HomeDrikke Saft av parkslirekne med sitron og ingefær

Saft av parkslirekne med sitron og ingefær

Comments : 2 Posted in : Drikke, Ingredienser fra naturen, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , ,

Parkslirekne er en viltvoksende plante som er veldig anvendelig og som en kan lage mye godt av. Smaken ligner på rabarbra, men parkslirekne er mildere og mer aromatisk. Tantemat har blandet den med sitron og ingefær og laget en frisk og leskende saft med relativt lite sukker i slik at den kan drikkes som den er uten å blande den ut, men det er en smakssak. Om du vil kan du ha i mer sukker for å få en søtere saft.

Å plukke parkslirekne er ganske enkelt siden den vanligvis vokser i store mengder der den finnes, og stilken er lett å brekke av. Om du ikke kjenner til parkslirekne fra før, bør du ta en kikk på lenken Parkslireknesyltetøy med vanilje og lese innledningen samt TIPS til slutt i innlegget for å se bilder og omtale av denne velsmakende og nyttige veksten. Der finner du også informasjon om bøker og nettsider som har inngående informasjon om den. Husk at det er veldig viktig å være 100% sikker når man plukker viltvoksende planter til bruk som mat, og at de kan ha innholdsstoffer som gjør at enkelte personer bør unngå dem! NB! Når det gjelder parkslirekne bør den ikke brukes av gravide og personer som går på blodfortynnende medisiner. Den inneholde også oksalsyre, på samme måte som rabarbra.

Sanketiden for parkslirekne er mars-juni, avhengig av hvor i landet man bor, og den er best når skuddene er inntil 30-40 cm lange. Etter det blir særlig nederste del av stengelen seig og trevlete, men da kan toppskuddene fremdeles brukes, såfremt de er saftige og sprø.

 

 

 

SAFT AV PARKSLIREKNE MED SITRON OG INGEFÆR

TID: Den tiden det tar å plukke parkslirekne pluss ca. 1 time og 45 minutter

Gir ca. 2,5 liter saft

 

 

Du trenger:

 

 

 • 2 kg parkslirekne, skyllet og renset (ca. 2200 gr urenset)
 • 2 store sitroner (helst økologiske)
 • 20 gr fersk ingefær
 • 2 liter vann
 • 250 gr sukker (evt. mer, om du ønsker det)

 

Slik gjør du:

Skyll parkslirekneskuddene, fjern den øverste tuppen og bladene og del dem i 2-3 cm biter. Skrubb sitronene godt og del dem i båter. Skjær ingefær i små biter/skiver, den trenger ikke skrelles.

Ha parkslirekne, sitron og ingefær i en kasserolle og slå over vannet.

 

 

Kok opp, senk varmen og la det småkoke i 15-20 minutter, til både parkslirekne og sitronbåter er helt møre. Trekk kasserollen fra platen, legg på lokk og la det stå og trekke smak i 1 time. Sil så innholdet gjennom en fin sikt over i en ren kasserolle.

 

 

Om du vil kan du nå sile saften gjennom et sileklede for å få bort så mye som mulig av bunnfallet, men det vil uansett alltid bli noe. Det betyr ingen ting for smaken, men rist gjerne flasken før bruk slik at det fordeles.

 

 

Ha sukkeret i den silte saften og la det få et oppkok under omrøring. Fyll den varme saften i helt rene og varme flasker (se TIPS nederst i dette innlegget) og sett straks på korken. Saften er holdbar flere uker i kjøleskapet, men for lengre tids oppbevaring bør den fryses. Husk isåfall å ikke fylle flaskene helt opp, men la det være god plass på toppen så saften kan utvide seg under frysing uten at flasken sprenges.

Saft av parkslirekne kan drikkes som den er, eller den kan blandes med vann, farris eller annet, det er bare å prøve seg frem. Drikk den som tørstedrikk eller som et friskt, alkoholfritt alternativ til mat, gjerne med isbiter i!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: For å øke holdbarheten på saften, uansett hva slags saft du koker, kan du legge de tomme flaskene og korkene som du skal bruke på et brett i stekeovnen og sette temperaturen på 100ºC. La dem ligge i stekeovnen i minst 1 time før du slår av varmen og så lar dem ligge i 15 minutter til, slik at de kan avkjøles litt og du dermed lettere kan håndtere dem. NB! Bruk tykke grytekluter når du tar flaskene ut fra stekeovnen, og vær forsiktig så du ikke brenner deg! Straks sukkeret er rørt ut i den kokende saften fyller du den på de varme flaskene og setter på korken.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Liv
  september 5, 2021 at 7:47 pm

  Hei
  Veldig spennende at en kan lage noe nyttig av en svartelista art! Men, hvor har du fått kjøpt den smarte —-«silen» med klede som du har på bildet? Mener ikke selv silen, jeg har en maken, det er holder for klede jeg mener, og kledet som er tredd innpå (slik det ser ut for meg).
  Håper på svar.

  • tantemat
   september 5, 2021 at 8:20 pm

   Hei, Liv!
   Så fint å høre at du bruker den nydelige parkslireknen! Og bloggen min! Når det gjelder silekledet så blir det vanskelig å svare på. Jeg har hatt det i veldig mange år, og husker ikke hvor jeg kjøpte det, men du kan prøve Jernia, Kitch’n eller Traktøren, hvis de finnes i din nærhet, eller en hvilken som helst butikk som har praktiske «kjøkkenting» til salgs. Hvis ikke du får tak i det der, er det greit å bruke et gammelt linklede som du kan legge i en sil istedet. Bare husk å vri det opp i varmt vann før du bruker det. Håper dette hjelper deg!
   Vennlig hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *