HomeKaker og desserter Gryn Byggrynskrem med kirsebærsaus

Byggrynskrem med kirsebærsaus

Posted in : Gryn, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Riskrem med rød saus er kjempegodt og den mest populære juledesserten i Norge, men hvorfor ikke gjøre den litt mer «norsk» ved å bytte ut risen med byggryn? Bygg er en kornsort som har lange tradisjoner i Norge og som fortjener å bli mer brukt, særlig fordi den er både bærekraftig og kortreist. Skjåkgryn, som brukes i denne oppskriften, er spesialitetsmerket bygg fra Ottadalen, men det går selvfølgelig an å bruke andre typer i stedet, for eksempel perlebygg. Hel bygg inneholder mye kostfiber, antioksidanter, B-vitaminer og mineraler, så byggrynskrem er en dessert du kan spise med ekstra god samvittighet! Tantemat synes den smaker minst minst like godt som riskrem, og kokt al dente får grynene en behagelig tyggemotstand.

Byggryn trenger bløtlegging natten over før koking, så planlegg gjerne desserten et par dager i forveien, bløtlegg og kok grynene og la dem stå godt tildekket i kjøleskapet, så er det enkelt å piske krem og blande med grynene til dessert den dagen den skal serveres. Tantemat lar grynene koke i 45 minutter, da har de passe tyggemotstand, mens andre anbefaler 1-1 1/2 time, så prøv deg frem og ta dem av varmen når du synes de er passe etter din smak.

En «julerød» kirsebærsaus er deilig topping på byggrynskremen. Lettvint er det også, kjøp en boks hermetiske kirsebær, tilpass tykkelsen og smak den til. Den er aller best lun, men kan serveres kald også, om du foretrekker det. Det går også an å kjøpe ferdig kirsebærsaus på kartong, om du vil ha det så raskt og lettvint som overhodet mulig.

Med sukkermengden som er angitt i oppskriften blir hverken byggrynskremen eller sausen veldig søt, så smak deg frem og ha i mer sukker om du synes det blir bedre.

 

 

 

 

BYGGRYNSKREM MED KIRSEBÆRSAUS

TID: Bløtlegging av byggrynene over natten, 45 minutter koketid (eller lenger, om du ønsker det) samt tid til avkjøling før de skal blandes med krem.

Til 4-6 personer

 

 

Du trenger:

 

 

Til: Byggrynskremen

 • 100 gr byggryn
 • 3 dl kaldt vann til bløtlegging
 • 5 dl helmelk
 • 2 ss sukker
 • 1/4 ts salt
 • 1/2 vaniljestang (eller en hel om du er glad i vaniljesmak)
 • 2,5 dl kremfløte
 • 1 ss sukker (eller mer)

Til: Kirsebærsausen

 • En boks hermetiske kirsebær (ca. 400 gr)
 • 1-2 dl vann
 • 4 ss sukker (eller mer)
 • 1/2-1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Byggrynskremen

Bløtlegg byggrynene natten over. Sil av vannet og skyll dem i nytt, kaldt vann. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha vaniljestangen, frøene, melk, 2 ss sukker og salt i en kasserolle sammen med byggrynene og la det få et oppkok. Demp varmen, legg på lokk og la det småkoke til grynene er møre, men fremdeles har litt tyggemotstand, ca. 45 minutter (eller lenger, om du vil ha dem mykere). Rør ofte underveis så ikke grynene setter seg fast i bunnen, og etterfyll med melk om det koker tørt. Når de er passe kokt tar du kasserollen av platen og setter den til side for avkjøling. Rør i grynene når de er kalde og fjern vaniljestangen.

Pisk kremfløten sammen med sukkeret til en myk krem og bland det forsiktig med de kalde byggrynene. Start med litt krem om gangen og bland inn resten i flere omganger. Rør forsiktig så du beholder mest mulig av luften i den piskede kremen. Smak om du vil ha i mer sukker før du heller byggrynskremen i en serveringsbolle.

 

Kirsebærsausen

Ha de hermetiske kirsebærene i en kasserolle og bland inn 2 dl vann, til passe sausetykkelse. Varm den til det såvidt begynner å ryke av den, og smak til med sukker og vaniljesukker. Hvis du ønsker at sausen skal beholde noe av syrligheten kan du ta i mindre sukker enn angitt, eller du kan ha i mer om du vil ha den søtere.

 

Tøm gjerne noe av sausen over desserten ved servering, server resten lun i en mugge ved siden av og nyt en tradisjonsrik, men «fornorsket» juledessert!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *