HomeTilbehør Sauser Rødvinssaus til lam

Rødvinssaus til lam

Posted in : Sauser, Tilbehør, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Den beste sausen lager du selv, og denne rødvinssausen til lam blir aller best om den blir kokt på en god og fyldig, hjemmelaget kraft. Hvis du har lyst til å prøve deg på det kan du finne lenke til fremgangsmåten i oppskriften nedenfor, men det er også helt greit å bruke ferdig kjøpt lamme- eller oksekraft. Oppskriften på denne rødvinssausen er basert på at lammekjøttet som den skal brukes til, først skal brunes i stekepanne. Rødvinen som skal i sausen bruker du så til å koke ut stekepannen med, det er nemlig trikset for å gi sausen den gode smaken av lam! Og for mest mulig smak bør du også få med kraften som dannes i det ildfaste fatet som lammekjøttet ovnsbakes i, selv om det bare er noen dråper. Ta en titt på TIPS til slutt i dette innlegget hvordan du gjør det.

I utgangspunktet blir denne sausen ganske tynn, nesten som en sjy, så om du ønsker en litt fyldigere konsistens kan den jevnes med maizena. Den passer perfekt til alt av stekt lam, enten det er karré, filét eller stek, og blir det en rest til overs kan den fryses ned til senere bruk. Det er alltid greit å ha noe ferdig saus liggende klar når du måtte ha behov for det!

 

 

 

RØDVINSSAUS TIL LAM:

TID: 45-50 min.

Gir ca. 3,5 dl saus, nok til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 2 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss smør
  • 2 1/2 dl rødvin (helst en middels fyldig til kraftig rødvin)
  • 4 dl oksekraft (hjemmelaget, se lenken: Kraft kokt på oksehaler, eller ferdig kjøpt lamme- eller oksekraft)
  • 1 ts brunt sukker (eller mer)
  • 1 ts tørket timian
  • Salt
  • Sort pepper
  • Eventuelt 1-2 ss smør til å vispe inn i sausen like før servering

 

Slik gjør du:

Start med å koke ut pannen som lammekjøttet har vært brunet i: Sett stekepannen på platen, hell i rødvinen, rør rundt og skrap bunnen med en (tre)sleiv slik at du får med all den gode lammesmaken. Rødvinen skal boblekoke mens du gjør dette. Trekk stekepannen til side etter et halvt til ett minutt, så er rødvinen klar til å brukes i sausen.

Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme, ha i løk og hvitløk og la det surre under omrøring til løken blir blank, ca. 1 minutt. Tøm rødvinen fra stekepannen over løk- og hvitløksblandingen og la det koke opp. Senk varmen til litt over middels og la det koke ned til til halv mengde. Ha i kraften og kok inn til halv mengde igjen. Ha i timian og smak til med salt, pepper og sukker. Det kan være at du trenger mer enn 1 teskje sukker som er angitt i oppskriften, så prøv deg frem. Sukkeret skal avrunde smaken og gjøre den fyldigere. Sil sausen når du synes smaken er passe. Du kan velge å servere den som den er, eller du kan jevne den med 1-2 ts maizena rørt ut i litt vann om du ønsker en fyldigere konsistens. Tilsett maizenajevningen litt om gangen samtidig med at du visper for å unngå klumper, og gi sausen et raskt oppkok.

Den hjemmelagede kraften som Tantemat bruker inneholder allerede endel fett, men om du bruker kjøpt kraft, som er mager, bør du vispe inn en spiseskje smør eller to like før servering for å få en blankere saus og fyldigere smak.

Denne sausen er utmerket til alt av stekt lam, enten det er lammekarré, filét eller stek. Gi den et lite oppkok når middagen er klar, slik at den er rykende varm ved servering.

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Når lammekjøttet blir bakt i stekeovnen vil det dannes en blanding av sjy og fett i fatet, selv om det ikke er mye. Det er mye god smak i denne kraften, så tøm 1/2-3/4 dl kokende varmt vann i fatet etter at kjøttet er tatt ut og bruk en (tre)sleiv til å skrape bunnen med, slik at du får med så mye smak som mulig. Sil det og hell det i sausen, og smak om du trenger litt mer salt og/eller pepper i sausen til slutt. NB! Hvis kjøttet er bakt i et fat med lokk, vil det dannes ganske mye kraft. Bruk kun ca. 1/2 dl av dette til å ha i sausen og smak til. Resten kan du fryse ned til senere bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *