Tynne toast

Posted in : Loff og brød, Loff/brød, RESTEMAT, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Tynne toast til salater og supper lager du enkelt selv, og hvis du er så «heldig» at du har loff eller hvitt brød som er blitt tørt er dette den perfekte måten å bruke det på, forutsatt at det ikke har fått mugg, selvfølgelig. Det må gjerne være 2-4 dager gammelt, for desto tørrere det er desto raskere går det å få det sprøtt. Tørre toast har veldig lang holdbarhet når de blir oppbevart på riktig måte. Tantemat legger matpapir i bunnen av en kakeboks, legger de tørre og avkjølte toastskivene i boksen, legger et lag matpapir på toppen av boksen og legger lokket på. Det er veldig viktig at både kakeboksen og toastskivene er romtemperert, for hvis boksen er kald og toastskivene er varme kan det utvikles kondens og toasten vil bli  ødelagt. Oppbevar boksen tørt og i romtemperatur, og toasten vil være holdbar i månedsvis. Den kan også oppbevares i et stort glass med lokk, men hvis du bruker Norgesglass bør det være uten gummiring, ellers blir det for tett.

Når man håndterer slike tynne toast kan de lett gå i stykker, men da er det enkelt å la dem få et annet bruksområde! Knus dem i en matmølle og oppbevar smulene på glass, så kan du bruke dem der du ellers bruker griljermel i en oppskrift, for eksempel på toppen av fiskegrateng eller til å spe kjøttkaker eller kjøttboller. Det er ingen grunn til å kaste god mat!

TYNNE TOAST

TID: Ca. 1 time

Du trenger:

Loff eller hvitt brød, gjerne flere dager gammelt.

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 110ºC.

Skjær ca. 1/2 cm tynne skiver av loffen/brødet og legg dem ved siden av hverandre i ett lag utover en stekeovnsplate med bakepapir. Om du har kun én stekeovnsplate med loff/brød på skal den settes inn på midterste rille. La den stå i ca. 30 minutter eller til skivene føles tørre. Slå av varmen, sett stekeovnsdøren på gløtt og la toastene ligge i ovnen til de er helt avkjølt. Ha dem over i en kakeboks eller glass for oppbevaring, som forklart over.

Hvis du fyller mer enn én plate med loff/brødskiver, fordeler du dem fra øverst til nederst i stekeovnen. La dem stå i ca. 30 minutter eller lenger, til de er tørre. Med flere plater vil det vanligvis ta lenger tid enn med bare én, siden det vil utvikles mer fuktighet og varmen blir annerledes fordelt i ovnen. Hvis du ser dråper på stekeovnsdøren kan du åpne opp og slippe ut damp i noen minutter før du lukker den igjen, eller du kan sette en sleiv i stekeovnsdøren så den holdes på gløtt og  øke varmen til 140-150ºC.  Varmen kan også bli ujevnt fordelt, så pass på og kjenn på toastene innimellom, ta ut de som er blitt tørre og legg dem til avkjøling på rist. Fortsett slik til alle toastene er tørre. Oppbevar dem som beskrevet over.

Tynne, sprø toast som dette er delikat tilbehør til salater eller supper, og er et «must» ved siden av Reke- og krepsesalat.

Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *