønn ertestuing er et tilbehør som passer til mer enn bare lutefisk, derfor ligger den som et eget innlegg på Tantemat. Klikk på lenken i oppskriften nedenfor, så ser du hvordan den lages. Om du vil gjøre det ekstra lettvint for deg selv, går det selvfølgelig an å lage ertestuing kjøpt på pose.

Når det gjelder lutefisken foretrekker Tantemat å bake den i ovnen, siden det er mest praktisk og alltid gir godt resultat. Selve bakingen tar ikke veldig lang tid, men for at fisken skal bli så fast og fin som mulig må den ligge minst 1 time med salt før den skal inn i stekeovnen, aller helst 2 timer. Imens har du god tid til å dekke bord og steke bacon, om det ikke allerede er ferdig og klart for oppvarming, og koke poteter. Koketiden for potetene varierer etter type, så ta det med i beregningen slik at de blir ferdig litt før fisken. Lutefisken skal nemlig serveres rett fra ovnen straks den er ferdig, og derfor bør også både potetene og tilbehøret være klart da.

 

 

 

 

LUTEFISK MED GRØNN ERTESTUING OG STEKT BACON

TID: 1-2 timer for salting av lutefisken pluss ca. 45 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Lutefisk

  • 2 kg lutefisk (500 gr per person)
  • Fint salt til å strø over fisken
  • Sort pepper, helst nykvernet

 

Til: Stekt bacon

  • 500 gr bacon (bruk gjerne en blanding av bacon kjøpt som hele stykker eller som terninger og bacon i skiver, og gjerne både røkt og urøkt)
  • 100-150 gr smør (avhengig av hvor fett baconet er. Start med 100 gr, og bruk mer om du føler for det.)

 

Til: Grønn ertestuing

Se lenken Grønn ertestuing for oppskrift. Vær oppmerksom på at den skal lages på erter som har ligget i bløt i minst 12 timer. Hvis du velger å lage stuingen samme dag som den skal serveres, bør du, for å være på den sikre siden, begynne å koke ertene minst 3 timer før middagen, siden det kan være at de trenger mer enn 1 times koking. Sett stuingen til side når den er ferdig og varm den forsiktig opp igjen like før den skal serveres. Pass på å røre innimellom så den ikke setter seg fast i bunnen eller brenner seg.

 

Slik gjør du:

Lutefisken:

Fjern det store ryggbenet, hvis det er med. Skjær fisken i serveringsstykker slik at det blir to til hver person, legg dem ved siden av hverandre i en form og strø 2-3 spiseskjeer salt på hvert fiskestykke, det skal bli et synlig lag av salt på dem. La fisken med saltet stå på kjøkkenbenken i 1 eller helst 2 timer. Saltet vil trekke væske ut av fisken slik at den blir fastere når den bakes.

Varm stekeovnen til 200ºC.

Legg bakepapir i en ovnsform eller i bunnen av et ildfast fat som må være stort nok til at alle fiskestykkene til én servering kan ligge ved siden av hverandre. (Fisk og tilbehør skal serveres i to omganger. Fisken til 2. servering bakes i ovnen mens 1. servering spises, og om det blir litt ventetid på 2. servering gjør ikke det noe i et hyggelig lag.)

Skyll saltet av fiskestykkene og legg dem i formen/fatet. Kvern litt sort pepper over fisken, dekk tett til med et lag aluminiumsfolie, sett formen/fatet på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 40 minutter. Fisken skal serveres straks den er ferdig, rykende varm, og helst på et forhåndsvarmet serveringsfat. Du kan varme det ved å la det ligge 2-3 minutter i varmt vann.

 

Potetene:

Potetene kan du koke mens fisken står i ovnen, men ta en kikk på koketiden slik at de blir ferdig litt før fisken. Potetene kan skrelles på forhånd og kokes uten skall, men hvis du skrubber dem nøye kan de både kokes og spises med skall, det er en smakssak. Du kan også la gjestene skrelle potetene sine selv, det er lov når man serverer tradisjonsmat som dette!

 

Baconet:

Hele stykker av bacon bør først skjæres i ca. 1 cm tykke skiver og så i ca. 1 cm brede strimler. Skivet bacon skjæres i ca. 1,5 cm brede strimler. Baconet bør stekes i flere omganger, ca. en tredjedel om gangen. På den måten unngår du at stekepannen blir for mye avkjølt når du har i baconet og at det blir kokt istedenfor stekt.

Varm opp en (jern)panne til middels varme og ha i ca. en tredjedel av smøret. La det bruse fra seg og ha ca. en tredjedel av baconet i stekepannen. La det stekes til det er gyldent, ca. 5 minutter, og ha det over i en kasserolle sammen med smøret. Pass på å røre jevnlig mens baconet stekes, slik at bitene blir jevnt gyldne og fine. Ha mer smør i pannen og stek resten av baconet på samme måte og ha det over i kasserollen etter hvert. Dette kan gjøres i god tid og så kan baconet varmes forsiktig opp igjen over middels varme like før servering. Rør innimellom og pass på så det ikke brenner seg.

 

 

Servering:

Lutefisken med tilbehør skal serveres straks den er ferdig bakt, så sørg for at gjestene sitter til bords når den er klar! Legg fisken opp på et gjerne forhåndsvarmet serveringsfat og server den sammen med poteter, grønn ertestuing og bacon. Sett frem en god sennep, enten en sterk, usøtet Dijonsennep eller en annen type som du liker, og husk også å sette frem pepperkvern så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de ønsker det. Så er det bare å nyte et fantastisk godt, tradisjonsrikt måltid! Gjerne med «fast følge», som er øl og akevitt. Noen foretrekker istedet å drikke vin, og i så fall kan Tantemat anbefale Zonnebloem chardonnay fra Sør-Afrika, en frisk, fyldig hvitvin som faktisk passer meget godt til lutefisk med tilbehør!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *