HomeIngredienser fra naturen Ramsløkpuré og ramsløkolje

Ramsløkpuré og ramsløkolje

Comments : 2 Posted in : Ingredienser fra naturen, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Når naturen våkner til liv på våren er det tid for å komme seg ut og plukke spiselige, ville vekster, og allerede nå i slutten av april er det ramsløk å finne. Det er en populær og ettertraktet matplante, men siden den som oftest forekommer i store mengder der den vokser er det heldigvis nok til alle! Den har en fin smak av hvitløk, og hele planten er spiselig, inklusive frukten/frøet som dannes etter blomstring.

Ramsløk er utrolig anvendelig og kan brukes i nesten all slags retter, enten det er egg, skalldyr, kjøtt eller fisk, men som nyplukket har den nødvendigvis begrenset holdbarhet. Den kan holde seg fin noen dager i kjøleskapet i en tett plastpose med noen vanndråper i, men ved å lage puré og olje som kan fryses ned til senere bruk, har du ramsløk hele året, om du vil.

NB! Siden ramsløken som oftest vokser i tette bestander, kan det være fort gjort å få med seg andre planter når man plukker. Gå derfor nøye gjennom det du har plukket når du kommer hjem, og fjern alt annet enn ramsløk som du kan ha fått med deg. Det er også viktig å være oppmerksom på at ramsløken, før den blomstrer, kan forveksles med den giftige liljekonvallen, men liljekonvallen lukter ikke hvitløk, så gni et blad mellom fingrene, og lukter det hvitløk vet du at det er ramsløk du har funnet. Noen ganger kan du til og med kjenne at det henger en duft av hvitløk over et område med mye ramsløk.

Uansett hva du har lyst til å plukke av spiselige vekster ute i naturen er det viktig å lese seg opp på forhånd, så du vet hva du skal se etter og hva som er typisk voksested for vedkommende plante. Det finnes mange gode bøker om emnet, så skaff deg gjerne én eller flere slike. Tantemat bruker ofte boken «Norges spiselige planter og bær» av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, som har gode bilder og beskrivelser av spiselige planter. På nettet vil du finne omfattende og nøyaktige beskrivelser og gode bilder av spiselige planter ved å gå inn på rolv.no. For ramsløk spesielt kan du google rolv.no/ramsløk.

 

 

 

 

RAMSLØKPURÉ OG RAMSLØKOLJE

TID: Den tiden det tar å plukke og skylle ramsløkblader, pluss 20-25 minutter.

Gir ca. 1,5 dl puré og ca. 4,5 dl olje

 

Du trenger:

 

 

 • 150 gr ramsløkblader
 • 1/2 liter god, extra virgin olivenolje
 • Ca. 1 ts salt til hver av puré og olje
 • Ca. 1/4 ts sort pepper til hver av puré og olje

 

Slik gjør du:

Skyll ramsløkbladene og klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha dem i en blender sammen med olje og kjør i noen minutter, til bladene er blitt ordentlig finhakket. Sil blandingen gjennom en sikt og bruk gjerne en slikkepott til å presse ut mest mulig olje.

 

 

Ha olje og puré i hver sin bolle og smak til med salt og pepper, ca. 1 ts salt og ca. 1/4 ts sort pepper til hver av dem, for å fremheve den gode ramsløksmaken.

 

Både puré og olje er holdbare i kjøleskapet en uke eller to, men kan også fryses ned om du ikke regner med å bruke dem ganske raskt. Husk at de må tines i kjøleskapet natten over før bruk.

Puréen kan for eksempel brukes i omeletter, ramsløksmør, pastaretter eller fløtesauser til både skalldyr, fisk og kjøtt. Oljen kan du bruke over fisk eller kjøtt, i dressinger eller til å lage kremete ramsløksmør eller aioli av, blant veldig mye annet.

Ellers er det selvfølgelig bare å bruke fantasien og bruke den der du mener den vil passe. Den gode ramsløksmaken passer til det meste!

 

På bildet under ser du ramsløkpuré i midten og ramsløkolje til høyre. Til venstre ser du ramsløksmør, det vil si smør med hakket, frisk ramsløk i. Ramsløksmøret ligger som egen oppskrift som du kan finne ved å trykke på lenken Ramsløksmør.

Tantemat ønsker deg lykke til med utforskingen av ville vekster fra naturen generelt og ramsløk spesielt!

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  mai 18, 2021 at 10:46 am

  Hei Tantemat, var i Sandefjord og kom over masse ramsløk. Googlet for å finne oppskrift på hva jeg kunne bruke den til . Da dukket det opp ramsløkpure og ramsløkolje på Tantemat.no. Det ble den nydeligste pure og olje jeg sjelden har smakt. Jeg laget den deiligste salaten med pestooljen over og en nydelig saus med pestopure til laksen. Denne oppskriften kan virkelig anbefales

  • tantemat
   mai 19, 2021 at 8:46 am

   Hei, Ingrid! Så glad for å høre at du likte både ramsløkpureen og -oljen. Ramsløk er veldig anvendelig, så slike ting er godt å ha for hånden, også når sesongen for ramsløk er over. Hørtes ut som du laget en deilig middag med laks og ramsløk, og mer vårlig kan det neppe bli nå i mai! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *