HomeForretter Reke- og krepsesalat

Reke- og krepsesalat

Posted in : Forretter, Lunsjretter, Reker og kreps, Skalldyr, Skalldyr on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Denne reke- og krepsesalaten er en lett og frisk forrett som gjør seg til fest og som passer nesten uansett hva du skal ha som hovedrett etterpå. Den minner mye om rekecocktail, som var veldig populært på 70- og 80-tallet og som Tantemat virkelig synes fortjener et «comeback». Frisk, sprø salat, sødmefulle skalldyr og en dressing med et bittelite sting er en herlig kombinasjon, og med sin rosa og grønne farge minner den om vår. Påsken er like rundt hjørnet, så server den gjerne før høytidens tradisjonsrike lammemiddag. Hvis du vil spare tid den dagen salaten skal serveres kan dressingen lages istand et døgn på forhånd, så får den god tid til å utvikle smak også.

Server salaten med en limebåt til å kryste over og sprø, tynne toast ved siden av. Om du føler for det, kan den også serveres som en liten lunsjrett!

Den beste toasten til denne forretten lager du enkelt selv, fremgangsmåten finner du under lenken Tynne toast.

 

 

 

 

REKE- OG KREPSECOCKTAIL

TID: Dressingen: Ca. 30-40 minutter (inkluderer baking, avkjøling og rensing av paprikaen). Salaten: Ca. 50 minutter (inkluderer rensing av rekene).

Til 6-8 personer som forrett, 4-6 personer som lunsj

 

 

Du trenger:

Til: Dressingen

 

(Til høyre på bildet ser du den ferdige dressingen med sin fine rosafarge.)

 

 • 1 dl creme fraichè (35%)
 • 1 dl rømme (18%)
 • 1/2 rød spisspaprika
 • 1 ts tomatpuré
 • 2 ss majones
 • 1/2 – 1 ts salt
 • 1/4-1/2 ts hvit pepper
 • 4-5 dråper tabasco  eller mer, om du vil. Kan også utelates.

 

Til: Reke- og krepsesalaten

 

 

 • 400 gr reker med skall
 • 1 boks krepsehaler i lake (385/200 gr)
 • 1 – 1 1/2 hjertesalat
 • 4 røde småløk eller 1/2 vanlig rødløk
 • 1/2 grønt eple
 • Ca. 1/2 dl sitronsaft
 • 1/2 dl hakket gressløk
 • 1 lime

 

Slik gjør du:

Dressingen:

Varm opp stekeovnen til 275ºC (grillelementet) eller 250ºC (overvarme)

Med varmebehandling i stekeovnen vil paprikaen utvikle en fin sødme, noe som harmonerer veldig godt med sødmen i skalldyrene.

Del den halve spisspaprikaen i to på langs og fjern frø og hvite hinner. Legg de to halvdelene med skinnet opp på en stekeovnsplate med bakepapir og sett dem inn høyt i ovnen. La dem bakes til overflaten har blitt svart og bobler opp, slik du ser på bildet under. Det vil ta ca. 10 minutter, men ovner er forskjellige så pass nøye på underveis så de ikke blir forkullet! Legg dem over i en bolle og dekk den tett til med plastfolie. La dem stå 10-15 minutter, til de er blitt såpass avkjølt at du kan håndtere dem. Dra av det svarte skinnet og del dem opp i mindre biter.

 

 

Kjør rømme, creme fraichè, tomatpuré og paprikabitene i en blender eller med stavmikser til en jevn og fin blanding. Rør inn majones og smak til med salt og pepper. Til slutt smaker du til med 4-5 dråper tabasco eller mer, slik at dressingen får et lite sting og blir mer «spenstig». Tabascoen kan utelates, om du ønsker det.

Sett dressingen kaldt frem til den skal brukes. Den kan gjerne lages dagen før, så får smaken god tid til å utvikle seg.

 

Reke- og krepsesalaten:

Rens rekene og sil laken fra krepsehalene.

Skyll og tørk hjertesalatbladene og strimle dem fint. Litt avhengig av størrelsen kan du bruke 1 – 1 1/2 hjertesalat.

Del eplet i ca. 1/2 cm terninger og rødløken i omtrent like store biter. Det bør være omtrent likt volum av løk og eple. Hakk gressløken. Sett til side litt løk, eple og gressløk til å strø over ved servering.

Bland sammen hjertesalat, reker, kreps, eple- og løkbiter og gressløk. Bland inn sitronsaften, litt om gangen, og smak underveis. Sitronsaften skal gi salaten frisk smak, men ikke for mye syre.

 

Ved servering heller du et par spiseskjeer dressing nederst i en skål før du legger reke- og krepsesalat oppå. Drypp en spiseskje dressing over salaten og dryss over litt hakket eple, løk og gressløk til pynt. Server med en limebåt til å presse over samt én eller flere sprø, tynne toastskiver ved siden av.

Dette er en forrett som det smaker fest av, så server gjerne en god hvitvin til! Tantemat synes det passer med en lett, tørr hvitvin med et hint av eksotisk frukt, men det er en smakssak. Hvis du spør en av de flinke ansatte på vinmonopolet vil du alltid få hjelp til å finne en som passer.

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *