HomeHovedretter Fisk Laks med blåmuggostsaus, pasta og sprø grønnsaker

Laks med blåmuggostsaus, pasta og sprø grønnsaker

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

«Alle» liker laks og pasta, og kommer du sliten og sulten hjem fra skole eller jobb en dag, er det noe av det enkleste og raskeste du kan lage. Med en fyldig blåmuggostsaus og sprø grønnsaker ved siden av, blir det til et måltid som både metter godt og ser fresht ut.

Til denne middagen får du oppskrift på to blåmuggostsauser med litt forskjellig innhold av fløte, rømme og eventuelt creme fraichè, men forholdet mellom dem er egentlig ikke så viktig, så har du noen små rester stående kan dette være en fin måte å bruke dem på. Sausen kan også lages på kun fløte, men rømme og creme fraichè er syrlige og gir mer dybde til smaken. Hvilken blåmuggost du vil bruke kan du bestemme selv, men de halvfaste typene med mye blåmugg i gir mest smak. Tantemat har brukt Saint Agur, men andre typer, som Selbu blå, Normanna, Norzola eller Roquefort, vil også passe utmerket. Utvalget av slike oster er stort, så se hva du finner i ostedisken og velg det som passer for deg. Uansett ingredienser lages sausen på samme måte.

For effektiv matlaging bør du starte med sausen, slik at den får stå og småkoke mens du koker pasta og gjør klar laks og grønnsaker, så tar det ikke mer enn maks en halv time før du kan nyte et mettende måltid med deilig laks i blåmuggostsaus, pasta og knasende sprø grønnsaker! Tantemat synes båndspaghetti passer godt her, men du kan bruke den pastaen du vil. Husk bare å se på pakningen for koketid, slik at du kan beregne det slik at den blir ferdig samtidig med laks, saus og grønnsaker.

 

 

 

LAKS MED BLÅMUGGOSTSAUS, PASTA OG SPRØ GRØNNSAKER

TID: 25-30 minutter.

Til 4 personer

 

Du trenger:

Til: Blåmuggostsaus nr. 1

 

 

 • 3 dl kremfløte
 • 1 dl rømme
 • Ca. 150 gr blåmuggost (for eksempel Saint Agur, Selbu blå, Normanna, Norzola, Roquefort eller lignende)
 • Ca. 1/2 ts hvit pepper
 • Salt
 • Evt. 1-2 ts maizena rørt ut i ca. 3/4 dl vann til jevning

 

Til: Blåmuggostsaus nr. 2

 

 

 • 1 dl kremfløte
 • 1 dl rømme
 • 2 dl creme fraichè
 • Ca. 150 gr blåmuggost (for eksempel Saint Agur, Selbu blå, Normanna, Norzola, Roquefort eller lignende)
 • Ca. 1/2 ts hvit pepper
 • Salt
 • Evt. 1-2 ts maizena rørt ut i ca. 3/4 dl vann til jevning

 

Fremgangsmåten er den samme for begge sausene:

 

Slik gjør du:

Ha blåmuggost i biter, kremfløte, rømme og eventuelt creme fraichè i en kasserolle og la det kokes opp. Rør hele tiden, slik at osten smelter og alt blir godt blandet. La sausen koke forsiktig i 10-20 minutter, til den begynner å tykne. Den skal være som en litt tykk, hvit saus, så om nødvendig kan du jevne den med maizena rørt ut i litt vann. Hell jevningen i sausen samtidig som du rører så det ikke blir klumper, og la den småkoke i 15-20 sekunder etterpå. Smak til med hvit pepper og salt. Mengden salt avhenger av hvilken type ost du bruker og hvor salt den er. La gjerne sausen få litt mer smak enn du ellers ville gjort, siden laksen ikke skal krydres og den og pastaen vil «stjele» litt av smaken.

 

Til: Laks og grønnsaker

Du trenger:

 

 

 • 400 gr laksefilet uten skinn og ben (her er det brukt Salma, men du kan like gjerne bruke en vanlig laksefilet)
 • 1 pk sugar snaps eller flate sukkererter (ca. 150 gr)
 • 1-2 store, røde spisspaprika (eller vanlig, rød paprika) (200-250 gr)
 • 1 kinesisk hvitløk eller 2 fedd vanlig hvitløk
 • 2 ss smør

 

Slik gjør du:

Skjær laksen i ca. 2 cm biter.

Rens paprika for frø og hvite hinner og del den opp i ca. 2 cm biter. Hvis sukkerertene har seig tråd bør den trekkes av. Del dem opp i to til tre biter. Rens hvitløken og skjær den i tynne skiver.

 

 

Ha laksebitene i den ferdige blåmuggostsausen og la det såvidt få et oppkok før du trekker kasserollen av platen og lar den stå i 3-5 minutter, så laksen blir gjennomvarm. Den kan godt ha en rå kjerne, da vil den oppleves saftigere. La sausen med laksen få et lite oppkok like før servering, slik at den er god og varm.

Mens laksen står og godgjør seg i blåmuggostsausen, lar du grønnsakene få en rask varmebehandling: Smelt smøret i en vid panne eller kasserolle på noe over middels varme og ha i grønnsakene og hvitløken. La dem surre under omrøring i 20-30 sekunder, så er de klar for servering. De skal ha kun kort tids varmebehandling, slik at de fremdeles er sprø og har fin farge, da smaker de aller best.

Til servering legger du pastaen i bunnen av en dyp tallerken, blåmuggostsaus med laks over og grønnsakene rundt. Pynt gjerne med noen basilikumblader, og så er måltidet klart til å nytes!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *