Laksecarpaccio med gjøksyre

Posted in : Blomster og blader, Fisk, Forretter, Ingredienser fra naturen, Laks og ørret, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Dette er en superenkel og lekker forrett som er rask å gjøre istand og servere! En carpaccio av laks er nydelig i seg selv, men med en av vårens fineste urter strødd over blir den ekstra god. Gjøksyren tilfører en lett syrlig og frisk smak, og den vakre grønnfargen danner en fin kontrast mot det rosa laksekjøttet.

Det er ikke vanskelig å finne og plukke gjøksyre. Den vokser, oftest i store mengder, på skogbunnen allerede fra april/mai og kan plukkes utover hele sommeren og høsten, men Tantemat synes den smaker best tidlig i sesongen, mens bladene ennå er lysegrønne og myke. Ta gjerne med deg knopper og blomster også, de smaker like godt som bladene og pynter ekstra fint opp på tallerkenen.

 

NB! Hvis du ikke har plukket gjøksyre før, eller ikke er helt  sikker på hvordan den ser ut, bør du ta en titt på TIPS til slutt i dette innlegget, hvor du vil finne et bilde av den samt forslag til bok og nettside der du kan finne mye nyttig informasjon. Det er veldig viktig å skaffe seg god kunnskap før man går ut for å plukke ville vekster i naturen, så man ikke risikerer å få med seg noe annet enn det man er ute etter.

 

 

 

 

 

LAKSECARPACCIO  MED GJØKSYRE

TID: Den tiden det tar å plukke gjøksyre, pluss 10-15 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 200 gr skinn- og benfri laksefilet (50 gr per person). (På bildet ser du Salma-laks, men du kan bruke en helt vanlig laksefilet også. Husk bare at den må ha vært frosset i minst ett døgn først, siden den skal spises rå.)
  • 1 sitron
  • 1 lime
  • Flaksalt
  • Sort pepper
  • Din beste extra virgin olivenolje
  • Et par never gjøksyre

 

Slik gjør du:

Skyll gjøksyreblader og eventuelt knopper/blomster og klapp dem tørre med kjøkkenpapir.

Skjær laksefileten i så tynne skiver som du klarer, og gjerne på skrå slik at de får litt størrelse.

Skjær lime og sitron i 8 båter hver, fjern stener og skjær bort den hvite stripen på «toppen», slik at du får helt rene og fine båter.

Fordel lakseskivene utover fire tallerkener og press saften fra én limebåt og én sitronbåt, ca. 1 teskje saft av hver, utover lakseskivene. Ringle over litt olivenolje, strø over en liten klype flaksalt og kvern over litt sort pepper. Legg gjøksyren pent over lakseskivene til slutt, og så er forretten klar for servering.

Pass på å sette frem resten av lime- og sitronbåtene sammen med olivenolje, flaksalt og pepperkvern, slik at hver enkelt kan forsyne seg med mer av det de ønsker. Smaken er forskjellig, så noen synes kanskje at det du serverer er helt perfekt, mens andre vil ha mer av det ene eller det andre. Uansett, kos deg med en enkel forrett som både ser ut og smaker som vår!

Tantemat synes en forrett som denne fortjener en god hvitvin til, og både Trimbach riesling og Petit Chablis fra William Fevre passer utmerket, men du kan også be en av de flinke ansatte på vinmonopolet om hjelp til å finne en vin til som kan passe.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Når man skal plukke ville vekster i naturen er det veldig viktig at man vet hva man skal se etter, slik at man får med seg riktig plante og ikke noe annet. Det finnes mange gode bøker om emnet, og Tantemat bruker flere forskjellige, men synes boken Norges spiselige planter og bær av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo er spesielt bra. Den har fine bilder og gode beskrivelser av de forskjellige plantene som omtales, samt forslag til hvordan de kan brukes. På nettet kan du søke opp rolv.no/gjøksyre, som har gode bilder og grundig omtale, blant annet om innholdsstoffene i urten. Den inneholder mye C-vitaminer, som selvfølgelig er bra for alle, men også oksalsyre, som gjør at den ikke bør inntas «i store mengder», som det heter. Mer inngående kunnskap om dette finner du på rolv.no. Det går også an å google planter du er interessert i, så vil du i de fleste tilfeller få opp masse lenker, eventuelt med oppskrifter der det finnes, og kanskje noe om andres bruk av dem.

På bildet under ser du gjøksyre, både blomster og blader, slik den vokser på skogbunnen allerede fra april/mai. Bladene kan plukkes og brukes gjennom hele vekstsesongen, og blomster og blader så lenge de finnes, tidlig i sesongen. I begynnelsen er bladene lysegrønne og myke, men blir mørkere og noe stivere etter hvert.

Tantemat ønsker deg lykke til med utforskingen av naturens goder!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *