HomeHovedretter Fylt kalkunbryst

Fylt kalkunbryst

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Kalkunbryst, eller kalkunfilét, som det også kalles, er et delikat kjøtt med mild smak som er nydelig i seg selv, men ved å fylle det med pesto, skinke og ost blir det unektelig litt mer spennende. Jobben med å skjære til, fylle og binde opp filéten er litt plunder, men når den så er satt inn i ovnen er det meste gjort. Sakte baking av kjøttet ved lav varme gjør at det dannes en deilig kraft som kan brukes til saus, eller du kan velge å bruke pesto istedet. I så fall bør du ta vare på kraften og fryse den ned til senere bruk i suppe eller saus.

Til fyllet vil det være best å bruke hjemmelaget pesto, siden den har mest smak, og kanskje har du allerede en stående klar i kjøleskapet eller fryseren? Hvis ikke, kan du finne oppskrift på mange forskjellige typer på Tantemat ved å bruke pesto som søkeord. Det er enkelt å lage og kan gjøres i god tid på forhånd, men det går selvfølgelig også an å bruke en ferdig kjøpt.

Til denne middagen er det naturlig å starte med filéten. Under TIPS på slutten av dette innlegget vil du finne bilder og forklaring på hvordan den skal skjæres til, fylles og bindes opp. Hvis du vil lage saus av kraften, gjør du det mens kjøttet hviler etter steking. Grønnsakene kan renses og kuttes opp mot slutten av steketiden, slik at de er klar til å få en rask varmebehandling rett før servering. Tantemat synes pasta passer spesielt godt som tilbehør til denne middagen, men du kan også velge ris. Husk bare at de kan ha forskjellig koketid, så sjekk den slik at det du velger blir ferdig kokt samtidig med at kjøttet er ferdig hvilt.

Fylt kalkunbryst med sprø og fargerike grønnsaker, pesto og saus samt pasta eller ris til, er en lett og god søndagsmiddag som passer for både store og små!

 

 

 

FYLT KALKUNBRYST

TID: 2 1/2 – 2 3/4 time, avhengig av om du setter kjøttet inn i forhåndsoppvarmet eller kald ovn, som forklart i oppskriften nedenfor.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Kalkunbrystet

 • 1 kalkunbryst på ca. 1 kg
 • Salt
 • Sort pepper
 • 2-3 ss grønn pesto (søk på pesto på Tantemat for oppskrifter. Alle typer grønn pesto vil passe, bortsett fra myntepesto)
 • 6-9 store, tynne skiver spekeskinke (ca. 70 gram), nok til å dekke den utbrettede filéten i ett lag (Tantemat har brukt Tynnskåret Gårdsskinke fra Gilde, men andre typer kan også brukes)
 • Hvit ost i skiver, nok til å dekke den utbrettede filéten i ett lag (ca. 100 gr, for eksempel Sveitserost, Gouda, Norvegia eller lignende)
 • 4 ss smør
 • 4 ss ferskpresset sitronsaft
 • 1 kinesisk hvitløk
 • En neve basilikumblader
 • 2 dl tørr hvitvin, eplemost, hønse/kyllingbuljong eller vann med et par spiseskjeer sitronsaft i til å koke ut gryten med
 • 8-10 hele, små tomater eller 2 store tomater i båter (kan sløyfes)
 • Ca. 2 meter bomullstråd til å binde opp filéten med

 

Til: Sausen

 • Kjøttkraften fra det ildfaste fatet
 • Evt. 1-2 ts maizena og ca. 3/4 dl vann til å jevne kraften med
 • Salt
 • Pepper
 • Evt. nypresset sitronsaft

 

Til: Grønnsakene

 • 1 bunt vårløk
 • 2 store, røde spisspaprika
 • 1 pakke sugar snaps (runde sukkererter) eller flate sukkererter
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 4 ss smør
 • 1/2 ts sukker

 

Slik gjør du:

Fylt kalkunbryst

For steking av kjøttet kan du velge om du vil sette det inn i kald eller varm ovn. I begge tilfeller skal temperaturen være 115ºC, og kjøttet skal stå på midterste eller nederste rille. Velger du kald ovn, stiller du  inn temperaturen samtidig med at du setter kjøttet inn i ovnen. Steketiden er da 2 1/2 time. I forhåndsoppvarmet ovn er steketiden 2 timer.

 

Under TIPS nederst i dette innlegget vil du finne bilder og forklaring på hvordan kalkunbrystet skal skjæres til, fylles og bindes opp:

Skjær til brystet og brett det ut. Dryss over et forsiktig lag av salt og pepper, smør det med pesto, legg på ett lag hver av skinke og deretter ost og bind det opp. Varm opp en jerngryte til sterk varme og ha i smør. Når det har sluttet å bruse bruner du brystet på alle sider og legger det over i et ildfast fat. Kok ut gryten med hvitvin, eplemost, buljong eller vann med sitronsaft, det vil si at du heller væsken i gryten etter at brystet er tatt ut og lar den koke litt inn samtidig med at du rører og skraper bunnen med en tresleiv. På denne måten får du med all den gode smaken som ligger i bunnen etter bruningen og det dannes en kraft. Tøm den over i det ildfaste fatet med kjøttet.

Rens og del opp den kinesiske hvitløken og ha den i fatet sammen med basilikum og eventuelt tomater. Drypp sitronsaften over kjøttet. Legg lokk på fatet eller dekk det tett til med aluminiumsfolie og sett det inn i kald eller varm ovn.

 

Ta kjøttet ut av ovnen og la det hvile i minst 15 minutter. Dekk gjerne fatet med et tykt håndkle for å holde på varmen.

 

Sausen

Hvis du vil bruke kraften fra kjøttet til saus, tømmer du den over i en kasserolle og gir den et oppkok. Rør ut maizena i vann og hell det i kraften samtidig med at du visper eller rører for å unngå at det dannes klumper og du får en jevn og fin saus. La den småkoke ca. et halvt minutt, og smak den så til med salt, pepper og eventuelt noen dråper sitronsaft, så er den klar. Like før servering kan du gi den et kort oppkok, slik at den er god og varm.

 

Grønnsakene

Rens paprika for frø og hvite hinner og del dem opp i mindre biter. Fjern eventuelt den seige tråden fra sukkerertene og del dem opp i mindre biter. Rens vårløken og del i mindre biter på skrå. Rens den kinesiske hvitløken, del den opp i fire båter og skjær disse i tynne skiver.

Smelt smøret i en vid kasserolle og ha i grønnsakene og sukkeret. La det surre under omrøring på noe over middels varme til de er blitt gjennomvarme, men fremdeles har sprøheten i behold. Dette tar ikke mer enn 1-2 minutter, og bør gjøres i siste liten før servering.

 

Når kjøttet har hvilt og både sausen, grønnsakene og pasta eller ris er ferdig, er det klart for servering:

Klipp vekk tråden som brystet er bundet opp med og bruk en skarp kniv til å skjære kjøttet i fine skiver. Legg det over på et serveringsfat sammen med grønnsakene, og server pasta eller ris, pesto og eventuelt saus ved siden av. Husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, slik at hver enkelt kan krydre på egen tallerken, om de ønsker det. Har du lyst på et glass vin til denne middagen, vil en lett, italiensk rødvin passe utmerket!

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Under ser du bilder og tekst som viser hvordan du skal skjære til, brette ut, fylle og binde opp kalkunbrystet. Gjør du dette for første gang kan det virke ganske plundrete og også litt klissete, siden fyllet helt sikkert vil tyte ut fra skjøtene når du skal binde opp brystet, men husk at øvelse gjør mester, og at smaken uansett vil bli akkurat slik den skal! Lykke til!

 

Et kalkunbryst er ganske tykt og kan dermed skjæres til slik at det kan brettes ut og fylles. Tenk på at tykkelsen av brystet kan deles opp i tre lag. Skjær først det øverste laget (det vil si den øverste tredjedelen av tykkelsen) inn fra den ene siden, men la det henge sammen ytterst i kanten slik at det kan brettes ut. Deretter skjærer du det neste laget motsatt vei, ut mot den andre siden av brystet, men lar også det henge sammen ytterst slik at det kan brettes ut, slik du ser på bildet under. På denne måten blir brystet liggende flatt med en «vinge» brettet ut til hver sin side. Dryss et forsiktig lag av salt og pepper på hele det utbrettede brystet.

 

På bildet under ser du kalkunbrystet med fyll. Først et lag pesto strøket jevnt utover, deretter skinke i ett lag og på toppen ett lag med ost.

 

 

Når brystet er ferdig fylt, bretter du de to «vingene» tilbake på samme måte som du brettet dem ut, som vist på bildet under.

 

Brystet må bindes opp for at det skal holde seg sammen under stekingen. Knyt en liten løkke i enden av tråden, legg den rundt den ene enden av brystet, dra tråden gjennom løkken, stram lett til og fest med en knute. Lag deretter en stor løkke av tråden, tre den inn på brystet og stram til. Fortsett på samme måte til du har surret hele brystet i lengderetningen. Fyllet vil helt sikkert tyte ut på endene, men du må bare forsøke å dytte det inn igjen så godt det lar seg gjøre underveis.

 

For å lukke endene på brystet må du trekke tråden over på baksiden av det,…..

 

feste den ved å surre den rundt hver av trådene som går på tvers, én om gangen, og stramme passe til, før du til sist drar den rundt den andre enden og fester den med en knute på oversiden til slutt.

Dette var den mest fiklete biten av jobben med det fylte kalkunbrystet, men når det så er brunet på alle sider og satt inn i stekeovnen for baking, kan du «glemme» det en god stund, frem til det skal ut for å hvile og du skal gjøre istand tilbehøret.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  desember 28, 2021 at 8:51 pm

  Dette var en spennende og lekker måte å servere kalkun på! Må prøves!

  • tantemat
   desember 29, 2021 at 10:24 am

   Hei, Ingrid! Håper du vil like den! Kalkunkjøtt er lyst og mildt, og blir bare enda bedre med litt mer smak tilføyd! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *