HomeIngredienser fra naturen Smuldrepai med parkslirekne

Smuldrepai med parkslirekne

Posted in : Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Urter/planter, Ville planter/urter on by : tantemat Stikkord: , , ,

Parkslirekne er en viltvoksende, spiselig plante som Tantemat har stor sans for, og som nå, i midten av mai, er i ferd med å dukke opp i Oslo-området. De nye skuddene er lette å plukke og kan brukes til veldig mye forskjellig. Smaksmessig ligner den mye på rabarbra, men parkslirekne er mer aromatisk, har mindre oksalsyre og er dermed mildere. Den passer utmerket i en smuldrepai, som attpåtil er lettvint å lage og som smaker kjempegodt. Spis den som kake til kaffen eller som dessert, med en god vaniljeis eller pisket krem til.

Hvis parkslirekne er en helt ukjent plante for deg, kan du klikke på lenken Parkslireknesyltetøy med vanilje og ta en kikk på TIPS til slutt i det innlegget, så ser du bilder og finner informasjon om den samt forslag til en bok du kan kjøpe eller en nettside du kan gå inn på for å lese mer om både den og mange andre spiselige vekster i naturen. Og om du skulle bli fristet til å prøve den ut, vil Tantemat sterkt anbefale at du plukker med deg mer enn du har behov for til denne oppskriften, så har du noe å legge i fryseren om du skulle få lyst til å lage smuldrepai eller noe annet av den senere en gang også!

I paien er det brukt parkslirekne som har vært frosset, som du ser på bildet under, men du kan selvfølgelig også bruke den frisk. I deigen er det valnøtter, men i tilfelle allergi kan de erstattes med havregryn, eventuelt havregryn og kokosmasse.

 

 

 

 

 

SMULDREPAI MED PARKSLIREKNE

TID: Ca. 1 time (inkl. 30 min. hviletid til deigen og 15-20 min. steketid) pluss 20-30 min. avkjøling etter steking. (Forutsatt ferdig renset og oppkuttet parkslirekne.)

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Smuldredeigen

  • 50 gr valnøtter (kan erstattes med 50 gr havregryn eller 25 gr havregryn og 25 gr kokosmasse)
  • 50 gr havregryn, helst store
  • 1 dl hvetemel
  • 1 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 dl kokossukker (eller vanlig, hvitt sukker)
  • 120 gr kjøleskapskaldt smør

 

Til: Parkslireknen

  • 500 gr parkslirekne i små biter (har den vært fryst bør den tines i kjøleskapet natten over. Bruker du den frisk, se TIPS nederst i dette innlegget angående rensing og kutting)
  • 1 dl kokossukker (eller vanlig, hvitt sukker)
  • 1 ss potetmel
  • 1/4 ts vaniljepulver (eller 1 ts vaniljesukker)

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 220ºC.

Smuldredeigen:

Hakk valnøttene og sett til side.

Bland havregryn, hvetemel, kardemomme og sukker. Skjær smøret i terninger og bruk fingertuppene til å smuldre det inn i det tørre til en grynete masse. Bland inn valnøttene (eller kokosmasse, hvis du bruker det) og sett smuldredeigen i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

 

Parkslireknen:

Fordel bitene av parkslirekne utover bunnen av en ildfast form, ca. 25 cm i diameter. Det er ikke nødvendig å smøre formen først. Bland sammen sukker, potetmel og vaniljepulver eller -sukker og strø jevnt utover parkslireknen.

 

 

 

Smuldre deigen over……

 

 

og stek paien på midterste rille i stekeovnen i 15-20 minutter, til toppen er gyllen.

Ta paien ut av ovnen og la den avkjøles 20-30 minutter før servering. Velger du is til, tar du samtidig den opp av fryseren og lar den stå i kjøleskapet frem til servering, slik at den blir mykere i konsistensen og smaken kommer bedre frem.

 

Server smuldrepaien med vaniljeis eller pisket krem som er drysset med tørkede kronblader av kornblomst eller ringblomst til (se lenken Blomster som kakepynt), og nyt en av vårens aller beste gaver fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Slik renser du parkslirekne: Skyll skuddene godt og fjern bladene og tuppen, de smaker lite og trenger ikke være med. Skuddene/stilkene har ledd, noe som har gitt den tilnavnet «falsk bambus», og Tantemat foretrekker å fjerne også disse siden de har lite smak og gir tyggemotstand, men det kan du bestemme selv. (Bilder av parkslirekne, i naturen og klar til rensing, kan du se ved å trykke på lenken angitt i innledningen til dette innlegget).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *