HomeTilbehør Grønnsaker Lun bønnesalat med spirer til stekte pølser

Lun bønnesalat med spirer til stekte pølser

Posted in : Grønnsaker, Hovedretter, Kjøtt, Pølser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

En bønnesalat med saftige og knasende sprø spirer og mye grønnsaker er skikkelig helsekost! Full av proteiner, mineraler, vitaminer og antistoffer, samtidig som den har fine farger og metter godt! Akkurat det man kan trenge på en mørk og kald vinterdag! Eller når som helst ellers på året, for den saks skyld! Noen typer spirer kan du kjøpe ferdig på pose i butikken, men det er også både enkelt og morsomt å spire frø selv. En fin ting med spiring er dessuten at du kan drive med det året rundt og at det ikke krever spesielle redskaper. Lenker til fremgangsmåten finner du i oppskriften nedenfor.

Det tar ikke egentlig lang tid å lage denne salaten, grunnen til tidsbruken er at rødbetene trenger én time til baking samt 20-30 minutter for avkjøling og kutting. Men mens de bakes og avkjøles har du rikelig med tid til å gjøre klar de andre ingrediensene, lage vinaigretten og steke pølsene, og så er det bare å blande inn rødbetene i salaten straks de er klare og sette maten på bordet. Hvis du vil spare tid den dagen middagen skal serveres, kan du bake rødbetene dagen før og kutte dem opp, og så bare lune dem raskt i litt olje før de skal blandes i salaten.

 

 

 

 

LUN BØNNESALAT MED SPIRER TIL STEKTE PØLSER

TID: 1 time og 30 minutter (tiden som trenges for baking, avkjøling og kutting av rødbetene. Å kutte og gjøre klar de andre ingrediensene og steke pølser samtidig tar ca. 30 minutter.)

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Bønnesalaten

  • 3 mellomstore rødbeter
  • 2 pakker hermetiske bønner (hver av dem 380/320 gr) (Tantemat har brukt kidney- og limabønner, men du kan bruke andre typer istedet)
  • 4 røde stjerneløk eller 1 liten rødløk
  • 150 gr asparges- eller brekkbønner + 4 ss smør og 1 kinesisk hvitløk eller 3-4 fedd vanlig hvitløk
  • 1 rød spisspaprika
  • 1 liten pose babyspinat (100 gr)
  • 150 gr spirede mungbønner (Spiring av mungbønner) eller bukkehornsfrø (Spiring av bukkehornfrø) eller en blanding av de to

Ca. 1 dl sennepsvinaigrette (se lenken Sennepsvinaigrette for oppskrift)

 

Til: Pølsene

  • 600-800 gr pølser (150-200 gr pølser per person). Tantemat har brukt grove, smakfulle pølser som det finnes mange typer av, men du kan velge det du liker, for eksempel grillpølser, røkte kjøttpølser eller lignende
  • 2-3 ss smør eller olje til å steke i

 

Slik gjør du:

Rødbetene:

Varm opp stekeovnen til 200ºC.

Skjær bladene og den tynne rotspissen av rødbetene. Ta en teskje olje i hånden og gni inn rødbetene med den. Legg dem i et ildfast fat og bak dem på midterste rille i stekeovnen i 1 time, eller til de er myke. Kjenn om de er ferdig med å stikke en spiss kniv inn i dem, den skal ikke møte alt for mye motstand. Ta dem ut og la dem stå til avkjøling så lenge.

Mens rødbetene bakes og deretter avkjøles, gjør du klar resten av middagen:

 

Lag sennepsvinaigretten etter oppskriften i lenken ovenfor.

 

Pølsene:

Se på pakningen til pølsene hvor lang steketid de trenger. Stek dem i smør eller olje. Det kan være lurt å steke dem før du blander sammen salaten, og så sette dem inn i stekeovnen etter rødbetebakingen (reduser varmen til ca. 60ºC), så de holder seg varme frem til servering.

 

Salaten:

Skyll spinaten godt, fjern eventuelle stygge blader og kjør den i salatslynge eller klapp den tørr med kjøkkenpapir.

Skrell stjerneløk/rødløk og skjær dem i skiver eller del dem i små terninger. Hvis du bruker stjerneløk og skallet er vanskelig å få av, kan du la dem ligge noen sekunder i kokende vann slik at skallet blir mykt, da blir det enklere å skrelle dem.

Fjern frø og hvite hinner fra paprikaen og skjær den i mindre biter.

Skrell hvitløken og del den i tynne skiver. Kinesisk hvitløk bør deles i fire båter først.

Skyll og rens asparges- eller brekkbønner og la dem surre i smør på middels varme sammen med hvitløken i 1-2 minutter. Trekk kasserollen fra platen og legg lokk på slik at det holder seg varmt frem til du skal blande salaten.

 

 

Ha de hermetiske bønnene i en stor sil, skyll dem og la dem dryppe av. Siden dette skal være en lun salat, så kan det være lurt å koke opp litt vann og la bønnene ligge i dette i 20-30 sekunder før du siler av vannet. Dette bør gjøres like før de skal blandes i salaten.

Når rødbetene er passe avkjølt skreller du dem og deler dem i små terninger. Rødbetene bør være lunkne når de blandes inn i salaten, så hvis du bakte dem dagen før kan du ha et par spiseskjeer olje i en liten kasserolle og lune rødbeteterningene i den.

Bland sammen hermetiske bønner, stjerneløk eller rødløk, paprika, asparges- eller brekkbønner, spirede mungbønner og/eller bukkehornfrø i en stor bolle og bland inn vinaigretten. Deretter vender du forsiktig inn spinatbladene først og så rødbetene. De blandes inn helt til slutt for å unngå at de skal farge av alt for mye på de andre ingrediensene.

 

 

Ved servering legger du bønnesalaten med spirer på et serveringsfat og pynter med noe grønt, for eksempel noen persillekvaster eller hakket gressløk. Pynt gjerne også pølsene med noe grønt, og er det årstiden for det kan du også pynte med spiselige blomster. Tantemat har brukt blomkarseblomster og kronblader fra blå kornblomst.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *