HomeTilbehør Sauser Kalde sauser Tapenade (sort olivenpuré)

Tapenade (sort olivenpuré)

Posted in : Kalde sauser, Sauser, SNACKS OG TAPAS, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Har du lyst på noe godt å bite i ved siden av et glass vin eller musserende, går det raskt å lage en smaksrik tapenade til å smøre på et stykke sprøstekt brød eller en sprø kjeks. Med stavmikser kjører du ingrediensene til en jevn blanding, og så er det bare å smake til med konjakk og ha i olje til passe konsistens til slutt. Konjakken er viktig her, så desto bedre den er, desto bedre blir tapenaden. Har du flere å velge blant, så bruk gjerne den beste du har! For optimalt resultat bør du også bruke så gode oliven som mulig, gjerne kalamataoliven kjøpt i løs vekt om du kan få tak i det.

Tapenade smaker, som sagt, kjempegodt som tiltugg til noe godt å drikke, men kan brukes på andre måter også. Prøv den som saus eller dressing ved siden av stekt eller grillet fisk eller kjøtt, eller legg en liten teskje av den på et halvt, kokt egg, eventuelt sammen med en liten klatt majones, til å ha som smårett på et tapasbord. Den kan også smøres på fisk som skal bakes i ovnen, som et alternativ til salt.

Olivenpuréen smaker aller best helt nylaget, men kan oppbevares både én og to uker i kjøleskapet, selv om den taper seg noe etter hvert.

Hvordan du sprøsteker brød, kan du se under TIPS til slutt i dette innlegget.

 

 

 

 

TAPENADE (SORT OLIVENPURÉ)

TID: 10 minutter

Gir ca. 2 dl

 

Du trenger

 

 

  • 200 gr sorte oliven (for eksempel kalamataoliven) uten sten
  • 50 gr kapers (enten kapers som ligger i lake eller kapers som er tørrsaltet, de sistnevnte må ligge i vann natten over før bruk)
  • 20 gr salt ansjos (bruk små, salte ansjos som ligger i olje på glass, ikke juleansjos)
  • 3 store fedd hvitløk, helst ferske
  • 1 ss sitronsaft (eller mer)
  • 1 ss konjakk (eller mer)
  • Inntil ca. 1 dl god, extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

Kjør alle ingrediensene, unntatt olje og konjakk, med stavmikser til en jevn røre. Smak om du vil ha i litt mer sitronsaft, den skal gi frisk smak til puréen.

Rør inn konjakken, den skal avrunde og gi en olivenpuréen en fyldig smak. Til slutt rører du inn olje i en tynn stråle, til du synes konsistensen er passe. Siden puréen skal smøres på brød eller fisk bør den ikke være for tynn.

 

Sett frem tapenaden i en skål så hver enkelt selv kan smøre den på en lett sprøstekt skive brød eller sprø kjeks ved siden av noe godt å drikke, og om ikke alt går med til det kan du bruke den på andre måter, som foreslått innledningsvis i dette innlegget. Den har en fin saltsmak og konsistens som gjør at den egner seg godt ved siden av både fisk og kjøtt og til egg.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Slik sprøsteker du brød: Skjær ca. 1 cm tykke skiver av landbrød, baguette eller loff, del dem eventuelt i to og stek dem raskt på begge sider i skikkelig varm (jern)panne til de er pent gyldne. Du kan steke skivene  i tørr panne, men overflaten blir penere gylden om du steker dem i olje. Hvis du velger å steke i olje, varmer du opp pannen før du har i oljen og steker brødet. Bruk en stekespade til å presse dem ned i pannen med mens de steker, så går det litt raskere og de får en jevnere farge. Brødet bør brukes ganske raskt etter at det er stekt, siden det kan bli seigt om det blir liggende en stund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *