HomeHovedretter Fisk Stekt laks med varm grønnsakssalat

Stekt laks med varm grønnsakssalat

Posted in : Fisk, Grønnsaker, Hovedretter, Laks og ørret, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Enten det er på den lyse årstiden, eller mørketid, som nå, har vi godt av fet fisk og fargerike grønnsaker som lyser opp på tallerkenen. Og desto mer farge det er på maten, desto mer inneholder den av de gode antistoffene som kroppen vår aldri kan få nok av! Stekt laks med varm grønnsakssalat er i tillegg full av sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler, og minimalt med varmebehandling gjør at den friske smaken og mest mulig av alle de sunne stoffene bevares!

Til denne middagen er det lurt å starte med å skjære laksen i skiver slik at den er klar til å krydres og stekes, dernest kan du skylle, rense og dele opp grønnsakene, og så gjenstår det bare å steke fisken og varmebehandle grønnsakssalaten. Kuttejobben er det som tar mest tid, men får du noen i familien til å hjelpe deg er det en koselig ting å gjøre sammen og matlagingen går mye raskere!

Tantemat liker mat med litt sting og synes Chilimarmelade smaker godt til denne middagsretten, men hvis du foretrekker noe rundere og mildere  kan du forsøke Kald saus med lodderogn til fisk eller en pesto. Om du ikke allerede har en stående klar kan du søke på pesto på Tantemat, så får du opp flere forskjellige oppskrifter, eller du kan kjøpe på butikken. Ellers klarer denne middagsretten seg også godt uten noen saus eller dressing til, siden grønnsakssalaten er både smakfull og saftig.

 

 

 

 

STEKT LAKS MED VARM GRØNNSAKSSALAT

TID: 50-60 minutter

Til: 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Laksen

 • 800 gr skinn- og benfri laksefilét (200 gr person)
 • Ca. 2 ts salt
 • 1 1/2-2 ts sitronpepper
 • 1 ss smør til å steke i

 

Til: Grønnsakssalaten

 • 1 stor kinakål
 • 2 store eller 3 mellomstore gulrøtter
 • 1 mellomstor, grønn squash
 • 1 stor, rød paprika
 • 1 bunt vårløk (5-7 stilker)
 • 1/2 stor rødløk
 • 1 rød chili
 • 20 gr frisk ingefær
 • 1-2 ss nypresset sitronsaft
 • 1-2 ts (kvern)salt
 • 30-40 gr smør til steking

 

Slik gjør du:

Laksen:

Sett stekeovnen på 65ºC.

Skjær laksefiléen på skrå i ca. 1,5 cm tykke skiver. Etter at grønnsakene er kuttet opp og klare (se nedenfor), skal laksen stekes.

Krydre lakseskivene med salt og sitronpepper på den ene siden og stek dem raskt på begge sider i en stekepanne på godt over middels varme. Lakseskivene bør ikke gjennomstekes, da blir de tørre, så pannen bør være så varm at de raskt får en fin stekeflate uten å bli gjennomstekt. Legg dem over i et ildfast fat etter hvert som de blir ferdig. Når alle lakseskivene er stekt setter du dem inn på midterste rille i stekeovnen for å holde dem varm mens du gjør i stand grønnsakssalaten.

 

Grønnsakssalaten:

Skyll og rens alle grønnsakene godt. På kinakålen er det kun den hvite stilkdelen, som er sprø og saftig, som skal brukes. Skjær bort den grønne bladdelen, som vist på bildet under. (Se TIPS nederst i dette innlegget angående hva du kan bruke den til). Del den hvite delen opp i ca. 1,5 x 1,5 cm biter.

 

 

Del squashen i fire deler på langs og skjær disse opp i ca. 4 mm tykke skiver. Hakk rødløken eller skjær den opp i tynne båter. Rasp gulrøttene på den grove delen av rivjernet. Skjær den nederste, lyse delen av vårløken opp i 3-4 mm biter. Den grønne delen kan deles opp i litt tykkere biter. Fjern frø og hvite hinner fra chilien og finhakk den, eller skjær den opp i 2-3 mm strimler. Skrell ingefær og finhakk den. Fjern frø og hvite hinner fra paprikaen og skjær den opp i små biter.

 

 

Smelt smøret i en vid kasserolle på middels varme, ha i chili, ingefær og gulrot og la det surre under omrøring i et par minutter. Ha i squash og løk og la det surre videre i et halv minutt samtidig som du rører. Strø over salt og ha i nypresset sitronsaft (begynn med minste mengde angitt) og bland det godt inn i grønnsakene. Rør til slutt inn paprika, kinakål og vårløk og sørg for at alt blir gjennomvarmt, det tar et minutt eller to. Smak om du vil ha i mer salt og sitronsaft, og så er grønnsakene og middagen ferdig!

Server grønnsakssalaten straks sammen med laksen, gjerne pyntet med noe friskt grønt om du har, for eksempel sitronmelisse, persille eller gressløk. Om du vil kan du ha en dressing eller saus til, eller du kan servere middagen som den er, uten noe ved siden av! Sett som vanlig frem (finger)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de ønsker det. Har du lyst på et glass vin til denne fargerike middagen, kan Trimbach riesling anbefales. Den blir aldri feil til stekt laks, nesten uansett tilbehør! Alternativt kan du forsøke en rosévin, for eksempel Triplette fra Provence.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Den delen av kinakålen som du skjærer bort kan du snitte opp og raskt surre i smør og litt vann, noen dråper sitronsaft og eventuelt litt salt, som eget tilbehør til for eksempel stekt fisk, fiskekaker, pølser eller kjøttkaker. Den kan også snittes og blandes i en vanlig salat eller wok, eller den kan fermenteres til kimchi, som er supersunt og veldig bra for fordøyelsen. Oppskrifter finner du ved å søke på nettet, der blant andre Berit Nordstrand har lagt ut flere forskjellige. Hun er lege, veldig opptatt av ernæring og kosthold og kan det meste om hvordan du kan spise så sunt som mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *