Spiring av bukkehornsfrø

Posted in : Spiring av bukkehornsfrø, SPIRING AV FRØ on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Spiring av frø er noe av det enkleste og billigste en kan gjøre for seg selv om en vil spise sunt og godt! Frø er allerede i utgangspunktet svært næringsrike, og ved spiring forhøyes næringsinnholdet og de blir mer lettfordøyelige. Kortreist mat i ordets rette forstand er det også, og du kan drive med det året rundt, om du vil.

Spirer er saftige og knasende sprø og gir god «krønsj» til en salat eller der du måtte velge å bruke dem. Aller helst bør de spises rå, for ved varmebehandling mister de endel av næringsinnholdet, men de kan godt blandes inn i en wok, ramen eller salat med varme ingredienser like før servering, så beholder de også sprøheten. Andre måter å bruke dem på er som fresht tilbehør til middagen, på en burger, brødskive eller blandet i en smoothie. Er du veganer eller vegetar, kan spirer være en veldig nyttig del av kostholdet.

Bukkehornspirer inneholder vitaminer (A, C, B3, B6) og mye jern, kalsium og proteiner, blant annet. Spiretiden er 3-6 dager, og du kan begynne å spise de friske, sprø spirene allerede dag 3 eller 4, når de er ca. 1 cm lange, samtidig som du fortsetter med å skylle dem slik at de utvikler seg videre. Noen velger å spire frem til de får små grønne frøblader, men Tantemat synes de smaker best før de er kommet så langt, noe som selvfølgelig er en smakssak og opp til hver enkelt! Når de er ferdig spiret, det vil si så lange som du ønsker dem, er de holdbare  i tett boks i kjøleskapet i minst 5 dager. Det går også an å spire kun en liten mengde frø om gangen, for eksempel bare en spiseskje, slik at man spiser opp alle spirene straks de er ferdig.

Spiring krever ingen spesialredskaper, som du vil se av fremgangsmåten nedenfor, men om du ønsker det er det mulig å kjøpe spesielle glass, bokser eller poser for formålet på nettet. Frø får du kjøpt på helsekostbutikk eller på nettet.

Både frø og blader fra bukkehorn har vært anvendt medisinsk i lange tider, og for mye nyttig informasjon kan du slå opp på rolv.no/bukkehornkløver og lese mer om urten og bruken av den. Den har mange gode egenskaper, som for eksempel at den er kolesterolsenkende og nyttig ved diabetes, og i tillegg har den innvirkning på revmatisme, urolig fordøyelse og veldig mye annet.

NB! Om du er allergisk mot erter eller er gravid, er det ikke anbefalt å spise bukkehornsfrø. Om du går på insulin eller blodsukkersenkende medisiner bør du ta et titt på rolv.no/bukkehornkløver, kapittelet om Bukkehornkløver som medisin ved diabetes, særlig tredje avsnitt, for mer utfyllende informasjon.

 

 

 

 

SPIRING AV BUKKEHORNSFRØ

TID: Spiretid 3-6 dager. (Tidsangivelsen er basert på spiring i et mørkt og kjølig rom. Hvis du spirer på kjøkkenbenken går det raskere. Uansett bør glasset stå mørkt og kjølig første natten når frøene står i vann til bløting).

1 del frø gir ca. 8 deler spirer

 

Du trenger:

 

 

  • Bukkehornsfrø
  • Vann

 

  • Redskaper:
  • Et (Norges)glass (størrelsen avhenger av hvor mye du vil spire om gangen)
  • Et helt rent gas-, bomulls- eller lintøystykke/klut til å dekke glassåpningen med
  • En strikk til å feste tøystykket/kluten med
  • En sil
  • En bolle til å sette glasset opp ned i

 

Slik gjør du:

Første natten skal frøene settes til bløting i kaldt vann. Mål opp så mye bukkehornsfrø som du vil spire, ha dem i silen og skyll dem godt. Hell dem i glasset og tøm på kaldt vann (4 deler vann til 1 del frø). Legg tøystykket/kluten over åpningen og fest det med strikken. Sett glasset i et kjølig og mørkt rom eller et svalskap til dagen etter (minst 12 timer).

Dagen etter fjerner du tøystykket/kluten, legger silen tett over åpningen og tømmer av vannet. Skyll frøene ved å fylle på nytt, kaldt vann, legge silen tett over åpningen igjen og sile av vannet. Fest tøystykket/kluten over åpningen og sett glasset opp ned i bollen slik at vannet renner av, slik du ser på bildet under, og sett det mørkt og kjølig igjen. (Noen velger å la spireglasset stå på kjøkkenbenken, da går spireprosessen raskere.)

 

 

Skyll bukkehornsfrøene på denne måten to-tre ganger om dagen (morgen, (middag), kveld) frem til spirene er blitt så lange at de er klar til å spises. Du kan fortsette med å skylle spirene på denne måten så lenge du holder på å spise av dem, eller du kan ha dem over i en tett boks og oppbevare dem i kjøleskapet når du synes spirene er blitt lange nok. Tantemat foretrekker å spise dem fra de er ca. 1 cm lange, mens andre vil vente til de har fått små, grønne frøblad. Spirene er holdbare i kjøleskap i minst fem til syv dager, men spis dem gjerne så fort som mulig, mens de er friske og fine. Om det skulle skje at de begynner å bli litt brune i kanten, er de likevel spiselige.

Som nevnt i innledningen kan du bruke spirene på mange måter. En av Tantemats favoritter er å spise dem til frokost som en ekstra fresh og god start på dagen. Ha spirede frø i en bolle, press over noen dråper sitronsaft og kvern over litt salt og pepper. Bland og spis, bedre og sunnere blir det ikke!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *