Mørk pavlova

Posted in : Bær, Kaker og desserter, Melk og fløte on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Pavlova er en kake som «alle» liker og som kan varieres i det uendelige. Pisket krem hører med, men utover det kan du legge på det du selv liker. Tantemat elsker vaniljekrem og kirsebær, og pyntet med mørk sjokolade og intenst blå kronblader fra kornblomst ble det til en mørk pavlova, full av smak!

Marengsbunnen til kaken kan gjerne stekes en dag eller to på forhånd og så oppbevares tørt frem til den skal brukes. Så gjenstår det bare å legge på fyll og pynte den, noe som bør gjøres like før den skal serveres. Det lekre med pavlova er nemlig kontrasten mellom marengsens sprø overflate og myke indre. Men om ikke hele kaken går med samme dag går det likevel an å servere den dagen etter, eller til og med dagen etter det igjen. Da har ikke marengsbunnen den sprø overflaten lenger, men har blitt myk og marshmallow-aktig, og det er jo også nydelig!

Til en pavlova er det fint å bruke eggehviter som har blitt til overs. Har du noen liggende i fryseren er det bare å ta dem opp og tine dem i kjøleskapet natten over, og så bruke dem i marengsbunnen. Husk bare at det er kjempeviktig at ikke noe av plommen er med i hvitene, for da vil de ikke kunne stivpiskes!

 

 

 

MØRK PAVLOVA

TID: 1 1/2-2 timer til steking, 1/2 time til avkjøling pluss 10-15 minutter til å fylle og pynte kaken

Til 8 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Marengsbunnen

 • 5 eggehviter
 • 2 ts hvitvinseddik
 • 2 dl sukker
 • 2 ts maizena
 • 1 ts vaniljesukker

 

Til:  Fyllet

 • 1 pose vaniljesaus
 • 2 ss sukker
 • 3 dl helmelk
 • 3 dl kremfløte
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 boks hermetiske kirsebær

 

Til: Pynten

 • 2-4 ruter revet eller finhakket, mørk sjokolade
 • Tørkede kronblader fra kornblomst og/eller ringblomst (se lenken Blomster som kakepynt). Om du ikke har det kan du bruke annet strøssel og/eller friske mynte- eller sitronmelisseblader

 

Slik gjør du:

Marengsbunnen:

NB! Når du skal vispe eggehviter til marengs er det veldig viktig at det ikke er spor av eggeplomme igjen i hviten. Om bare en dråpe eggeplomme er med kan det være nok til at hviten ikke kan vispes stiv, så vær nøye når du skiller plommer og hvite. Dessuten må både bollen og vispene være helt rene. Bollen bør helst være av glass eller metall, siden det kan være vanskelig å få plastboller helt fri for fett. Hvis du vil være på den sikre siden, kan du ta en halv sitron og stryke over innsiden av bollen for å fjerne eventuelt fett.

Varm opp stekeovnen til 100ºC.

Visp eggehvitene til mykt skum og tilsett eddik mens du visper.  Bland maizena, sukker og vaniljesukker og tilsett litt om gangen mens du fortsetter å vispe til du får en stiv, blank og fast masse. Hvis du kan holde bollen opp ned uten at massen renner ut, er den ferdig.

Legg et bakepapir på en stekeovnsplate og fordel marengsmassen flatt utover i en runding som er ca. 25 cm i diameter. Sett platen inn på midterste rille i stekeovnen og la marengsen stekes i 1 1/2-2 timer (Tantemat steker i 2 timer, men ovner er forskjellige, så det kan være at din marengs trenger kortere tid. Med noen ovner kan det til og med ta litt lengre tid). Marengsen skal blåse seg litt opp og være sprø utenpå og myk inni. Når den er ferdig stekt flytter du bakepapiret med marengsbunnen forsiktig over på en rist og lar den ligge til avkjøling. Trekk bakepapiret forsiktig bort og legg marengsbunnen over på serveringsfatet. Du kan dekke den med et lokk fra en kaketine og la den stå tørt i romtemperatur eller litt kjøligere i en dag eller to, frem til den skal fylles og serveres.

 

 

Fyllet:

Bland vaniljesauspulver og sukker i en kasserolle og hell i melken mens du visper slik at det blandes godt. Sett kasserollen på platen, skru på varmen og visp hele tiden mens sausen varmes slik at den blir jevn. Vær spesielt nøye på å vispe langs bunnen for å unngå at den klumper seg. Ta kasserollen av platen når sausen har fått et skikkelig oppkok, legg på lokk og la den avkjøles. Rør i den med jevne mellomrom for å unngå at det dannes snerk på toppen.

Pisk kremfløten med vaniljesukker til myk krem.

Riv sjokoladen på den grove delen av rivjernet eller finhakk den med kniv.

 

Montering av kaken:

Fordel vaniljekremen utover marengsbunnen. Bre den piskede kremfløten over og bruk en spiseskje til å legge kirsebærfyllet oppå kremfløten igjen. Du velger selv om du vil bruke hele boksen med kirsebærfyll eller litt mindre. Strø revet eller finhakket sjokolade over og pynt med tørkede kronblader fra kornblomst og/eller ringblomst, om du har. Hvis ikke kan du pynte med annet strøssel og/eller legge på noen grønne blader fra mynte eller sitronmelisse.

Server pavlovaen straks, enten du velger å nyte den som kake til kaffen eller som dessert etter en bedre middag!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *