HomeTilbehør Grønnsaker Potet- og pastinakkgrateng

Potet- og pastinakkgrateng

Posted in : Grønnsaker, Poteter, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Fløtegratinerte poteter er kjempegodt i seg selv, men med pastinakk i blir det enda bedre! Den tilfører en fin sødme og smak som gjør at denne kremete og fyldige gratengen passer spesielt godt til lammekjøtt og vilt!

I denne oppskriften skal poteter og pastinakk kokes nesten møre først, og dermed går det raskt å bake den ferdig i ovnen etterpå. Gjør gjerne første del klar i god tid, så er det kun ovnsbakingen og etterfølgende hvile som gjenstår når du skal lage middagen. Og blir det noe til overs, går det godt an å varme den opp, som du kan se under TIPS til slutt i dette innlegget.

 

 

 

POTET- OG PASTINAKKGRATENG

TID: Ca. 1 time og 10 minutter (hvorav de siste 15 + 15-20 minuttene er til ovnsbaking og hvile etterpå).

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 750 gr melne poteter, for eksempel mandelpoteter
  • 250 gr pastinakk
  • 1 liten gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1/2 ss salt
  • 2,5 dl helmelk
  • 2,5 dl kremfløte
  • 30 gr smør

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 250ºC.

Smør et ildfast fat som måler ca. 24 x 24 cm med smør.

Skrell poteter og pastinakk. Skjær potetene i ca. 0,5 cm tykke skiver og pastinakken i litt tynnere skiver, så de kokes likt med potetene.

Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken.

Hell melk og fløte i en kasserolle og ha i poteter, pastinakk, løk, hvitløk og salt. La det få et oppkok, demp varmen og la det småkoke uten lokk til det er nesten mørt, 10-15 minutter. Pass på å røre innimellom så det ikke setter seg fast i bunnen, men gjør det forsiktig så du ikke moser grønnsakene.

Hell potet- og pastinakkblandingen i det ildfaste fatet og fordel skiver av smør på toppen. Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 15 minutter, til gratengen begynner å boble og har fått en gyllen overflate. Ta den ut og la den hvile i 15-20 minutter før servering.

Denne potet- og pastinakkgratengen passer perfekt til all slags stekt lam og vilt. På Tantemat vil du finne oppskrift på lammekarré og lammekoteletter som den kan brukes til.

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Om det skulle bli rester av denne gratengen, kan det varmes opp. Sett den inn på midterste rille i kald ovn og still temperaturen på 150ºC (over- og undervarme) og la den stå i 30-40 minutter. Kjenn ved å legge fingrene på toppen om den føles varm nok, men vær forsiktig så du ikke brenner deg! Ovner er forskjellige, så følg med underveis og ta den ut tidligere om den kjennes ferdig varmet, eller la den stå lenger om den ikke gjør det. Om den skulle får for mye farge kan du underveis legge aluminiumsfolie eller bakepapir på toppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *