HomeSPIRING AV FRØ Spiring av mungbønner

Spiring av mungbønner

Posted in : SPIRING AV FRØ, Spiring av mungbønner on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Spiring av frø er både lettvint og nyttig, på få dager produserer du billig og virkelig kortreist mat som er full av næringsstoffer, og du kan holde på med det året rundt, om du vil. Alle frø er i utgangspunktet pakket med næringsstoffer, og ved spiring forhøyes dette næringsinnholdet og de blir mer lettfordøyelige. Det finnes mange forskjellige frø og korn som kan spires, men i dette innlegget handler det om mungbønner, som er et av de enkleste frøene å få til.

Mungbønner er en plante i ertefamilien, og spirede mungbønner har en mild og sukkerertlignende smak. De er friske, saftige og knasende sprø og gir derfor god «krønsj» i en salat eller der du måtte ønske å bruke dem, enten det er som tilbehør til middag, på en brødskive eller burger, i salater, smoothies, wok, supper eller ramen. Helst bør de ikke varmebehandles siden de da mister endel av næringsinnholdet, men de kan blandes inn i en rett med varme ingredienser like før servering, så beholder de også sprøheten og friskheten.

Spiring av mungbønner tar ikke lang tid, fra 2 til 4 dager om du lar dem stå mørkt og litt kjølig, for eksempel i et svalskap, men du kan også velge å la spiringen foregå på kjøkkenbenken, da går det raskere. Spirede mungbønner er klar til å spises når det grønne skallet har sprukket opp og selve spiren er ca. 1 cm. Noen anbefaler å vente med å spise dem til spirene har fått to grønne frøblader, men det bestemmer du selv. Når du synes spirene er lange nok kan de oppbevares i en tett boks i kjøleskapet, da er de holdbare i minst 5 dager. Antagelig vil du spise dem opp lenge før den tid, gode som de er, men om du opplever at de begynner å bli litt brune i kanten er de fremdeles brukbare.

Spirede mungbønner er spesielt rike på vitamin C og E, og inneholder mye kalium, kalsium, magnesium, proteiner og kostfiber, blant annet. Er du veganer eller vegetarianer kan spirede frø være en veldig nyttig del av kostholdet.

Som du vil se av fremgangsmåten nedenfor er spiring av frø på glass enkelt og krever ingen spesielle redskaper, men om du ønsker det er det fullt mulig å få kjøpt spesielle glass, bokser eller poser til å spire i på nettet. Frø får du også kjøpt på nettet, eller på helsekostbutikker. Det er best å kjøpe mungbønner spesielt beregnet for spiring, for bruker du mungbønner fra vanlig butikk kan det være at ikke alle frøene spirer og at noen av dem blir liggende som små, harde «stener» som kan være skumle for tennene, noe en helst vil unngå.

 

 

 

 

SPIRING AV MUNGBØNNER

TID: Fra 2-4 dager i et mørkt og kjølig rom, kortere tid om du lar spiringen foregå på kjøkkenbenken. Den første natten, når frøene står til bløting i vann, bør glasset uansett stå mørkt og kjølig.

1 del frø gir ca. fire deler spirer

 

Du trenger:

 

 

 

  • Mungbønner (for eksempel 1 dl, men du kan også spire mer eller mindre enn det)
  • Kaldt vann

 

  • Et (Norges)glass
  • En helt ren gas-, lin- eller bomullsklut til å dekke glassåpningen med
  • En strikk til å feste kluten med
  • En sil
  • En skål til å sette glasset opp ned i

 

Slik gjør du:

Mål opp den mengden mungbønner du vil spire, ha dem i silen og skyll dem godt i kaldt vann. Ha dem så i (Norges)glasset og fyll på med kaldt vann (1 del spirer og 4 deler vann). Dekk til åpningen med en klut, fest den med strikken og sett glasset et mørkt og kjølig sted natten over (minst 12 timer).

Neste dag fjerner du kluten, plasserer silen tett mot åpningen på glasset og tømmer ut vannet. Skyll mungbønnene i kaldt vann, sil av vannet igjen og dekk glassåpningen med klut og strikk. Sett glasset opp ned i en skål, som vist på bildet under, slik at vannet renner av. Fortsett med å skylle bønnene i kaldt vann 2-3 ganger daglig (morgen, middag, kveld) til det grønne skallet har sprukket opp og spirene er minst 1 cm lange, da er de klar til å spises. Du kan fortsette å skylle dem så lenge du spiser av dem, eller du kan ha dem i en tett boks og oppbevare dem i kjøleskapet når du synes de er lange nok. De er holdbare i kjøleskap i minst 5 dager.

 

 

Spirede mungbønner kan brukes på de måtene som er foreslått på begynnelsen av dette innlegget, eller du kan prøve deg frem og kanskje finne helt nye bruksområder. En av Tantemats favoritter er å ha spirede frø i en bolle, presse over noen dråper sitronsaft, kverne over litt salt og pepper, blande og spise! Enkelt, næringsrikt og godt, enten det er til frokost, lunsj eller som et raskt mellommåltid!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *