HomeHovedretter Fisk Ovnsbakt torsk med tomat- og olivensalsa

Ovnsbakt torsk med tomat- og olivensalsa

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Torsk blir Tantemat aldri lei av, og nå på vinteren er den ekstra fast og fin! Den har et lett, delikat fiskekjøtt, og alt etter tilbehør passer den like godt til fest som til hverdags. Her får du oppskrift på en hverdagsvariant, bakt i ovnen med en «sydlandsk» salsa. Lettvint å lage og lettvint å servere, det er bare å ta formen ut av stekeovnen og sette den på bordet. Tantemat synes denne retten smaker aller best med kokte poteter til, gjerne pimpernell eller en annen type melen potet, men kokt ris vil også fungere.

Kraften eller sjyen som dannes i fatet fungerer som «saus», så det er ikke nødvendig med ekstra saus eller dressing til denne retten.

 

 

 

 

OVNSBAKT TORSK MED TOMAT- OG OLIVENSALSA

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr torskefilet med skinn (200 gr per pers.)
 • Ca. 4 ss finsalt til å forhåndssalte torsken
 • 1/2 dl extra virgin olivenolje
 • 80 gr sorte, stenfrie oliven
 • 45 gr soltørkede tomater i olje
 • 2 sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 dl hakkede basilikumblader
 • 250 gr små, søte tomater
 • 2 ss nypresset sitronsaft
 • Sort pepper (helst fra kvern)
 • 400 gr reker (ca. 200 gr renset)
 • 1 – 1 1/2 dl hakket persille til å strø over ved servering

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 190ºC.

Del fiskefileten i 4 eller 8 serveringsstykker, legg dem ved siden av hverandre i et fat og strø finsaltet jevnt over. La torsken ligge med saltet på i romtemperatur i 15 minutter før du skyller det av og tørker fisken. Bruk en skarp kniv og skjær ut raden med ben som ligger i overgangen mellom den tykke ryggfileten og buken, slik du ser det er gjort på bildet under, uten å skjære gjennom skinnet. Du vil kjenne hvor benene sitter om du drar fingrene nedover fiskefileten.

Mens fisken ligger til salting kan du gjøre klar salsaen.

Rens og hakk sjalottløken. Rens og finhakk hvitløksfeddet. Skjær oliven i skiver. Hakk de tørkede tomatene smått opp. Hakk basilikumbladene.

Bland sjalottløk, hvitløk, oliven, tørkede tomater, basilikum og sitronsaft godt sammen.

Skyll og del de friske tomatene i to.

 

 

Smør bunnen av et ildfast fat som er stort nok til at fiskestykkene kan ligge ved siden av hverandre, med ca. en tredjedel av oljen og legg i fiskestykkene. Fordel tomat- og olivensalsaen oppå fisken og legg de friske tomatene rundt. Kvern over et forsiktig dryss med pepper og fordel resten av olivenoljen utover.

 

 

Sett fisken på midterste rille i stekeovnen og la den bakes i 30 minutter. Du kan se at fisken er ferdig ved at den flaker seg når du gir den et forsiktig trykk med baksiden av en gaffel.

Mens fisken står i ovnen renser du rekene og hakker persillen.

Etter 30 minutter tar du fisken ut av ovnen, fordeler rekene rundt og setter fatet inn i ovnen igjen i 2 minutter, da rekker de å bli varme uten å bli seige.

 

Server ovnsbakt torsk med tomat- og olivensalsa i det ildfaste fatet, direkte fra ovnen, med et dryss av frisk persille på toppen. Husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken, om de ønsker det. Kokte poteter passer godt til, eller du kan ha ris, om du foretrekker det.

 

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *