HomeHovedretter Ovnsbakt kyllingfilet og grønnsaker med ramsløkfløtesaus

Ovnsbakt kyllingfilet og grønnsaker med ramsløkfløtesaus

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Mai er her og ramsløken har forlengst dukket opp, ihvertfall her sør i vårt langstrakte land. Den kommer som regel i store mengder der den vokser, og dermed er det enkelt å plukke mye på kort tid, slik at du både kan bruke den helt frisk og nyplukket og også lage puré og olje som kan fryses ned til senere bruk. På den måten får du forlenget sesongen for denne nydelige og anvendelige veksten så mye som du ønsker. Den setter en fin, grønn farge på maten og har en mild hvitløkssmak som passer til det meste, enten det er fisk, kjøtt, egg, salater eller annet. I tillegg inneholder den blant annet ganske mye C-vitamin og er bra for helsen på mange måter, så det er ingen grunn til ikke å fråtse i denne viltvoksende godsaken.

Som tilbehør til denne middagsretten vil det passe utmerket med ramsløkpesto, som du enkelt kan lage selv. Oppskriften finner du under lenken Ingrids ramsløkpesto.

I denne oppskriften bruker Tantemat puré av ramsløk i sausen. Under lenken Ramsløkpuré og ramsløkolje ser du hvordan du kan lage det, og i tillegg vil du finne tips om både bok og nettsted med mye nyttig informasjon om ramsløk, om du ikke er kjent med den fra før. Skal man ut og plukke ville vekster i naturen er det alltid lurt å lese seg opp på forhånd, slik at man vet hva man ser etter og ikke får med seg noe annet enn det man ønsker. På nettstedet nevnt står det også mye interessant om ramsløkens gode helsemessige egenskaper.

 

 

 

 

OVNSBAKT KYLLINGFILET OG GRØNNSAKER MED RAMSLØKFLØTESAUS

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Kyllingfiletene

 • 600 gr kyllingfilet (2-3 fileter)
 • 1-2 ts salt
 • 1-1 1/2 ts sort pepper
 • 3 ss smør
 • 2 ss nypresset sitronsaft

 

Til: Grønnsakene

 • 2 bunter vårløk
 • 2-3 røde spisspaprika
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 2-3 ss smør

 

Til: Sausen

 • 3 dl kremfløte
 • 2 store ss ramsløkpuré
 • 1-2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 1 klype kajennepepper
 • 1-2 ss nypresset sitronsaft

 

Slik gjør du:

Kyllingfilétene:

Varm opp stekeovnen til 200ºC.

Del kyllingfiletene flatt på langs, slik at hver filet blir to tynnere fileter. Krydre med salt og pepper på begge sider.

Varm opp en stekepanne til godt over middels varme og ha i smør. Vent til det har sluttet å bruse før du legger i filetene og lar dem bli fint brune på begge sider. Legg dem over på en fjøl inntil videre og trekk stekepannen fra platen. (Grønnsakene skal etterpå surres i smøret/kraften som er igjen i pannen.)

 

Grønnsakene:

Del vårløken opp i ca. 1/2 cm biter. Sett til side ca. 1 dl av bitene fra den øverste, grønne delen av vårløken til å strø over ved servering. Fjern frø og hvite hinner fra paprikaen og del dem i mindre biter. Rens den kinesiske hvitløken og del den i fire båter som så deles opp i tynne skiver.

Ha smøret til grønnsakene i stekepannen som kyllingfiletene har vært stekt i og la dem surre på middels varme i 20-30 sekunder mens du rører, til de såvidt begynner å mykne. Bruk en hullsleiv til å ta grønnsakene ut av pannen med, slik at smøret/kraften blir liggende igjen, og fordel dem utover bunnen i et ildfast fat.

 

Sausen:

Ha fløten og ramsløkpuréen i stekepannen som du har brukt, bland sammen og la det småkoke på middels varme i 5-10 minutter, til den begynner å tykne. Pass på å røre med jevne mellomrom så det ikke setter seg fast i bunnen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og ha i kajennepepper, så er sausen klar. Husk at du gjerne kan krydre den litt ekstra, siden smaken vil bli litt «borte» når den etterpå skal bakes sammen med kjøttet og grønnsakene.

 

Ovnsbaking av kyllingfiletene med grønnsaker og saus:

Skjær filetene i 2-3 cm tykke skiver og legg dem over grønnsakene i det ildfaste fatet, gjerne slik at de ser hele ut. Trykk dem litt ned i grønnsakene.

 

 

Hell sausen over kyllingfiletene og grønnsakene og dekk fatet med et dobbelt lag aluminiumsfolie. Prøv å få det så tett som mulig rundt kantene. Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 20-25 minutter, til kjøttet er gjennomstekt, men fremdeles saftig. Ta gjerne en kikk på kjøttet etter 20 minutter, ser det hvitt ut er det ferdig, hvis ikke lar du det stå litt til. Når kjøttet er klart tar du fatet ut og lar det stå et par minutter før servering.

 

Når hele hovedretten, med både kjøtt, grønnsaker og saus lages i ett på denne måten, er det enkelt å servere. Sett fatet på bordet, pynt med knopper eller blomster av ramsløk, om du har, og server pasta eller ris til. Har du ramsløkpesto til vil det fremheve den gode smaken av ramsløk, men det er helt opp til deg og ikke et «must». Husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken, om de føler for det, og nyt et måltid som både ser ut og smaker som vår!

Hvis du har lyst på et glass vin til maten kan du prøve Petit Chablis fra J. Moreau & Fils, en nydelig og tørr hvitvin som Tantemat synes passer utmerket til denne middagen! Eller du kan be en av de flinke ansatte på vinmonopolet om hjelp til å finne en vin som passer for din smak.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *