HomeKaker og desserter Pannekaker med salt lakriskaramellsaus

Pannekaker med salt lakriskaramellsaus

Posted in : Kaker og desserter, Melk og fløte on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Hvem er vel ikke glad i pannekaker? Nydelige uansett hva man har til, men servert lune med salt lakriskaramellsaus, banan og friske bær er de helt uimotståelige! Spis dem som dessert eller når som helst du er sugen på noe søtt og godt, og enten du serverer dem til store eller små vil de garantert falle i smak!

Denne karamellsausoppskriften gir en ganske stor porsjon, så Tantemat har derfor delt den i to og laget salt lakriskaramellsaus av den ene halvparten og beholdt den andre som den er, som en deilig «naturell» karamellsaus. Tilsmakingen med salt og lakrispulver gjøres etter at sausen er ferdig, og du kan tilsette mer eller mindre av begge deler enn det som står i oppskriften, om det passer bedre etter din smak.

Begge sausene er kjempegode til pannekaker, men de kan også brukes på mange andre måter, som for eksempel til lapper, amerikanske pannekaker, over eller i is, eller du kan bruke dem som fyll eller topping til kaker. Sausen er holdbar og kan stå i kjøleskapet i lang tid, men vil stivne når den blir kald, så før servering bør den stå i romtemperatur i minst en time. Ellers går det også an å lune den forsiktig i et varmt vannbad eller ved å varme den forsiktig i en kasserolle på ovnen.

I dette innlegget finner du oppskriften på karamellsausen, oppskriften på pannekakene finner du under lenken Pannekake-kake til 17. mai. Start gjerne med å lage pannekakerøren først, slik at den kan stå og svelle mens du lager karamellsaus. Tidsbruken angitt nedenfor er den tiden det tar å lage lakriskaramellsaus.

 

 

 

 

PANNEKAKER MED SALT LAKRISKARAMELLSAUS

TID: Ca. 30 minutter

Gir ca. 5 dl 

 

Du trenger:

 

 

 

Til: Karamellsausen

  • 300 gr hvitt sukker
  • 1/2 dl vann
  • 3 dl fløte
  • 75 gr smør

 

Til: Lakriskaramellsausen

  • Halvparten av karamellsausen
  • 1 1/2 ts lakrispulver
  • 2 ts flaksalt

 

Slik gjør du:

Ha vann og sukker i en stålkasserolle, gjerne tykkbunnet, sett platen på litt over middels varme og la det stå slik til sukkeret begynner å smelte. Du bør unngå å røre, siden blandingen kan sukre seg, men kan eventuelt vende på kasserollen. Sukkeret vil gradvis bli gyllent og etter hvert karamellfarget, noe som kan ta 15-20 minutter. Trekk kasserollen fra platen og tilsett fløten, litt om gangen, mens du samtidig rører til karamellblandingen blir jevn mellom hver tilsetning. Sukkeret er veldig varmt, så det vil frese opp og kanskje sprute litt, så vær forsiktig så du ikke brenner deg. Når du har blandet inn all fløten har du i smøret, litt om gangen, og rører til det er smeltet før du tilsetter mer. Sett om nødvendig kasserollen tilbake på platen igjen for å varme opp blandingen litt. Når fløte og smør er blandet inn og karamellen er jevn og fin, heller du halvparten over i en annen kasserolle. Smak til den ene halvparten med lakrispulver og flaksalt. Lakrispulveret vil ikke smelte i karamellen, men være synlig som sorte prikker. Smak om du vil ha i mer salt eller lakrispulver enn det som står i oppskriften. Når du synes den er passe lar du den stå og avkjøle seg litt før du har den over i en mugge eller skål for servering, eller i et glass med tett lokk for oppbevaring i kjøleskap til senere bruk.

 

Karamellsaus «naturell» til venstre, med salt og lakris i muggen til høyre.

 

Hvis du skal bruke karamellsausen med det samme, lar du den stå i romtemperatur til den skal serveres.

Stek pannekakene så tynne og lekre som du klarer, og server dem lune med karamellsaus, bananskiver og friske bær etter eget ønske. Pynt gjerne med sitronmelisse eller mynte, og så er det bare å nyte! Om du føler for det, kan du også servere vaniljeis til.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *