HomeHovedretter Lammekarré med potet- og pastinakkgrateng, ovnsbakte tomater, spinatsalat og rødvinssaus

Lammekarré med potet- og pastinakkgrateng, ovnsbakte tomater, spinatsalat og rødvinssaus

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Påsken nærmer seg, og hvis du planlegger å lage noe ekstra godt til middag en av høytidsdagene, kan lammekarré virkelig anbefales! Kjøttet er smakfullt og mørt, og med en fyldig potet- og pastinakkgrateng, ovnsbakte tomater, spinatsalat og rødvinssaus til blir det en skikkelig festmiddag!

I de fleste oppskrifter blir karréen stekt i kun kort tid slik at den er rød og nesten rå inni, men Tantemat foretrekker heller å langtidsbake den på lav varme til kjøttet blir rosa, saftig og supermørt. Om din preferanse likevel er medium eller rødt/rått kjøtt, kan du ta en kikk på TIPS til slutt i dette innlegget og se hvordan det gjøres. Det tar også kortere tid.

Tantemat skal innrømme at denne middagen ikke er av de raskeste å lage, men det går an å gjøre mye klart på forhånd. Både kjøttet og tilbehøret kan nemlig forberedes tidligere på dagen slik at det kun er ovnsbakingen som gjenstår, og når det så er tid for å lage middagen er det bare å være oppmerksom på i hvilken rekkefølge de skal inn i ovnen. I oppskriften nedenfor blir alt dette forklart, så ta en titt på den først slik at du får en oversikt over hva som skal gjøres og hva du eventuelt vil gjøre på forhånd. Vinaigretten til spinatsalaten kan lages allerede dagen før eller tidligere og oppbevares i kjøleskapet. Husk å ta den ut minst en halv time før bruk, slik at den får temperert seg.

Både rødvinssausen, potet- og pastinakkgratengen, de ovnsbakte tomatene og vinaigretten passer også til andre retter enn lammekarré og ligger derfor som egne innlegg på Tantemat. I oppskriften nedenfor finner du lenkene til disse.

 

 

 

 

LAMMEKARRÉ MED POTET- OG PASTINAKKGRATENG, OVNSBAKTE TOMATER, SPINATSALAT OG RØDVINSSAUS

TID: Ca. 2 timer og 45 minutter (ca. 2 timer og 10 minutter for medium stekt kjøtt, ca. 1 time og 55 minutter for rødt/rått kjøtt)

Til 4 personer

 

Du trenger:

Til: Lammekarréen

 

 

  • 750-800 gr lammekarré
  • 1-2 ts salt
  • Ca. 1 ts sort pepper
  • 2 ss olje
  • 2 ss smør
  • 3-4 hvitløksbåter
  • 1 håndfull frisk timian

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 115ºC (eller 180ºC om du ønsker kjøttet rødt/rått eller medium stekt).

Bruk en skarp kniv og lag rutemønster i den tynne hinnen som ligger oppå kjøttet, men pass på at du ikke skjærer ned i kjøttet. Gni karréen inn med salt og pepper på begge sider.

Skrell hvitløksbåtene.

Ha olje og smør i en (jern)panne på godt over middels varme og legg i lammekarréen med den rutede hinnen ned først. Stek den på begge sider slik at den blir jevnt og fint brunet og legg den over i et ildfast fat, med hvitløksfeddene og halvparten av timianstilkene under og resten av timianstilkene over. Tøm fettet som er i stekepannen over kjøttet og sett pannen til side. NB! Ikke vask den, for den skal etterpå kokes ut med rødvinen som skal i rødvinssausen. Det er nemlig viktig for å få med den gode lammesmaken! Bruningen av karréen kan du gjøre i god tid før middagen, slik at det som gjenstår er å bake kjøttet i ovnen.

Sett fatet med kjøttet inn på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 2 timer om du vil ha det rosastekt, slik Tantemat liker det. (Om du ønsker det rødt/rått eller medium, tar det henholdsvis 35 og 50 minutter, som forklart under TIPS).

 

 

Når kjøttet er ferdig tar du det ut og lar det hvile inntil det skal inn i ovnen en liten tur igjen for oppvarming like før servering. Som du ser på bildet under blir kjøttet rosa og saftig inni, og nydelig mørt!

 

 

 

Rødvinssaus

Se lenken Rødvinssaus til lam for ingredienser og fremgangsmåte. Rødvinssausen kan du lage tidlig samme dag som den skal serveres, forutsatt at du har brunet lammekarréen først slik at du får kokt ut stekepannen med rødvinen som skal i. Så er det bare å gi den et oppkok like før servering.

 

Potet- og pastinakkgrateng

Se lenken Potet- og pastinakkgrateng for ingredienser og fremgangsmåte. Den kan gjøres klar til det punktet at du heller potet- og pastinakkblandingen i det ildfaste fatet og kun bakingen i stekeovnen gjenstår. Etter at kjøttet er tatt ut av stekeovnen øker du varmen til 250ºC og lar gratengen bakes i 15 minutter, til den begynner å boble og har fått en gylden overflate. Ta den ut av stekeovnen og la den hvile i 15-20 minutter før servering.

 

Ovnsbakte tomater

Se Ovnsbakte tomater for ingredienser og fremgangsmåte. Legg merke til at oppskriften er beregnet til 2 personer, så skaler opp om du skal lage til flere. Tomatene skal inn i stekeovnen etter at potet- og pastinakkgratengen er tatt ut. La temperaturen stå på 250ºC. Sett tomatene inn på midterste rille og la dem bakes i 15 minutter. De siste 5 minuttene kan du samtidig sette kjøttet inn for oppvarming før servering.

Mens kjøtt og tomater står i ovnen lar du rødvinssausen få et oppkok og vender vinaigretten inn i spinatsalaten.

 

Spinatsalat

Du trenger:

 

Slik gjør du:

Skyll spinaten og fjern stygge blader. Kjør den i salatslynge eller klapp den tørr med kjøkkenpapir.

Ha spinatbladene i en bolle og bland inn vinaigretten like før servering, så salaten ser fresh og fin ut når den settes på bordet.

 

Når kjøttet er stekt og alt tilbehøret er ferdig, er det klart for servering!

Bruk en skarp kniv til å dele kjøttet opp mellom benene og server straks, sammen med tilbehøret. Pynt gjerne med noen timiankvaster, og husk å sette frem salt og pepper så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de ønsker det.

Til en middag som denne smaker det med en god og fyldig rødvin! Tantemat synes Baron de Ley reserva er nydelig til denne retten, men en annen fyldig, spansk Rioja-vin vil også fungere utmerket! Eller du kan spørre en av de flinke ansatte på vinmonopolet, de vil alltid kunne hjelpe deg å finne noe som passer. Så er det bare å kose seg med påskens beste lammemiddag, det har du fortjent!

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Når du steker kjøttet til rødt/rått eller medium tar det kortere tid enn å langtidssteke det, men det er likevel det du bør starte med, slik at du får kokt ut stekepannen og kan begynne med rødvinssausen etterpå.

  • Slik får du rødt/rått kjøtt: Stek kjøttet på midterste rille i stekeovnen ved 180ºC i 10 minutter, ta det ut og la det hvile i 10 minutter før du setter det inn i ovnen igjen i 5 minutter. La det hvile 10 minutter før du deler det opp i skiver mellom ribbena.
  • Slik får du medium stekt kjøtt: Stek som for rødt/rått kjøtt over, men sett kjøttet inn i ovnen en tredje gang for steking i 15 minutter og la det hvile 10 minutter før du deler det opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *