HomeIngredienser fra naturen Fløteuttrekk av rognbladskudd

Fløteuttrekk av rognbladskudd

Posted in : Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Skudd, Ville planter/urter on by : tantemat Stikkord: , , ,

De nye rognbladskuddene som kommer nå på våren er en kilde til god smak fra naturen som «alle» burde bli kjent med! Bladskuddene er klar til å plukkes når det grønne bladet er synlig, men før det har foldet seg helt ut. Her på Østlandet er det allerede fra slutten av april i lavlandet, men desto lengre oppover og innover man beveger seg i terrenget, desto senere kommer de, noe som betyr at tidsrommet for plukking kan være både 2 og 3 uker og kanskje mer. På oppslagsbildet til dette innlegget ser du rognbladskudd som er klar til å plukkes. Tar du et slikt i munnen og tygger på det, vil du etter en liten stund kjenne en tydelig smak av mandel eller marsipan, og det er denne smaken som kan trekkes ut i fløte og/eller melk som så kan brukes til å lage deilige desserter av. Et uttrekk bare på kremfløte kan brukes til pannacotta eller iskrem/parfait, og med matfløte og eventuelt melk i kan det brukes til creme brülee, saus à la vaniljesaus eller en litt lettere pannacotta. Hvis du, som Tantemat, blir ekstra ivrig og ender opp med å plukke veldig mye bladskudd på én gang, er det greit å vite at de tåler å oppbevares i kjøleskapet en periode. Legg dem i en plastpose med en spiseskje vann i, blås den opp og lukk den med klype så den blir helt tett, rist på den så fuktigheten fordeles i posen, så er skuddene holdbare i 1-3 døgn, minst. Uttrekk av rognbladskudd kan fryses ned, og dermed har du muligheten til å lage dessert med den deilige smaken av rognbladskudd gjennom hele året, om du vil! Oppskriftene du får her er store, nettopp fordi de er ment å kunne fryses ned porsjonsvis til senere bruk, men det er bare å redusere dem om det passer bedre for deg. NB! De fleste kjenner nok godt til rognetreet, men det er likevel alltid lurt å lese seg opp før en går ut for å sanke fra naturen, så er man helt sikker på at man får med seg akkurat det man er ute etter. Det finnes mange gode bøker om spiselige, ville vekster, for eksempel boken Norges spiselige planter og bær av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, som Tantemat ofte benytter, og på nettstedet Rolv.no/rogn vil du finne mye nyttig informasjon om den. Prøv også å google «bladskudd av rogn», så vil du få opp mange lenker du kan gå inn på for å lese mer, om du ønsker det. Som du vil se, advares det om at rognbladskudd inneholder cyanogene glykosider, som kan være farlig i store mengder, men å spise en dessert eller annet av dem i normale mengder er ikke noe problem. FLØTEUTTREKK AV ROGNBLADSKUDD TID: Den tiden det tar å plukke rognbladskudd + ca. 1 1/2 time. Du trenger: Til: Nr. 1: Uttrekk til panna cotta eller iskrem/parfait

  • 12 dl kremfløte
  • 100 gr rognbladskudd (ca. 2 store håndfuller)
Til: Nr. 2: Uttrekk til creme brülee, panna cotta eller saus à la vaniljesaus:
  • 8 dl kremfløte
  • 4 dl matfløte (eller 2 dl matfløte og 2 dl helmelk, om du vil ha en enda litt lettere versjon)
  • 100 gr rognbladskudd
Slik gjør du: Skyll rognbladskuddene i kaldt vann og klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha fløte/matfløte/melk, avhengig av hvilken av de to oppskriftene ovenfor du følger, sammen med rognbladskudd i en kasserolle og varm opp nesten til kokepunktet, til det begynner å ryke. Reduser varmen til laveste nivå, legg lokk på kasserollen og la den stå på platen og trekke i 1 time. Pass på at det ikke koker, og rør med jevne mellomrom så det ikke setter seg fast i bunnen.
Sil blandingen gjennom en fin sikt, og bruk gjerne en tresleiv eller slikkepott til å presse ut mest mulig fløte/melk av rognbladskuddene. Mål opp mengden uttrekk og tilsett fløte så du får den mengden fløte/matfløte/melk du startet med, det vil si at du tilsetter det som mangler for å komme opp til 12 dl igjen, som er utgangspunktet i oppskriftene ovenfor. Avkjøl rognbladuttrekket, og så er det klart til bruk. Om du ikke har planer om å bruke det straks, kan du fryse det ned i passende porsjoner. Når du senere vil bruke det, bør du huske å la det tines natten over i kjøleskap. Hva som er passende porsjoner til å fryse ned bestemmer du ved å ta en kikk på en oppskrift som du senere vil bruke og finne ut hvor mye fløte som skal være i den. På Tantemat kan du foreløpig finne to oppskrifter på bruk av rognbladskudd, nemlig Panna cotta på bladskudd av rogn (vårens beste dessert) og Creme brülee på rognbladskudd. Lykke til med utprøvingen av gode smaker fra naturen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *