HomeHovedretter Fisk Stekt sei med pastinakkrem, smørsurret vårløk og brunet soyasmør

Stekt sei med pastinakkrem, smørsurret vårløk og brunet soyasmør

Posted in : Fisk, Hovedretter, Sauser, Sei, Tilbehør, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Sei er en sunn, mager og velsmakende fisk som kler det meste av tilbehør, enten det er mildt eller har mye smak! Her får den følge av sødmefull pastinakkrem, mild, smørsurret vårløk og brunet soyasmør smaksatt med chili, hvitløk, kapers og persille. Om du ikke er så glad i chili, kan den erstattes med hakket, rød paprika. Tantemat lager det brunede soyasmøret av normalsaltet meierismør og soyasaus med rød kork, men om du ønsker det mindre salt kan du velge å bruke usaltet smør eller soyasaus med grønn kork istedet. Å brune smøret tar litt lengre tid enn kun å smelte det, men belønningen ligger i at bruningen gir smøret en karamell- eller nøtteaktig smak som gjør det ekstra godt!

Pastinakkremen til denne retten finner du oppskrift på under lenken Pastinakkrem. Om du ikke får tak i pastinakk, kan du istedet lage Mandelpotetmos med hvitløk.

Vanligvis tar det ca. 15-20 minutter å koke pastinakken mør, men en gang iblant kan det ta endel lengre tid, som forklart i lenken over. Start derfor med å sette på den til koking før du begynner med soyasmøret. Deretter er det tid for å steke seien, lage smørsurret vårløk og så til slutt lage ferdig pastinakkremen.

 

 

 

 

STEKT SEI MED PASTINAKKREM, SMØRSURRET VÅRLØK OG BRUNET SOYASMØR

TID: Ca. 1 – 1 1/2 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Brunet soyasmør

 • 100 gr meierismør (saltet eller usaltet)
 • 1/2 dl soyasaus (den med rød kork er litt saltere enn den med grønn kork)
 • 1/2-1 rød chili (kan erstattes av en spiseskje eller to av finhakket, rød paprika)
 • 2 fedd hvitløk
 • 3 ss kapers
 • 1 dl hakket persille

 

Slik gjør du:

Ha smøret i en kasserolle og la det smelte på noe over middels varme. Det kan sprute ganske mye, så legg på lokk og reduser eventuelt varmen noe, smøret skal ikke boblekoke. Det skal stå slik inntil bunnfallet som danner seg begynner å bli lysebrunt og smøret får en karamell- eller nøtteaktig lukt. Litt avhengig av temperaturen vil det ta 15-20 minutter. Det er ikke nødvendig å røre i det, men følg nøye med og ta en kikk på det ofte så det ikke blir brent. Tøm det forsiktig over i en annen kasserolle, slik at du ikke får med noe av bunnfallet.

Mens smøret brunes, kan du gjøre klar det som skal oppi. Skyll og rens chili/paprika for frø og hvite hinner og finhakk den. Rens og finhakk hvitløken. Hakk persille og sett til side, den skal oppi like før servering.

Når du har silt smøret over i en annen kasserolle, setter du det på platen igjen og har i soyasaus, chili/paprika, hvitløk og kapers (lake fra kapersen skal ikke være med). La det få et lite oppkok, legg på lokk og sett det til side. Like før servering lar du soyasmøret få et oppkok igjen og blander inn hakket persille.

 

 

 

Til: Stekt sei

 • 800 gr seifilet uten skinn og ben (200 gr per person)
 • 1-2 ts salt
 • Ca. 1 ts sort eller hvit pepper
 • Noen spiseskjeer smør til  steke fisken i

 

Slik gjør du:

Del seifileten opp i fire eller 8 like store stykker og krydre dem på begge sider med salt og pepper. Smelt smør i en stekepanne på noe over middels varme og stek filetene til de er gjennomstekte og gylne, det vil ta ca. 3-5 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen. Legg fisken over i et ildfast fat og sett det inn i stekeovnen på 65ºC slik at den holder seg varm mens du lager ferdig smørsurret vårløk og pastinakkremen.

 

Til: Smørsurret vårløk

 

Du trenger:

 • 2 bunter vårløk
 • 50 gr smør

 

Slik gjør du:

Skyll og rens vårløken og del den opp i ca. 1 cm biter. Smelt smøret i en kasserolle på noe over middels varme og ha i vårløken. La den surre i smøret under omrøring til den begynner å falle sammen. Reduser varmen til laveste nivå, legg lokk på kasserollen og la det stå og surre forsiktig i ca. 10 minutter. Pass på å røre i den innimellom. Tantemat bruker vårløken uten å krydre den til denne middagen, men om du føler for det kan du smake den til med litt salt og pepper og eventuelt litt hvitvinseddik eller sitronsaft. Se for eksempel lenken Smørsurret vårløk – Onkels favoritt.

Mens vårløken står og surrer under lokk, damper du av den ferdigkokte pastinakken og lager pastinakkremen som forklart i lenken over.

 

Når fisken er stekt og både soyasmøret, vårløken og pastinakkremen er ferdig, er det klart for servering. Legg alt opp på et serveringsfat eller porsjonsvis på tallerkener til hver enkelt. Varm gjerne opp serveringsfat eller tallerkener i varmt vann eller i stekeovnen på 65ºC (samtidig med at fisken holdes varm), så holder maten seg lenger varm også. Små, søte tomater smaker godt til og pynter opp med sin flotte farge, og ikke glem å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det.

Det er mange gode smaker i denne middagsretten, og om du skulle føle for å ta et glass vin til kan Stoneleigh chardonnay fra Chile anbefales, den matcher maten veldig bra med sin fylde og fruktighet!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *