HomeFROKOST Brød Grovt grytebrød med masse frø

Grovt grytebrød med masse frø

Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat Stikkord: , ,

Et godt, grovt brød med masse frø gir deg fullt opp av viktige næringsstoffer som kropp og hode trenger for å yte sitt beste. Det passer med nesten all slags pålegg, enten det er salami, leverpostei eller ost av ymse slag, og holder deg mett lenge. Brødet er dessuten eltefritt og krever veldig lite arbeidsinnsats, det eneste du trenger er tid til å la det heve lenge nok, det vil si 12-16 timer, som kan være natten over, og så skal det stekes neste morgen. Tiden kan du også snu på: Sett brøddeigen tidlig om morgenen istedet og stek det om kvelden, så har du ferskt brød til neste frokost. Baking i gryte gir brødet en deilig, sprø skorpe og det blir saftig og godt.

 

 

 

 

GROVT GRYTEBRØD MED MASSE FRØ

TID: 5 minutter til å røre sammen deigen, 12-16 timer til heving og 50 + 15 minutter i stekeovnen.

 

Du trenger:

 

 

  • 8 dl vann
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ss flytende honning
  • 2 ts salt
  • 100 gr knuste (eller hele) linfrø
  • 100 gr solsikkefrø
  • 100 gr gresskarfrø
  • 200 gr grovmalt rug
  • 450-500 gr hvetemel

 

Slik gjør du:

Varm opp ca. 2 dl av vannet til det er fingervarmt (se TIPS 1 nederst i dette innlegget), hell det over i en stor bakebolle og visp inn tørrgjæren. La den løse seg opp før du har i honning og sukker og visper til det er oppløst. Ha resten av vannet i bollen (du trenger ikke varme opp dette vannet, men det bør heller ikke være iskaldt!) og rør inn alle frøene først, deretter grovmalt rug og til slutt hvetemel. Begynn med 450 gr og rør gradvis inn mer om nødvendig. Deigen skal ikke være klissete, men heller ikke fastere enn at du fint klarer å røre inn melet.

Legg et lokk eller klede over bollen og la den stå til heving i romtemperatur i 12-16 timer.

Neste dag setter du en gryte med lokk som tåler minst 250ºC inn på rist eller stekeplate i nedre del av stekeovnen og stiller temperaturen på 250ºC. Når ovnen har nådd innstilt temperatur tar du gryten ut av stekeovnen og heller deigen oppi (se TIPS 2 nederst i dette innlegget angående smøring). NB! Husk å bruke tykke grytekluter og vær veldig forsiktig så du ikke brenner deg, for både gryten og lokket er veldig varmt. Legg lokket på og sett gryten tilbake i stekeovnen. Etter 50 minutter tar du lokket av og lar brødet steke videre i 15 minutter, til det har fått en fin, gylden overflate. Ta gryten ut av ovnen og velt brødet ut. Bank på det på undersiden med fingrene, har det en hul lyd er det ferdig bakt. Hvis ikke, kan det legges inn på risten i ovnen igjen i 5-10 minutter for ettersteking.

Avkjøl brødet på rist og del det opp i to eller fire, alt etter hva som passer for deg og din familie. Frys ned det du ikke skal bruke, slik at du senere kan ta opp ferskt, nystekt brød ved behov.

Brød som har vært oppbevart i plastpose eller har vært fryst vil miste den sprø skorpen, men om du setter det inn i ovnen på 175ºC i noen minutter, får det sprø skorpe igjen og smaker som nybakt!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: At vannet er fingervarmt betyr at det hverken kjennes varmt eller kaldt når du stikker fingeren ned i det.

 

TIPS 2: Tantemat har aldri hatt behov for å smøre gryten med fett eller strødd hvetemel nederst i den for å få brødet til å slippe, men gryter kan være forskjellige, så om du opplever at det er vanskelig å få det stekte brødet ut av gryten, kan du strø et lag med hvetemel i bunnen før du heller i brøddeigen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *