HomeKaker og desserter Creme brülee på rognbladskudd

Creme brülee på rognbladskudd

Posted in : Kaker og desserter, Ville planter/urter on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Nå i mai kommer rognen med sine velsmakende bladskudd her på Østlandet. Hvis du allerede har prøvd Tantemats Pannacotta på bladskudd av rogn (vårens beste dessert), vet du at de smaker som mandel eller marsipan, og at de egner seg veldig bra til å lage gode desserter av. Denne gangen er desserten en creme brülee, en lekker liten sak som slett ikke er vanskelig å lage, og som det smaker fest av! Kanskje noe å tenke på til 17. mai, vårens fineste festdag og da en gjerne vil lage noe ekstra godt å servere til familie og venner? Det fine med creme brülee er at den kan gjøres istand allerede dagen i forveien, slik at det bare er karamelliseringen som gjenstår før den skal serveres.

For å kunne lage denne creme brüleen må du ha fløteuttrekk av rognbladskudd, som du finner oppskrift på under lenken Fløteuttrekk av rognbladskudd. Der vil du også se når rognbladskudd kan plukkes samt finne tips om bok og nettsted som det kan være lurt å ta en titt på før du går ut for å plukke.

 

 

 

 

CREME BRÜLEE PÅ ROGNBLADSKUDD

TID: Ca. 50-60 minutter (forutsatt at du har ferdig fløteuttrekk av rognbladskudd), samt tid til avkjøling før karamellisering

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 3 dl rognbladskudduttrekk (laget av 2 dl kremfløte, 1 dl matfløte og 25 gr rognbladskudd, eller 1/4 av oppskriften på fløteuttrekk Nr. 2 som du finner under lenken nevnt ovenfor)
  • 4 eggeplommer
  • 50 gr sukker
  • 1-2 ts brunt eller hvitt sukker per skål til å strø oppå for karamellisering (avhengig av hvor vid dessertskålen er og om du vil ha et tynnere eller tykkere karamellisert lag av sukker på toppen)

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 140ºC.

Ha rognbladskudduttrekket i en kasserolle og varm det opp til det begynner å ryke av det, det bør ikke koke. Visp eggeplommer og sukker lyst og luftig og visp dem så inn i fløten, litt om gangen. Det vil bli bobler på overflaten, så forsøk å fjerne mest mulig av dem før du fordeler egg- og fløteblandingen i 4 ildfaste dessertskåler.

Sett skålene i en stekeovnsform eller et ildfast fat og sett den inn på midterste rille i stekeovnen. Fyll stekeovnsformen eller det ildfaste fatet med varmt vann til det rekker like langt opp på dessertskålene som dessertblandingen gjør på innsiden av skålene. La det bakes i 30-45 minutter (se TIPS nederst i dette innlegget), da skal creme brüleen være stivnet, men litt løs på midten. Du kan sjekke det ved å trykke forsiktig på midten av en av dem med baksiden av en spiseskje. Når desserten er passe stivnet tar du skålene ut av vannbadet og lar dem avkjøles på kjøkkenbenken før du setter dem inn i kjøleskapet. Så langt kan de forberedes dagen før de skal serveres.

Før servering strør du et lag sukker oppå desserten og karamelliserer det. Tantemat synes det er enklest med en creme brülee-brenner eller skibrenner, men det går også an å gjøre det under grillen i stekeovnen, på høy varme, 250-275ºC. Husk at ovnen må ha nådd innstilt temperatur før du setter desserten inn for karamellisering. Sett skålene inn høyt i ovnen, og hold øye med dem hele tiden, så de ikke blir brent, det skal ikke ta mer enn 2-3 minutter!

Server med friske bær etter eget valg og pynt gjerne med en liten kvast mynte, det passer godt til! Så er det bare å nyte en av vårens absolutt beste desserter, med mandel/marsipansmak fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Hvis du bruker vide skåler slik at creme brüleen ikke blir så dyp, vil den stivne fortere enn om du bruker smale skåler slik at dessertblandingen fyller mer i høyden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *