HomeHovedretter Ovnsbakt kylling over potet- og løkform

Ovnsbakt kylling over potet- og løkform

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Hel kylling, brettet ut og bakt i ovnen over en form med poteter og løk, er en rustikk middagsrett med masse god smak! Kyllingen blir jevnere og raskere stekt på denne måten, og kryddersmøret som den skal gnis inn med gjør kjøttet saftig og godt. Smøret vil smelte og dryppe ned sammen med kraft fra kyllingen og danne en deilig sjy i potet- og løkformen, og fordi fuglen bakes hel, med både skinn, fett, sener og ben, blir kraften ekstra næringsrik og fyldig. En tilleggsbonus ved å bake en hel fugl, er at når kjøttet er spist og kun skroget gjenstår, kan det brukes til å koke deilig og sunn kraft på. Samle gjerne opp flere skrog, både fra kylling og høne, og frys ned, så har du til å koke en større porsjon kraft på når du først setter i gang!

Denne retten kan ikke sies å være veldig fargerik, men det oppveies ved å servere den med en frisk salat med fine farger ved siden av, noe som både passer godt smaksmessig og pynter opp på tallerkenen! Forslag til salat og vinaigrette finner du under TIPS til slutt i dette innlegget. Start gjerne med å lage vinaigretten først, slik at den kan stå og trekke frem til den skal blandes med salaten.

Til denne retten er det egentlig ikke nødvendig med noen ekstra saus eller dressing, men om du ønsker det kan du servere en god pesto til. Søk på pesto på Tantemat, så finner du mange forskjellige oppskrifter, eller bruk ferdig kjøpt pesto, det blir også bra!

Tantemat bruker helst økologisk kylling, først og fremst av dyrevelferdshensyn, men også fordi de er litt større og har ekstra god kjøttfylde og smak. Å bruke «vanlig» kylling går også bra.

 

 

 

 

OVNSBAKT KYLLING OVER POTET- OG LØKFORM

TID: Ca. 1 1/2 time.

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Kyllingen

 • 1 hel kylling, ca. 1,8 kg
 • 75 gr smør, romtemperert
 • 2 ts salt til å blande i smøret
 • 1 ts sitronpepper
 • 1 ts tørket estragon
 • 1 ts salt (helst flaksalt) til å strø over kyllingen
 • 2 ss nypresset sitronsaft

 

Til: Potet- og løkformen

 • 1,5 kg poteter, gjerne mandelpoteter
 • 400 gr småløk, for eksempel sjalottløk og/eller rød stjerneløk
 • 0,5 dl extra virgin olivenolje
 • 1 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 2 ss nypresset sitronsaft

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 200ºC.

 

Kyllingen

Bruk en kyllingsaks og klipp opp kyllingen langs ryggraden fra stjert til hode slik at du kan brette den ut, som vist på bildet under.

Tørk kyllingen godt med tørkepapir innvendig og utvendig.

Rør romtemperert smør, 2 teskjeer salt, sitronpepper og estragon godt sammen.

 

 

Bruk fingrene til å løsne skinnet på lår og bryst forsiktig og dytt inn ca. halvparten av smørblandingen. Resten fordeler du jevnt utover oppå kyllingen. Strø over 1 ts salt (helst flaksalt). Legg kyllingen på ovnsristen. Etterpå skal denne plasseres over formen med poteter og løk, og så skal sitronsaften dryppes over kyllingen.

 

Potet- og løkformen

For rensing av småløken: Kok opp en liten kasserolle med vann, ta kasserollen av platen, ha løken i vannet og la den ligge et halvt minutt. Tøm bort vannet, skjær topp og bunn av løken og skrell den. Det kokende varme vannet gjør løkskallet mykt og dermed blir det mye enklere å skrelle den. Behold løken hel, den skal ikke deles opp.

Skrell potetene og del dem opp i ganske tynne båter.

Ha potetbåter, løk, olje, sitron, salt og pepper i stekeovnsformen og bland godt sammen. Plasser risten med kyllingen over og drypp sitronsaft over den. Sett alt inn i nedre halvdel av stekeovnen.

 

 

La kyllingen og potet- og løkformen stekes i 50-60 minutter, til skinnet er fint brunet. Ta risten med kyllingen ut av ovnen og la den hvile i 15 minutter. Husk å ha en ovnsplate eller lignende stående klar, slik at du kan plassere risten med kyllingen på den, siden det vil fortsette å dryppe fra kyllingen.

Mens kyllingen hviler øker du stekeovnsvarmen til 250 grader og flytter potet- og løkformen et hakk opp i stekeovnen. Rør gjerne i potetene og løken først. La formen stå i 10-15 minutter eller til de har fått litt mer farge. Følg godt med slik at de ikke blir brent. Du må gjerne røre i dem en gang underveis slik at de blir jevnt brunet. Ta formen ut av ovnen når du synes de er passe.

Når kyllingen har hvilt skal den deles opp. Skjær lårene fra skroget og del dem i to i «kneleddet». Skjær kyllingbrystene fra skroget og del dem i skiver. Når  kyllingen er bakt hel er det ikke så lett å få til fine biter og skiver, men gjør så godt du kan, dette er jo uansett rustikk mat og må ikke se perfekt ut!

Ved servering legger du potet- og løkblandingen på et serveringsfat sammen med oppskåret kyllingbryst og lårstykker. Fatet kan eventuelt settes noen minutter inn i stekeovnen igjen for å gi maten litt ekstra varme rett før servering.

Som sagt er ikke dette en fargerik matrett, men dryss gjerne noe grønt over kylling- og potetformen og server en frisk og fin salat ved siden av, det gir på alle måter et fint løft! Og husk, som alltid, å sette frem salt og pepper så hver enkelt kan forsyne seg etter eget ønske. En grønn pesto vil også smake godt til denne retten!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: I salaten som du ser på bildet over har Tantemat brukt kun tre ingredienser, crispisalat, rød spisspaprika og slangeagurk. Til en salat beregnet for 6 personer trenger du: 2 crispisalathoder, 1-2 røde spisspaprika, 10 cm slangeagurk. Skyll ingrediensene, riv salatbladene i mindre biter, rens paprikaene for frø og hvite hinner og del dem og agurken opp i fine biter. Under lenken Enkel vinaigrette med balsamicoeddik finner du oppskrift på vinaigrette. Bland den med salatbladene, fordel dem utover et serveringsfat og legg paprika og agurk på toppen. Dette er en superenkel salat, men det er fritt frem for å blande inn andre ingredienser om du ønsker det!

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Elin Holand
  april 12, 2021 at 11:11 pm

  Hei igjen! Da fant jeg oppskriften. Neste gang jeg steker hel kylling blir det denne varianten ❣️👍🤩

  • tantemat
   april 13, 2021 at 10:40 am

   Hei, Elin! Håper du vil like den «flate» kyllingen, som er en veldig grei måte å lage en hel middag i ovnen samtidig på! Lykke til! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *